Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  -0.121%
 • USD
  17.7044
  0.0153%
 • RUB
  0.2434
  0.0411%
 • RON
  4.1909
  -0.1193%
 • UAH
  0.6661
  0.1952%

VIDEO Moldovenii care revin din Italia ar putea sta în carantină! De când? Situația COVID se înrăutățește

03 Aug. 2021, 12:05
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
03 Aug. 2021, 12:05 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunță că la sfârșitul săptămânii vor fi introduse, cel puțin, încă 12 țări în lista statelor cu risc epidemiologic sporit de transmitere a COVID-19, zonă roșie.

Este vorba de acea lista pentru care se impune regimul de autoizolare la traversarea frontierei de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova.

În prezent, în zona roșie sunt incluse 63 de state, a precizat secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Denis Cernelea.

„Conform evoluției pe care o urmărim de creștere a numărului nou de cazuri, cel mai probabil, către sfârșitul săptămânii, lista va fi completată cu cel puțin încă 12 țări, printre care Italia, Estonia, Finlanda, Lituania. Fiecare caz este monitorizat”, a declarat Denis Cernelea.

Amintim că indicatorul pentru includere în listă a statelor pentru care se impune regimul de autoizolare la intrarea persoanelor în Republica Moldova reprezintă rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile care este mai mare de 100 cazuri la 100 000 populație.

Asta înseamnă că toți cei care vin din una din aceste țări, trebuie obligatoriu să stea în regim de autoizolare, să completeze în mod obligatoriu fișa epidemiologică, precum și să semneze declarația pe propria răspundere de a respecta regimul de autoizolare de 14 zile.

Lista se publică la sfârșitul săptămânii.

Realitatea Live

24 Sept. 2021, 05:29
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cristina Vlah
24 Sept. 2021, 05:29 // În Lume //  Cristina Vlah

Liderul guvernării separatiste din regiunea Catalană a Spaniei, Carles Puigdemont, a fost reținut de către poliția italiană din Sardinia, informează Realitatea.md cu referire la agenția Reuters.

Potrivit sursei, Puigdemont venise din Bruxelles spre Alghero, la o expoziție internațională, ca să se întâlnească cu liderul regional al Sardiniei precum și cu ombudsmanul regiunii.

„Când a ajuns la Aeroportul din Alghero, a fost oprit de către poliția de frontieră a Italiei. Urmează să fie adus în fața magistraților Curții de Apel din Sasser, care sunt abilitați dă decidă dacă îl vor elibera sau îl vor extrăda”, se menționează într-un comunicat emis de biroul de presă al liderului Catalan.

Postul de radio din Spania, „Cadena Ser” a anunțat despre această știre, făcând trimitere la enunțul avocatului Gonzalo Boye. Acesta a confirmat reținerea lui Carles Puigdemont într-un tweet.

Spania l-a acuzat pe liderul Catalan de secessionism, după ce în 2017 a fost organizat un Referendum cu privire la independența Cataloniei față de Spania, fapt criticat dur de autoritățile din Madrid. Acel referendum a fost declarat ilegal de către instanțele judecătorești din Spania.

În martie, Parlamentul European l-a lipsit pe Puidgemont de imunitatea parlamentară, de care se bucura odată de devenise membru în 2019. Ulterior, Puidgemont a trăit într-un auto-exil, fiind stabilit în Belgia.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române