Curs valutar
 • EUR
  20.6391
  -0.0528%
 • USD
  18.0200
  0.0261%
 • RUB
  0.2347
  -2.2156%
 • RON
  4.1752
  -0.0431%
 • UAH
  0.6443
  -0.7605%

VIDEO Mult râs! Voronin e o comedie. Către Litvinenco: Mata cu ce te ocupi la Justiție? Ești „безработный министр”

03 Dec. 2021, 16:12
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
03 Dec. 2021, 16:12 // Politica //  Realitatea.md

Ședințele din plenul Parlamentului, uneori, seamănă cu stand-up-urile din localuri. Fostul președinte de țară, deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) Vladimir Voronin a fost o adevărată comedie vineri, 3 decembrie curent, când a decis să comenteze un proiect de lege prezentat de ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco. Spunea câteva fraze, iar colegii din sală râdeau cu poftă, inclusiv cei din PAS. Era vorba despre proiectul de lege care are scopul de a revizui legislația penală și contravențională, în vederea eficientizării mecanismelor de prevenire, investigare și sancționare a corupției politice și electorale.

Vladimir Voronin: Sergiu, ca discipolul meu, ești obligat atât timp cât ai să ocupi acest post, să îndeplinești tot ce voi spune ei. (președintele Parlamentului, Igor Grosu: Asta-i în afara Constituției). Conform Constituției și legilor statului… Prima întrebare. Mata de unde ai adunat toate acestei propuneri?

Sergiu Litvinenco: În primul rând, eu am spus în prezentare că mai multe derivă din standardele Comisiei de la Veneția. De exemplu, transportarea, resursele administrative. Dacă este să ne referim la Codul Penal, s-a făcut o analiză a legislației și s-a constatat că nu există o componentă a infracțiunii care să prevadă expres sancționarea partidelor și a persoanelor din cadrul partidelor care admit finanțări ilegale. … De acolo vine corupția cea mare, vin personaje cu bani în poșete, în sacoșe, le aduc la partid, după care partidul ajunge la guvernare într-o formă sau alta și respectiv se restituie banii înzecit investiți în scheme.

Vladimir Voronin: Ceea ce nu am înțeles este rolul pe care-l joacă în alegeri, peste hotare, ambasadorii. Avem exemple concrete. Nu le voi pronunța. Eu am propus să analizăm activitatea multor ambasadori, dar văd că nu se mișcă carul, pentru că ei au lucrat pentru voi, pentru PAS, la ultimele alegeri parlamentare anticipate. De aceea, voi îi păstrați.

Nu asta vreau să subliniez, dar că după alegerile parlamentare din 2014, când la guvernare a venit mafia, corupții și bandiții care au furat miliardul și au făcut multe alte prostii, noi am depistat 28 de încălcări ale Codului Electoral. Foarte grave. Despre cum se cumpără alegătorii. Nicio reacție.

Doi. Eu rog, după lectura I, să fie indicat mecanismul de renumărare a voturilor în cazul în care un concurent electoral sau altul nu este de acord cu rezultatul. Noi am avut o practică foarte urâtă cu Iurie Ciocan (fost președinte CEC), când după ce am obținut la alegeri 62 de mandate, el a scris 60. Noi am cerut renumărare, dar el a spus că buletinele au venit în saci de hârtie și pe drum vântul a ridicat acești saci de pe drum și ei au zburat nu știu unde. Noi am rămas cu 60 de mandate și s-a început tot „бардак” (mizerie) ăsta în țară.

Și ultima. Eu observ că Ministerul dvs., nu al dvs., al Justiției (Litvinenco: al nostru) degrabă va rămâne fără funcții. Chiar azi, noi am confirmat Consiliul Audiovizualului. Pentru ce el trebuie, Sergiu? Pentru că, dacă ceva nu este în regulă, este justiție, este judecată, este tot ce trebuie și multe alte lucruri. Chiar și partidele, monitorizarea activității acestora, darea de seamă, va fi efectuată fără Ministerul Justiției. Voi acum ne-ați trimis la agenția (ASP) care cumpără „стиральный порошок” (praf de spălat). De ce voi acordați funcțiile care au aparținut tot timpul Ministerului Justiției? Mata cu ce vrei să te ocupi după? Să fii „безработный министр” (ministru șomer)

Sergiu Litvinenco: Încercăm să ne reîmprospătăm memoria, dar dacă nu greșesc Consiliul Coordonator al Audiovizualului a fost creat pe timpul în care dvs. erați președinte. Până atunci, această funcție era la o structură guvernamentală. Referitor la renumărare, Codul Electoral prevede această posibilitate, dar deciziile le iau organele corespunzătoare. Dacă vorbim de alegerile parlamentare, prezidențiale care se validează de Curtea Constituțională, CC ia decizia. După 2009, după scrutinul din 5 aprilie, a fost o decizie de renumărare. Dacă vorbim de alegeri locale, este luată decizia de instanța judecătorească când confirmă rezultatele alegerilor.

Referitor la înregistrarea partidelor, da, a fost o funcție la Ministerul Justiției, însă a fost atribuită Agenției Servicii Publice. Bine, există mai multe modele, în majoritatea statelor ține de competența instanțelor de judecată. Putem să analizăm suplimentar, mai ales dacă există semnale că la ASP nu este exercitată așa cum trebuie.

Vladimir Voronin: În timpul pe care l-a petrecut la Președinție, s-a învățat să fie „скользкий” (lunecos), cum am spus eu despre Diacov (Dumitru Diacov, fost deputat PDM). Îl vezi cum fuge, iată așa. Vibrează. Nu, nu, nu. Atunci făcea treabă, dar acum „юлит парень” (se eschivează băiatul). Понятно (clar).

Amintim că, pe data de 3 decembrie curent, cu 85 de voturi a fost aprobat în prima lectură un proiect de lege care prevede modificarea unor acte normative. În fapt, urmărește îmbunătățirea legislației, pentru organizarea și desfășurarea  corectă și liberă a procesului electoral. Inițiativa vizează aspecte precum utilizarea abuzivă a resurselor administrative în campania electorală, transportarea organizată a alegătorilor spre secțiile de vot și implicarea organizațiilor necomerciale în campania electorală.

Astfel, printre modificările operate la Codul penal al Republicii Moldova se regăsește majorarea sancțiunilor pentru împiedicarea exercitării libere a dreptului electoral. De asemenea, Codul penal se va completa cu un articol care vizează finanțarea ilegală a partidelor politice, a concurenților electorali, a grupurilor de inițiativă sau a campaniilor electorale.

Proiectul de lege mai prevede modificarea Codului contravențional. Transportarea alegătorilor spre secția de vot, în ziua scrutinului, se va sancționa cu amendă de la 60 la 120 de unități contravenționale pentru persoanele fizice și de la 180 la 300 de unități contravenționale pentru persoanele juridice. De asemenea, va fi sancționată și organizarea transportării alegătorilor spre secțiile de vot. Totodată, va fi pedepsită contravențional și utilizarea discursului de ură și instigarea la discriminare.

Inițiativa legislativă examinată astăzi în prima lectură mai interzice candidaților să utilizeze resursele administrative, cum ar fi echipamente, mijloace și bunuri publice în campania electorală. În context, candidații nu vor avea dreptul să lanseze sau să participe la lansarea proiectelor de infrastructură sau a achizițiilor efectuate din bugetul public. În caz contrar, Comisia Electorală Centrală va adopta o hotărâre privind lipsirea partidului respectiv de dreptul la alocațiile de la bugetul de stat pentru o perioadă de la șase luni până la un an.

Proiectul de lege urmează să fie examinat în lectura a doua și va intra în vigoare la momentul publicării în Monitorul Oficial.

Realitatea Live

16 Ian. 2022, 19:18
 // Categoria: Life // Autor:  Petru Beregoi
16 Ian. 2022, 19:18 // Life //  Petru Beregoi

Maestrul Emerit al Artei, pictorul și artistul plastic Andrei Mudrea, născut pe 29 aprilie 1954, în satul Mitocul Vechi, raionul Orhei, a decedat. Anunțul a fost făcut astăzi, 16 ianuarie de către Ministerul Culturii.

„E prematur să vorbim despre Andrei Mudrea la timpul trecut, de aceea o să menționăm aici că opera acestui discipol al lui Mihai Grecu, îi poartă amprenta, este și va rămâne pentru veșnicie una de referință sau chiar de avangardă artistică românească. Autor al mai multor lucrări de pictură, grafică, sculptură și artă-obiect, fondator și membru al „Grupului Zece”, creația plasticianului Andrei Mudrea consemnează o evoluție ce marchează mai multe etape de ascensiune. Ea poarta un mesaj individual, cu caracter profund filosofic, corespunzătot aspirațiilor artistice,  raportate la schimbările ce intervin în ambianța culturală națională. Andrei Mudrea va rămâne în amintirile noastre  ca fiind unul dintre cei mai talentați pictori basarabeni. Lucrările sale, de la prima expoziție personală din 1983 la Chișinău, au fost expuse apoi la Moscova, Paris, Saint-Malo, Strasbourg. În expoziții comune, lucrările lui Andrei Mudrea au ajuns a bucura inimile prețuitorilor de artă din Varșovia, Lisabona, precum și în mai multe saloane expoziționale din Italia, Franța, Rusia și România”, se arată în comunicatul Ministerului Culturii.

Tablourile și obiectele de artă semnate de artistul Andrei Mudrea se află în numeroase colecții publice, cum ar fi cele ale Ministerului Culturii, Chișinău (R. Moldova); precum și la Ministerul Culturii, Moscova (Rusia); Fondul Uniunii Artiștilor Plastici, Chișinău (R. Moldova); Fondul Artiștilor Plastici, Moscova (Rusia); Muzeul Național de Artă, Chișinău (R. Moldova); Muzeul Literaturii Române „Mihail Cogălniceanu”, Chișinău (R. Moldova); Muzeul „Alexei Mateevici”, Chișinău (R. Moldova), dar și în colecții particulare în  Austria, Canada, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, România, Rusia, SUA și Ucraina.

Artistul s-a bucurat, în cei 67 de ani hărăziți pe pământ, de mai multe premii și distincții, iar publicul îl va putea revedea pe marele artist în fiecare din picturile sale, dar și în filmele documentare despre viața și creația sa, ori în cele artistice, cu participare în roluri episodice.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală