Curs valutar
 • EUR
  20.7703
  0.1069%
 • USD
  17.7017
  0.1232%
 • RUB
  0.2433
  0.8631%
 • RON
  4.1959
  0.0882%
 • UAH
  0.6648
  0.3761%

VIDEO NASA caută voluntari pentru o misiune pe Marte care va dura un an. Este vorba de un șiretlic

12 Aug. 2021, 10:11
 // Categoria: Cosmos // Autor:  Realitatea.md
12 Aug. 2021, 10:11 // Cosmos //  Realitatea.md

Pentru a-ți permite călătoria de zece minute a lui Jeff Bezos până la marginea spațiului, ar trebui să plătești 23 de milioane de euro pentru un bilet. Dar pentru cei dintre noi care nu pot visa decât la călătoriile spațiale, NASA oferă șansa de a petrece un an întreg pe Marte.

Unde este șiretlicul? Da, este doar o simulare

Agenția spațială americană a anunțat că este în căutarea a patru candidați pentru o misiune pe Marte începând din toamna anului 2022.

NASA dorește să studieze modul în care indivizii extrem de motivați se vor adapta la rigorile vieții pe Marte printr-o simulare pe termen lung legată de Pământ.

Descoperirile ar putea avea implicații profunde pentru orice încercări viitoare de stabilire a coloniilor pe Lună și pe Planeta Roșie.

Seria de experimente de trei ani a NASA este menită să ajute la descoperirea „metodelor și tehnologiilor de prevenire și rezolvare a potențialelor probleme ale viitoarelor misiuni de zbor spațial uman către Lună și Marte”, a spus agenția.

Fiecare dintre cele trei simulări va avea patru membri ai echipajului, care trăiesc și lucrează într-un modul imprimat 3D de 158 de metri pătrați numit Alpha Dune Mars.

Modulul va simula unele dintre provocările pe care le-ar putea pune o misiune reală pe Marte, inclusiv „limitările resurselor, defecțiunile echipamentelor, întârzierile de comunicare și alți factori de stres ai mediului”.

În ceea ce privește clădirea în sine, aspectul structurii inovatoare este organizat într-un „gradient de intimitate”, a spus firma americană de construcții și proiectantul de module ICON.

În clădire vor fi patru cartiere de echipaj privat, stații de lucru, precum și facilități medicale și de cultivare a alimentelor. Echipajul va putea adapta zonele de locuit la nevoile lor, cu mobilier mobil, iluminare personalizata, temperatură și controale sonore, ajutându-i să construiască rutine zilnice și să-și mențină ritmul circadian.

Taxele echipajului pot include plimbări spațiale simulate, cercetări științifice, utilizarea realității virtuale și a controalelor robotizate și schimbul de comunicații.

Cine poate aplica?

Nu foarte mulți! NASA are cerințe foarte specifice, cu un master în științe, tehnologie, inginerie sau matematică și chiar experiență în pilotaj. În plus, numai cetățenii SUA sau rezidenții permanenți ai Statelor Unite sunt eligibili.

În cele din urmă, solicitanții trebuie să aibă între 30 și 55 de ani, să aibă o formă fizică bună, să nu prezinte alergii sau intoleranțe alimentare și să nu fie bolnavi.

„Selecția echipajului va urma criteriile standard ale NASA pentru candidații la astronauți”, a subliniat agenția spațială.

Ambiția NASA este ca oamenii să pună piciorul pe Marte în anii 2030. A ajunge acolo nu va presupune doar depășirea obstacolelor tehnice considerabile. Bunăstarea psihologică a echipajului va reprezenta probabil o altă provocare.

Realitatea Live

23 Sept. 2021, 09:15
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
23 Sept. 2021, 09:15 // Politica //  Petru Beregoi

Președinta țării, Maia Sandu, este interesată să întreprindă o vizită de lucru la Moscova, dar condițiile necesare și o agendă specifică pentru discuțiile la nivel înalt trebuie definitivate. Declarațiile aparțin ministrului adjunct de externe rus, Andrei Rudenko, în cadrul unui interviu, scrie TASS.

„Știm că ea și-a arătat interesul de a efectua o vizită în Federația Rusă. Cred că atunci când toate condițiile necesare sunt coapte pentru aceasta, o astfel de vizită poate avea loc”, a spus el. Împreună cu moldovenii.

Potrivit oficialului rus, orice vizită de acest nivel „trebuie să fie bine pregătită”.

„Este necesar să se determine programul unei astfel de vizite, acorduri care pot fi încheiate”, a continuat Rudenko.

Amintim că, la începutul lunii septembrie, Maia Sandu a anunțat că nu are planificată încă o vizită de lucru în Rusia, întrucât era necesară pregătirea preliminară a agendei și subiectelor ce urmează să fie discutate. În luna august, Dmitri Kozak, șeful adjunct al administrației prezidențiale a Federației Ruse, a vizitat Chișinăul la invitația Maiei Sandu.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române