Pentru a-ți permite călătoria de zece minute a lui Jeff Bezos până la marginea spațiului, ar trebui să plătești 23 de milioane de euro pentru un bilet. Dar pentru cei dintre noi care nu pot visa decât la călătoriile spațiale, NASA oferă șansa de a petrece un an întreg pe Marte.
Unde este șiretlicul? Da, este doar o simulare
Agenția spațială americană a anunțat că este în căutarea a patru candidați pentru o misiune pe Marte începând din toamna anului 2022.
NASA dorește să studieze modul în care indivizii extrem de motivați se vor adapta la rigorile vieții pe Marte printr-o simulare pe termen lung legată de Pământ.
Descoperirile ar putea avea implicații profunde pentru orice încercări viitoare de stabilire a coloniilor pe Lună și pe Planeta Roșie.
Seria de experimente de trei ani a NASA este menită să ajute la descoperirea „metodelor și tehnologiilor de prevenire și rezolvare a potențialelor probleme ale viitoarelor misiuni de zbor spațial uman către Lună și Marte”, a spus agenția.
Fiecare dintre cele trei simulări va avea patru membri ai echipajului, care trăiesc și lucrează într-un modul imprimat 3D de 158 de metri pătrați numit Alpha Dune Mars.
Modulul va simula unele dintre provocările pe care le-ar putea pune o misiune reală pe Marte, inclusiv „limitările resurselor, defecțiunile echipamentelor, întârzierile de comunicare și alți factori de stres ai mediului”.
În ceea ce privește clădirea în sine, aspectul structurii inovatoare este organizat într-un „gradient de intimitate”, a spus firma americană de construcții și proiectantul de module ICON.
În clădire vor fi patru cartiere de echipaj privat, stații de lucru, precum și facilități medicale și de cultivare a alimentelor. Echipajul va putea adapta zonele de locuit la nevoile lor, cu mobilier mobil, iluminare personalizata, temperatură și controale sonore, ajutându-i să construiască rutine zilnice și să-și mențină ritmul circadian.
Taxele echipajului pot include plimbări spațiale simulate, cercetări științifice, utilizarea realității virtuale și a controalelor robotizate și schimbul de comunicații.
Cine poate aplica?
Nu foarte mulți! NASA are cerințe foarte specifice, cu un master în științe, tehnologie, inginerie sau matematică și chiar experiență în pilotaj. În plus, numai cetățenii SUA sau rezidenții permanenți ai Statelor Unite sunt eligibili.
În cele din urmă, solicitanții trebuie să aibă între 30 și 55 de ani, să aibă o formă fizică bună, să nu prezinte alergii sau intoleranțe alimentare și să nu fie bolnavi.
„Selecția echipajului va urma criteriile standard ale NASA pentru candidații la astronauți”, a subliniat agenția spațială.
Ambiția NASA este ca oamenii să pună piciorul pe Marte în anii 2030. A ajunge acolo nu va presupune doar depășirea obstacolelor tehnice considerabile. Bunăstarea psihologică a echipajului va reprezenta probabil o altă provocare.