Curs valutar
 • EUR
  19.2437
  0.0909%
 • USD
  17.7019
  -0.222%
 • RUB
  0.1945
  -0.3085%
 • RON
  3.8679
  0.0827%
 • UAH
  0.4465
  -0.7167%

VIDEO „Ne-am strâns în jurul acelorași valori”. Discursul integral al Maiei Sandu la ședința comună a Parlamentelor

18 Iun. 2022, 12:08
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Victoria Laur
18 Iun. 2022, 12:08 // Actualitate //  Victoria Laur

Maia Sandu a fost prezentă la deschiderea ședinței comune a Parlamentelor României și Republicii Moldova. Președinta a declarat că relațiile moldo-române sunt cele mai puternice pe care le-am avut timp de 30 de ani.

Sandu a vorbit despre suportul pe care ni l-a oferit România, războiul din Ucraina și aderarea Moldovei la Uniunea Europeană. În context, șefa statului a cerut administrației de peste Prut să ne ofere suport în obținerea statutului de țară-candidată la integrare.

Discursul integral a Maiei Sandu

„De-a lungul existenței noastre, istoria ne-a pus la multe încercări. Multe dintre ele au fost în calea dezvoltării și atingerii aspirațiilor noastre de pace și prosperitate, și au îngreunat evoluția Republicii Moldova. Cea mai recentă dintre ele este acest război crunt și nedrept de la granița noastră răsăriteană, care a amplificat multe dintre problemele sistemice ale Republicii Moldova.

În ciuda acestora, ne-am strâns întotdeauna în jurul acelorași valori: prețuim viața, libertatea și democrația, avem respect pentru valorile umanității și ne dorim să trăim în pace și prosperitate. Am demonstrat-o deplin prin modul în care cetățenii noștri au primit și au tratat refugiații din Ucraina care au căutat adăpost din calea urgiei după începerea războiului, dând dovadă de solidaritate și generozitate.

Am fost și rămânem o țară cu alegeri libere, în care oamenii au știut să apere democrația și nu au permis regimurilor autoritare să prindă rădăcini. Suntem o societate în care diferite etnii au coexistat în armonie de secole, alegând buna înțelegere în locul confruntării. Mulți dintre cetățenii noștri trăiesc, muncesc și sunt integrați în state membre ale Uniunii Europene. În ultimii 30 de ani am încercat să ne regăsim calea firească. România a decis mai devreme să aleagă calea integrării europene și a reușit un parcurs de succes, care constituie și pentru noi un model.

Evoluția României ne-a încurajat și ne-a dat speranța ca acesta poate fi un model de succes și în Republica Moldova. După suișuri și coborâșuri, cetățenii Republicii Moldova au înțeles că modelul de dezvoltare ales de România este calea prin care și moldovenii pot să se regăsească în lumea iubitorilor de libertate și democrație, și au susținut în două rânduri de alegeri succesive politicieni care promovează acest model de dezvoltare.

Evoluțiile din ultimele luni ne-au întărit aceste convingeri și ne-au determinat să accelerăm pe această cale. Dincolo de limbă, istorie, cultură și tradiții, în Uniunea Europeană ne regăsim valorile și modelul de dezvoltare în care credem cu tărie. Economia noastră este din ce în ce mai conectată la piața UE, spre care merg deja două treimi din exporturile din Republica Moldova.

Astăzi lucrăm la consolidarea proceselor democratice, pentru a avea instituții publice puternice și integre în toate domeniile. În doar un an, am avansat în Indicele libertății presei și în lupta contra propagandei. Suntem deplin angajați să reformăm justiția și să combatem corupția. Lucrăm la îmbunătățirea mediului de afaceri și la consolidarea securității și independenței energetice.

România ne-a fost mereu aproape pe acest drum și mulțumim cetățenilor români pentru tot sprijinul și ajutorul oferit în aceste trei decenii. Chiar dacă relațiile politice dintre țările noastre au cunoscut urcușuri și coborâșuri, România a întins mereu o mână de ajutor oamenilor din Republica Moldova: fie că ne-a oferit motorină pentru agricultorii afectați de secetă sau a trimis echipe de medici care să-și susțină colegii din Moldova în lupta cu pandemia de Covid, fie că a reparat școli și grădinițe pentru copiii noștri sau a sprijinit proiecte culturale de anvergură.

Am sărbătorit împreună 100 de ani ai Teatrului Național „Mihai Eminescu”, iar cu prilejul Zilei Europei din acest an am acordat, împreună cu Președintele Klaus Iohannis, Înaltul Patronaj pentru alte două proiecte culturale ce se vor desfășura la Chișinău.

Ne-ați fost și ne rămâneți alături pe plan economic, politic, diplomatic, cultural și educațional. Simțim acest sprijin și în aceste zile grele, când războiul ne-a dat tuturor viața peste cap. Astfel, la inițiativa României, Franței și Germaniei, la Berlin a fost lansată Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova. Cea de-a doua reuniune a acesteia va avea loc în curând la București.

Sunt încrezătoare că Memorandumul privind cooperarea în domeniul securității energetice va grăbi interconectarea energetică dintre țările noastre, iar în viitor ne așteaptă alte proiecte bilaterale ambițioase. O importanță aparte o au investițiile românești în Republica Moldova pe care le dorim intensificate, dar și deschiderea pieței românești pentru producătorii noștri. România este, de mulți ani, partenerul nostru comercial cel mai important.

Nu în cele din urmă, România este susținătoarea noastră fidelă, în toate formatele relevante, la nivelul Uniunii Europene, mobilizând sprijinul instituțiilor europene și al statelor membre pentru parcursul european al țării noastre. Vă mulțumim.

Ieri, am primit recomandarea din partea Comisiei Europene de a obține statutul de țară candidată la UE. Este un rezultat mult așteptat de cetățenii Republicii Moldova și care ne da energia și motivarea să muncim mai mult și mai bine pentru a transforma societatea și economia țării noastre pentru atingerea standardelor UE. Contăm în acest drum pe sprijinul și ajutorul României. România a fost mereu alături de noi. Relațiile noastre sunt astăzi la cel mai intens nivel din ultimii 30 de ani. Dar mai avem multe de făcut și experiența și expertiza României ne-au fost și ne vor fi în continuare de mare ajutor.

Doamnelor și domnilor,

Ședința comună a celor două Parlamente se înscrie într-un mod logic și firesc în relația ascendentă dintre Republica Moldova și România, relansată la sfârșitul anului 2020. Ea se întâmplă după mai multe întrevederi pe care le-am avut cu Președintele Klaus Iohannis, dar și după ședința comună a Guvernelor Republicii Moldova și României, din 11 februarie, când au fost trasate proiecte comune care vor apropia și mai mult țările noastre.

Sunt încrezătoare că și evenimentul de astăzi va impulsiona cooperarea dintre Chișinău și București pentru noi proiecte de infrastructură, de consolidare a independenței energetice sau de modernizare a comunitățile locale. Cooperarea dintre Legislative ne va fi extrem de importantă și în parcursul nostru european, în procesul de racordare la legislația UE, pe care România se oferă generos să o împărtășească cu noi.

Sunt, de asemenea, convinsă că parteneriatul strâns dintre țările noastre ne va ajuta să depășim și greutățile și incertitudinea cauzate de războiul din Ucraina. Trăim vremuri complicate, în care solidaritatea, grija, ajutorul reciproc sunt esențiale, și în spiritul lor s-a coagulat Uniunea Europeană. Doar așa putem depăși tragedia și distrugerile războiului.

Astăzi, mai mult ca niciodată, avem nevoie de sprijinul Dvs.. Avem nevoie de susținerea Dvs. pentru a păstra pacea în Moldova și a oferi siguranță cetățenilor noștri. Pentru a face față provocărilor fără precedent declanșate de războiul din Ucraina, pentru a continua eforturile noastre de transformare a țării, pentru a rămâne parte a lumii libere și pentru a realiza proiectul generației noastre – integrarea Republicii Moldova în UE.

Aderarea la Uniunea Europeană nu este doar un vis frumos pentru noi. Este șansa noastră de a rămâne o țară democratică. Este șansa noastră de a rezista într-un context geopolitic tot mai complicat. Este cea mai sigură cale spre stabilitate și dezvoltare. Decizia de ieri a Comisiei Europene, care recomandă Consiliului UE să acorde Republicii Moldova statutul de țară candidată, este o noutate foarte importantă pentru noi. Dar știm că decizia cea importantă urmează să se întâmple săptămâna viitoare. Și la această etapă importantă pentru noi, contăm pe sprijinul Dvs.

Vă rugăm să mergeți în instituțiile europene, să contactați colegii Dvs. din statele membre ale Uniunii Europene și să le spuneți că Republica Moldova împărtășește pe deplin valorile Uniunii Europene și merită să aibă această șansă să devină parte a marii familii europene. Vă mulțumesc foarte mult”.

Ședința comună a Parlamentelor României și Republicii Moldova are loc sâmbătă la Palatul Republicii. Evenimentul a început cu depuneri de flori, însă nu a trecut fără incidente. Bunăoară, liderul AUR, George Simion, nu a fost lăsat să intre în țară din cauza unei interdicții impuse în 2018.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

La începutul ceremoniei, cuvântul a fost oferit Maiei Sandu. Președinta a cerut Bucureștiului susținerea parcursului european al Republicii Moldova, declarând că autoritățile de pe ambele maluri ale Prutului au actualmente cel mai intens nivel de colaborare. La rândul său, șeful Senatului român, Florin Cîțu, a asigurat Chișinăul de suport din partea Bucureștiului și a menționat că „UE va fi interesată de ce au realizat, dar și de ce vor realiza înainte” autoritățile din Republica Moldova.

Marcel Ciolacu a avut un discurs despre securitate, însă nu a ezitat să ironizeze. El a spus că „trebuie să ne certăm din cauza vinului și dacă Zdob și Zdub poate reprezenta și România la Eurovision”. În același timp, omologul lui moldovean, Igor Grosu, a menționat că România a fost de partea cetățenilor noștri, deși unii politicieni au manifestat atitudine ostilă.

Organizarea reunii a fost anunțată pe 6 iunie, în cadrul conferinţei de presă comune susţinute de preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, şi de preşedintele Camerei Deputaţilor a Parlamentului României, Marcel Ciolacu, aflat în vizită la Chişinău. Ambele evenimente, ședința și conferința de presă, sunt difuzate live pe rlive.md și RLive TV. 

 

Realitatea Live

VIDEO Ziua Familiei, sărbătorită la Chişinău cu distracţie şi activităţi pentru copii şi adulţi
VIDEO Ziua Familiei, sărbătorită la Chişinău cu distracţie şi activităţi pentru copii şi adulţi
Cardiolog: Dacă pacientul nu poate renunța la fumat, trebuie schimbată abordarea
Cardiolog: Dacă pacientul nu poate renunța la fumat, trebuie schimbată abordarea
QR Tour dedicat Summitului desfăşurat acum un an la Castel Mimi
QR Tour dedicat Summitului desfăşurat acum un an la Castel Mimi
Maib susține antreprenorii cu noi facilități prin Programul guvernamental „373”
Maib susține antreprenorii cu noi facilități prin Programul guvernamental „373”
Victoriabank susține echipa olimpică a Republicii Moldova
Victoriabank susține echipa olimpică a Republicii Moldova
Primește transferuri din străinătate direct pe cardul Moldindconbank și poți câștiga bani
Primește transferuri din străinătate direct pe cardul Moldindconbank și poți câștiga bani
21 Mai 2024, 16:21
 // Categoria: Politica // Autor:  Cătălina Boico
21 Mai 2024, 16:21 // Politica //  Cătălina Boico

În comuna Tîrnova, raionul Dondușeni și orașul Bucovăț, Strășeni, se va desfășura turul doi al alegerilor locale noi. Potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC) scrutinul se va desfășura la data de 2 iunie 2024.

„Înscrierea în buletinul de vot a celor doi candidați se va face în ordinea descrescătoare a numărului de voturi valabile obținute în primul tur de scrutin. Plafonul maxim al mijloacelor financiare ce pot fi transferate sau utilizate în campania electorală aferentă turului doi al alegerilor locale noi nu va depăși plafonul stabilit prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale în care se includ cheltuielile deja raportate pentru turul întâi”, transmite CEC.

De asemenea, votarea în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor locale noi se va efectua în baza acelorași liste electorale utilizate la primul tur.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Amintim că duminică, 19 mai, în 9 localități din Republica Moldova au avut loc alegeri locale noi și parțiale. În total, la vot s-au prezentat puțin peste 4000 de persoane dintre cele peste 10.000 înscrise pe listele electorale. Pentru funcția de primar au fost înregistrați 22 de candidați, dintre care 19 sunt desemnați din partea partidelor politice, iar trei se declară independenți. Consilieri locali locali au vrut să devină 96 de persoane – un candidat independent și 95 desemnați de formațiuni politice.

Alegeri locale noi și parțiale: CEC anunță cum au fost împărțite voturile în cele 9 localități

VIDEO Ziua Familiei, sărbătorită la Chişinău cu distracţie şi activităţi pentru copii şi adulţi
VIDEO Ziua Familiei, sărbătorită la Chişinău cu distracţie şi activităţi pentru copii şi adulţi
Cardiolog: Dacă pacientul nu poate renunța la fumat, trebuie schimbată abordarea
Cardiolog: Dacă pacientul nu poate renunța la fumat, trebuie schimbată abordarea
QR Tour dedicat Summitului desfăşurat acum un an la Castel Mimi
QR Tour dedicat Summitului desfăşurat acum un an la Castel Mimi
Maib susține antreprenorii cu noi facilități prin Programul guvernamental „373”
Maib susține antreprenorii cu noi facilități prin Programul guvernamental „373”
Victoriabank susține echipa olimpică a Republicii Moldova
Victoriabank susține echipa olimpică a Republicii Moldova
Primește transferuri din străinătate direct pe cardul Moldindconbank și poți câștiga bani
Primește transferuri din străinătate direct pe cardul Moldindconbank și poți câștiga bani
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală