Curs valutar
 • EUR
  18.9695
  -1.1055%
 • USD
  19.4460
  0.1491%
 • RUB
  0.3340
  3.0838%
 • RON
  3.8385
  -1.1202%
 • UAH
  0.5265
  0.1519%

VIDEO „Ne-am strâns în jurul acelorași valori”. Discursul integral al Maiei Sandu la ședința comună a Parlamentelor

18 Iun. 2022, 12:08
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Victoria Laur
18 Iun. 2022, 12:08 // Actualitate //  Victoria Laur

Maia Sandu a fost prezentă la deschiderea ședinței comune a Parlamentelor României și Republicii Moldova. Președinta a declarat că relațiile moldo-române sunt cele mai puternice pe care le-am avut timp de 30 de ani.

Sandu a vorbit despre suportul pe care ni l-a oferit România, războiul din Ucraina și aderarea Moldovei la Uniunea Europeană. În context, șefa statului a cerut administrației de peste Prut să ne ofere suport în obținerea statutului de țară-candidată la integrare.

Discursul integral a Maiei Sandu

„De-a lungul existenței noastre, istoria ne-a pus la multe încercări. Multe dintre ele au fost în calea dezvoltării și atingerii aspirațiilor noastre de pace și prosperitate, și au îngreunat evoluția Republicii Moldova. Cea mai recentă dintre ele este acest război crunt și nedrept de la granița noastră răsăriteană, care a amplificat multe dintre problemele sistemice ale Republicii Moldova.

În ciuda acestora, ne-am strâns întotdeauna în jurul acelorași valori: prețuim viața, libertatea și democrația, avem respect pentru valorile umanității și ne dorim să trăim în pace și prosperitate. Am demonstrat-o deplin prin modul în care cetățenii noștri au primit și au tratat refugiații din Ucraina care au căutat adăpost din calea urgiei după începerea războiului, dând dovadă de solidaritate și generozitate.

Am fost și rămânem o țară cu alegeri libere, în care oamenii au știut să apere democrația și nu au permis regimurilor autoritare să prindă rădăcini. Suntem o societate în care diferite etnii au coexistat în armonie de secole, alegând buna înțelegere în locul confruntării. Mulți dintre cetățenii noștri trăiesc, muncesc și sunt integrați în state membre ale Uniunii Europene. În ultimii 30 de ani am încercat să ne regăsim calea firească. România a decis mai devreme să aleagă calea integrării europene și a reușit un parcurs de succes, care constituie și pentru noi un model.

Evoluția României ne-a încurajat și ne-a dat speranța ca acesta poate fi un model de succes și în Republica Moldova. După suișuri și coborâșuri, cetățenii Republicii Moldova au înțeles că modelul de dezvoltare ales de România este calea prin care și moldovenii pot să se regăsească în lumea iubitorilor de libertate și democrație, și au susținut în două rânduri de alegeri succesive politicieni care promovează acest model de dezvoltare.

Evoluțiile din ultimele luni ne-au întărit aceste convingeri și ne-au determinat să accelerăm pe această cale. Dincolo de limbă, istorie, cultură și tradiții, în Uniunea Europeană ne regăsim valorile și modelul de dezvoltare în care credem cu tărie. Economia noastră este din ce în ce mai conectată la piața UE, spre care merg deja două treimi din exporturile din Republica Moldova.

Astăzi lucrăm la consolidarea proceselor democratice, pentru a avea instituții publice puternice și integre în toate domeniile. În doar un an, am avansat în Indicele libertății presei și în lupta contra propagandei. Suntem deplin angajați să reformăm justiția și să combatem corupția. Lucrăm la îmbunătățirea mediului de afaceri și la consolidarea securității și independenței energetice.

România ne-a fost mereu aproape pe acest drum și mulțumim cetățenilor români pentru tot sprijinul și ajutorul oferit în aceste trei decenii. Chiar dacă relațiile politice dintre țările noastre au cunoscut urcușuri și coborâșuri, România a întins mereu o mână de ajutor oamenilor din Republica Moldova: fie că ne-a oferit motorină pentru agricultorii afectați de secetă sau a trimis echipe de medici care să-și susțină colegii din Moldova în lupta cu pandemia de Covid, fie că a reparat școli și grădinițe pentru copiii noștri sau a sprijinit proiecte culturale de anvergură.

Am sărbătorit împreună 100 de ani ai Teatrului Național „Mihai Eminescu”, iar cu prilejul Zilei Europei din acest an am acordat, împreună cu Președintele Klaus Iohannis, Înaltul Patronaj pentru alte două proiecte culturale ce se vor desfășura la Chișinău.

Ne-ați fost și ne rămâneți alături pe plan economic, politic, diplomatic, cultural și educațional. Simțim acest sprijin și în aceste zile grele, când războiul ne-a dat tuturor viața peste cap. Astfel, la inițiativa României, Franței și Germaniei, la Berlin a fost lansată Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova. Cea de-a doua reuniune a acesteia va avea loc în curând la București.

Sunt încrezătoare că Memorandumul privind cooperarea în domeniul securității energetice va grăbi interconectarea energetică dintre țările noastre, iar în viitor ne așteaptă alte proiecte bilaterale ambițioase. O importanță aparte o au investițiile românești în Republica Moldova pe care le dorim intensificate, dar și deschiderea pieței românești pentru producătorii noștri. România este, de mulți ani, partenerul nostru comercial cel mai important.

Nu în cele din urmă, România este susținătoarea noastră fidelă, în toate formatele relevante, la nivelul Uniunii Europene, mobilizând sprijinul instituțiilor europene și al statelor membre pentru parcursul european al țării noastre. Vă mulțumim.

Ieri, am primit recomandarea din partea Comisiei Europene de a obține statutul de țară candidată la UE. Este un rezultat mult așteptat de cetățenii Republicii Moldova și care ne da energia și motivarea să muncim mai mult și mai bine pentru a transforma societatea și economia țării noastre pentru atingerea standardelor UE. Contăm în acest drum pe sprijinul și ajutorul României. România a fost mereu alături de noi. Relațiile noastre sunt astăzi la cel mai intens nivel din ultimii 30 de ani. Dar mai avem multe de făcut și experiența și expertiza României ne-au fost și ne vor fi în continuare de mare ajutor.

Doamnelor și domnilor,

Ședința comună a celor două Parlamente se înscrie într-un mod logic și firesc în relația ascendentă dintre Republica Moldova și România, relansată la sfârșitul anului 2020. Ea se întâmplă după mai multe întrevederi pe care le-am avut cu Președintele Klaus Iohannis, dar și după ședința comună a Guvernelor Republicii Moldova și României, din 11 februarie, când au fost trasate proiecte comune care vor apropia și mai mult țările noastre.

Sunt încrezătoare că și evenimentul de astăzi va impulsiona cooperarea dintre Chișinău și București pentru noi proiecte de infrastructură, de consolidare a independenței energetice sau de modernizare a comunitățile locale. Cooperarea dintre Legislative ne va fi extrem de importantă și în parcursul nostru european, în procesul de racordare la legislația UE, pe care România se oferă generos să o împărtășească cu noi.

Sunt, de asemenea, convinsă că parteneriatul strâns dintre țările noastre ne va ajuta să depășim și greutățile și incertitudinea cauzate de războiul din Ucraina. Trăim vremuri complicate, în care solidaritatea, grija, ajutorul reciproc sunt esențiale, și în spiritul lor s-a coagulat Uniunea Europeană. Doar așa putem depăși tragedia și distrugerile războiului.

Astăzi, mai mult ca niciodată, avem nevoie de sprijinul Dvs.. Avem nevoie de susținerea Dvs. pentru a păstra pacea în Moldova și a oferi siguranță cetățenilor noștri. Pentru a face față provocărilor fără precedent declanșate de războiul din Ucraina, pentru a continua eforturile noastre de transformare a țării, pentru a rămâne parte a lumii libere și pentru a realiza proiectul generației noastre – integrarea Republicii Moldova în UE.

Aderarea la Uniunea Europeană nu este doar un vis frumos pentru noi. Este șansa noastră de a rămâne o țară democratică. Este șansa noastră de a rezista într-un context geopolitic tot mai complicat. Este cea mai sigură cale spre stabilitate și dezvoltare. Decizia de ieri a Comisiei Europene, care recomandă Consiliului UE să acorde Republicii Moldova statutul de țară candidată, este o noutate foarte importantă pentru noi. Dar știm că decizia cea importantă urmează să se întâmple săptămâna viitoare. Și la această etapă importantă pentru noi, contăm pe sprijinul Dvs.

Vă rugăm să mergeți în instituțiile europene, să contactați colegii Dvs. din statele membre ale Uniunii Europene și să le spuneți că Republica Moldova împărtășește pe deplin valorile Uniunii Europene și merită să aibă această șansă să devină parte a marii familii europene. Vă mulțumesc foarte mult”.

Ședința comună a Parlamentelor României și Republicii Moldova are loc sâmbătă la Palatul Republicii. Evenimentul a început cu depuneri de flori, însă nu a trecut fără incidente. Bunăoară, liderul AUR, George Simion, nu a fost lăsat să intre în țară din cauza unei interdicții impuse în 2018.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

La începutul ceremoniei, cuvântul a fost oferit Maiei Sandu. Președinta a cerut Bucureștiului susținerea parcursului european al Republicii Moldova, declarând că autoritățile de pe ambele maluri ale Prutului au actualmente cel mai intens nivel de colaborare. La rândul său, șeful Senatului român, Florin Cîțu, a asigurat Chișinăul de suport din partea Bucureștiului și a menționat că „UE va fi interesată de ce au realizat, dar și de ce vor realiza înainte” autoritățile din Republica Moldova.

Marcel Ciolacu a avut un discurs despre securitate, însă nu a ezitat să ironizeze. El a spus că „trebuie să ne certăm din cauza vinului și dacă Zdob și Zdub poate reprezenta și România la Eurovision”. În același timp, omologul lui moldovean, Igor Grosu, a menționat că România a fost de partea cetățenilor noștri, deși unii politicieni au manifestat atitudine ostilă.

Organizarea reunii a fost anunțată pe 6 iunie, în cadrul conferinţei de presă comune susţinute de preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, şi de preşedintele Camerei Deputaţilor a Parlamentului României, Marcel Ciolacu, aflat în vizită la Chişinău. Ambele evenimente, ședința și conferința de presă, sunt difuzate live pe rlive.md și RLive TV. 

 

Realitatea Live

Eveniment inedit la Castel MIMI! Nu rata Festivalul Internațional de Muzică Clasică VinOPERA
Eveniment inedit la Castel MIMI! Nu rata Festivalul Internațional de Muzică Clasică VinOPERA
Nicotina nu este cauza principală a bolilor legate de fumat. Care sunt factorii ce influențează dezvoltarea acestora
Nicotina nu este cauza principală a bolilor legate de fumat. Care sunt factorii ce influențează dezvoltarea acestora
FOTO Start Școală! Faceți plinul la ghiozdan împreună cu Librarius
FOTO Start Școală! Faceți plinul la ghiozdan împreună cu Librarius
VIDEO Ești pasionat de IT și vrei să crești în acest domeniu? Înscrie-te la Academia IT de la maib
VIDEO Ești pasionat de IT și vrei să crești în acest domeniu? Înscrie-te la Academia IT de la maib
Modernă și orientată către client! Maib inaugurează sucursala Ștefan cel Mare, aliniată identității vizuale reînnoite
Modernă și orientată către client! Maib inaugurează sucursala Ștefan cel Mare, aliniată identității vizuale reînnoite
FOTO A.S.I.C.S. îi va premia pe Serghei Tarnovschi și dublul Ivan Corșunov și Alexandr Bulat
FOTO A.S.I.C.S. îi va premia pe Serghei Tarnovschi și dublul Ivan Corșunov și Alexandr Bulat
FOTO, VIDEO A.S.I.C.S. a premiat luptătorii moldoveni pentru medalii la turnee internaționale
FOTO, VIDEO A.S.I.C.S. a premiat luptătorii moldoveni pentru medalii la turnee internaționale
Î.S. MOLDATSA recrutează – Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar
Î.S. MOLDATSA recrutează – Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar
Ești depedent de nicotină? Află care sunt 5 mituri cel mai des întâlnite despre fumat
Ești depedent de nicotină? Află care sunt 5 mituri cel mai des întâlnite despre fumat
26 Sept. 2022, 08:35
 // Categoria: În Lume // Autor:  Redacția Realitatea
26 Sept. 2022, 08:35 // În Lume //  Redacția Realitatea

Liderul Bisericii Ortodoxe Ruse le-a vorbit credincioșilor ruși despre „jertfa în timpul îndeplinirii datoriei militare” care „curăță toate păcatele”, transmite publicația ucraineană Pravda, care citează media ruse independente.

„Știm că mulți mor astăzi pe câmpurile de luptă. Biserica se roagă ca această bătălie să se încheie cât mai curând posibil, astfel încât să nu se mai omoare frații între ei în acest război fratricid”, a spus Patriarhul Kiril.

Patriarhul a spus însă că cine moare „la datoria militară” face o faptă egală cu sacrificiul.

„În același timp, Biserica își dă seama că dacă cineva, mânat de simțul datoriei și de nevoia de a-și onora jurământul, rămâne loial vocației sale și moare în îndeplinirea datoriei sale militare, atunci el, fără îndoială, face o faptă care este egală cu sacrificiul. El se sacrifică pentru alții. Prin urmare, credem că această jertă curăță toate păcatele acelei persoane”, a spus Patriarhul Kiril.

Patriarhul Kiril este un apropiat al președintelui Vladimir Putin, iar anterior a descris agresiunea rusă drept un război contra „forţelor răului”. El a fost inclus pe lista de sancțiuni a Marii Britanii și a Canadei pentru „sprijinul proeminent acordat agresiunii militare ruse în Ucraina”.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Kiril figura și pe lista de sancțiuni din al șașelea pachet adoptat în iunie de Uniunea Europeană, dar a fost eliminat după ce Ungaria s-a opus.

Eveniment inedit la Castel MIMI! Nu rata Festivalul Internațional de Muzică Clasică VinOPERA
Eveniment inedit la Castel MIMI! Nu rata Festivalul Internațional de Muzică Clasică VinOPERA
Nicotina nu este cauza principală a bolilor legate de fumat. Care sunt factorii ce influențează dezvoltarea acestora
Nicotina nu este cauza principală a bolilor legate de fumat. Care sunt factorii ce influențează dezvoltarea acestora
FOTO Start Școală! Faceți plinul la ghiozdan împreună cu Librarius
FOTO Start Școală! Faceți plinul la ghiozdan împreună cu Librarius
VIDEO Ești pasionat de IT și vrei să crești în acest domeniu? Înscrie-te la Academia IT de la maib
VIDEO Ești pasionat de IT și vrei să crești în acest domeniu? Înscrie-te la Academia IT de la maib
Modernă și orientată către client! Maib inaugurează sucursala Ștefan cel Mare, aliniată identității vizuale reînnoite
Modernă și orientată către client! Maib inaugurează sucursala Ștefan cel Mare, aliniată identității vizuale reînnoite
FOTO A.S.I.C.S. îi va premia pe Serghei Tarnovschi și dublul Ivan Corșunov și Alexandr Bulat
FOTO A.S.I.C.S. îi va premia pe Serghei Tarnovschi și dublul Ivan Corșunov și Alexandr Bulat
FOTO, VIDEO A.S.I.C.S. a premiat luptătorii moldoveni pentru medalii la turnee internaționale
FOTO, VIDEO A.S.I.C.S. a premiat luptătorii moldoveni pentru medalii la turnee internaționale
Î.S. MOLDATSA recrutează – Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar
Î.S. MOLDATSA recrutează – Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar
Ești depedent de nicotină? Află care sunt 5 mituri cel mai des întâlnite despre fumat
Ești depedent de nicotină? Află care sunt 5 mituri cel mai des întâlnite despre fumat
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală