Curs valutar
 • EUR
  20.0532
  -0.1371%
 • USD
  17.2985
  0.0139%
 • RUB
  0.2427
  -0.0412%
 • RON
  4.0510
  -0.1728%
 • UAH
  0.6575
  0.1369%

VIDEO Negocieri fără decizii! CEC și MAEIE, la masa discuțiilor privind deschiderea secțiilor de votare

18 Iun. 2021, 12:56
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
18 Iun. 2021, 12:56 // Politica //  Petru Beregoi

Comisia Electorală Centrală (CEC) a organizat astăzi consultări cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) în privința hotărârii Curții de Apel prin care a dispus ca CEC să-și revizuiască decizia prin care a decis deschiderea a doar 146 de secții de votare, recomandând ca numărul acestora să nu fie mai mic de 190.

Astfel, în cadrul consultărilor pozițiile membrilor CEC s-au împărțit, unii susținând ideea că ar fi binevenit reexaminarea deciziei, alții s-au arătat sceptici și au declarat că, de fapt Curtea de Apel nu obligă CEC-ul, ci doar recomandă.

De asemenea, unii afirmă că nu există temei juridic acum de a mai interveni în modificarea deciziei CEC, iar deschiderea unor secții de votare suplimentare acum peste hotare nu ar fi posibil, deoarece nu ar exista acoperire financiară pentru acest lucru, termenul privind constituirea Birourilor electorale a expirat, iar din punct de vedere al aprobării recomandării instanței de judecată acest lucru ar însemna încălcarea legislației, fapt ce ar putea duce ulterior la anularea scrutinului electoral.

Totuși, Secretarul general de Stat al MAEIE, Eugeniu Revenco, a notat că Ministerul poate asigura logistica deschiderii unui număr mai mare de secții de votare peste hotare.

Vicepreședintele CEC, Vladimir Șarban, precum și secretarul Comisiei, socialistul, Maxim Lebedinschi, au propus ca să fie contestată cu recurs hotărârea Curții de Apel Chișinău cu privire la secțiile de votare din străinătate.

Amintim că, ieri Curtea de Apel Chișinău a dispus ca CEC să-și revizuie decizia prin care s-a aprobat deschiderea a doar 146 de secții de votare și a recomandat ca să fie 190.

Realitatea Live

19 Oct. 2021, 11:11
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Cosoi
19 Oct. 2021, 11:11 // Politica //  Petru Cosoi

Republica Moldova va achiziționa gaz din surse alternative prin intermediul Energocom. În acest sens, Guvernul urmează a majora capitalul instituției. Declarațiile au fost făcute de către Natalia Gavrilița în cadrul unei conferințe de presă.

Referitor la sursele alternative, Natalia Gavrilța susține că există patru punct prin care Moldova poate primi gaze naturale.

Avem acces la gaze naturale prin patru punct de trecere. Gazoductul Iași-Ungheni este funcțional. Am primit anumite cantități mici de balansare a presiunii. Există capacitatea, conducta este funcțională, însă dimensiunea nu permite primirea capacităților necesare. Accesarea gazelor prin Rusia și prin conductele din sudul țării, a declarat prim-ministra.

De asemenea, Natalia Gavriliță afirmă că în prezent Moldova nu are probleme de transport a gazelor naturale, ci probleme care țin de identificarea cantităților necesare pentru țara noastră.

Potrivit prim-ministrei, autoritățile de la Chișinău poartă mai multe discuții cu România, Ucraina și Polonia pentru ameliorarea situației de criză. În același timp, procesul de negociere cu Federația Rusă este unul dificil, susține Gavrilița și nu pot fi oferite mai multe detalii.

Indiferent de rezultatul acestor negocieri, inițiem procedura din surse alternative. Este clar faptul că prețul de achiziționare va crește și va crește tariful. Este un proces inevitabil. Guvernul va fi alături de cetățeni, a adăugat Gavrilița.


Realitatea.md amintește că în seara zilei de miercuri, 13 Octombrie, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu a anunțat despre instituirea stării de urgență în sectorul de gaze naturale.

Centrala electrică de la Cuciurgan a emis săptămâna trecută o notificare și anunța că va reduce din 11 octombrie volumul energiei electrice produse ca urmare a diminuării volumului de gaz livrat.

Moldovagaz susținea la începutul lunii că Gazprom a redus cu 35% livrările de către țara noastră și a venit cu recomandarea de de a reduce consumul de gaze, inclusiv:

 1. a) consumatorii care au posibilitatea de a trece la combustibili alternativi;
 2. b) fabricile de zahăr, care pot stoca sfecla de zahăr pentru un anumit număr de zile, precum și înlocuirea volumul excesiv de consum contractat cu combustibil alternativ (păcură).

Motivul reduceriii livărilor potrivit Molodvagaz este că acordul cu Gazprom a fost prelungit la sfârșitul lunii septembrie cu câteva ore înainte de expirarea acestuia, iar SAP „ Gazprom” nu a avut un temei legal până la acel moment pentru organizarea rezervării capacităților necesare pentru transportarea gazelor naturale prin sistemul de transport din Ucraina pentru consumatorii Republicii Moldova în octombrie 2021.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie