„Noi nu suntem cei care merită aceste blame, adeseori populiste”. Este reacția judecătoarei de la Curtea de Apel Chișinău, Angela Bostan, expusă în cadrul unei emisiuni de la N4, în contextul criticilor aduse de șefa statului, Maia Sandu, în adresa judecătorilor din Moldova.
Magistrata Angela Bostan, înscrisă și ea în cursa pentru un loc în CSM, dar care a picat evaluarea Comisiei Pre-Vetting, susține că judecătorii nu așteaptă să fie aplăudați de guvernare, însă nici să fie amenințați.
„Judecătorii nu pot fi lăudați de putere și au fost foarte rare situații când judecătorii au fost lăudați, aplăudați de putere… Noi nu vrem nici să fim lăudați, nici să fim agreați de putere, noi vrem să fim auziți de putere. Noi vrem să fim tratați în același mod, echitabil, ca o putere cu aceleași drepturi, situații care pot fi reglementate… Noi nu suntem cei care merită aceste blame, adeseori populiste”, a conchis judecătoarea.
Ex-ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a comentat și el deciziile CSS de luni, 20 martie. Nagacevschi susține că „Partidul Acțiune și Solidaritate și-ar dori ca Curtea Constituțională să revizuiască hotărârea sa prin care s-a stabilit că președintele țării urmează a fi ales de către popor și să se revină la alegerea președintelui prin Parlament. Motivul ar fi că șansele Maiei Sandu de a lua un nou mandat în 2024 devin tot mai iluzorii”.
Amintim că luni, 20 martie, Maia Sandu a declarat după ședința CSS că, în maxim 30 de zile, nu mai mult, Consiliul Superior al Magistraturii urmează să fie funcțional, iar Parlamentul va numi, în regim de urgență, membrii non-judecători care au trecut evaluarea Comisiei Pre-Vetting.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Șefa statului a mai precizat că o altă recomandare a CSS este ca Parlamentul, în maxim 3 luni, să creeze Curtea Anticorupție care va investiga dosarele de mare corupție și corupția din sistemul judecătoresc.
Vineri, 17 martie, a avut loc prima Adunare Generală a Judecătorilor din ultimii 4 ani. La eveniment s-au prezentat 330 de magistrați. La sfârșit de zi, cu votul majorității, Adunarea Generală a Judecătorilor a fost întreruptă până în data de 28 aprilie, iar tot atunci se va discuta și despre alegerea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).