Curs valutar
 • EUR
  19.3202
  0%
 • USD
  18.1428
  0%
 • RUB
  0.1888
  0%
 • RON
  3.8869
  0%
 • UAH
  0.4912
  0%

VIDEO Norvegia acordă circa 50 de milioane de euro Republicii Moldova. Maia Sandu: Vom discuta cum vor fi folosite

01 Iun. 2023, 17:21
 // Categoria: Economie // Autor:  Elena Putregai
01 Iun. 2023, 17:21 // Economie //  Elena Putregai

Premierul Regatului Norvegiei, Jonas Gahr Støre, a anunțat joi, 1 iunie curent, pe parcursul Summitului Comunității Politice Europene (CPE) de la Chișinău, că acordă circa 50 de milioane de euro Republicii Moldova pentru implementarea reformelor în procesul de aderare la UE.

„Sprijinim dezvoltarea democratică a acestei părți a Europei. Alegerea oamenilor Moldovei este modernizarea și calea spre UE. Este un pas corect pe care-l vom susține politic. Drama este războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Să fii vecin cu războiul este complicat, mai ales când faci reforme. Norvegia va sprijini Ucraina politic, militar și umanitar. Norvegia va sprijini Republica Moldova. În acest an, alocăm 50 de milioane de euro Republicii Moldova. Apreciem mediul din Moldova, suntem impresionați”, a declarat Jonas Gahr Støre.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, care l-a însoțit la briefingul de presă, a adus mulțumiri prim-ministrului.

„Mulțumesc dlui prim-ministru pentru sprijinul pe care îl acordă Norvegia Moldovei și pentru decizia recentă despre aceste aproximativ 50 de milioane de euro pe care le acordă Republicii Moldova. Vom discuta cum vor fi folosite aceste resurse. Sunt importante pentru țara noastră”.

Bani.md scrie că Republica Moldova are stabilite relații bilaterale de peste 30 ani cu Regatul Norvegiei. Împreună cu alte state, Regatul Norvegiei a contribuit esențial la gestionarea crizei refugiaților generate de războiul din Ucraina. Oslo a fost aprobat programul Nansen de sprijin pentru Ucraina și Moldova pentru o perioadă de cinci ani și prevede ajutor non-militar și umanitar pentru redresarea consecințelor războiului pe dimensiunea civilă.

Realitatea Live

23 Sept. 2023, 20:00
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
23 Sept. 2023, 20:00 // În Lume //  Realitatea.md

Un pescar din Alaska a postat pe Facebook și Instagram imaginile unei capturi rare – un pește negru cu portocaliu care avea carnea albastră. Totodată, el a arătat schimbarea culorii cărnii după gătire.

Joe Chmeleck, proprietarul „The Lodge at Otter Cove” din Homer, Alaska, a prins un Greenling de stâncă (Hexagrammos lagocephalus) la finalul lunii trecute, potrivit informațiilor postate pe rețelele sociale, citate de Fox News.

„Am fost azi la pescuit și am prins un greenling de stâncă”, a scris el pe 28 august. „Carnea lui e albastră. Devine albă când o gătești. Natura este incredibilă”. El a spus ulterior că gustul cărnii este asemănător cu cel al cărnii de păstrăv.

Departamentul de Pescuit și Vânat din Alaska nu a reușit până acum să ofere recomandări legate de consumul acestor pești pentru că nu au fost adunate suficiente exemplare pentru a se testa nivelul de mercur al acestei specii.

Greenlingul de stâncă, denumit oficial Hexagrammos lagocephalus, este un pește marin găsit pe coasta de nord a Pacificului, din California până în Alaska.

Potrivit Departamentelor de Pescuit și Vânat din Oregon și Washington, Greenlingul de stâncă are solzi închiși la culoare și un model „pătat”, care poate fi roșu, maroniu, portocaliu sau verde, pentru ca peștele să se camufleze cu mediul înconjurător. Totodată, ambele agenții susțin că peștele are gura și carnea de culoare albastră sau albastră-verde.

Oamenii de știință nu sunt siguri care este motivul pigmenților de culoare în țesut, însă știu că acest colorit apare pentru că specia produce biliverdină, o secreție verde, arată fundația de cercetare marină Oregon Sea Grant.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală