Curs valutar
 • EUR
  20.5679
  -0.3462%
 • USD
  18.0183
  -0.0094%
 • RUB
  0.2353
  0.255%
 • RON
  4.1602
  -0.3606%
 • UAH
  0.6392
  -0.7979%

VIDEO Nu-și bate capul de deținuți, ci pentru că suntem condamnați la CEDO. Litvinenco, despre un nou penitenciar

21 Oct. 2021, 14:01
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
21 Oct. 2021, 14:01 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

În vederea îmbunătățirii și dezvoltării sectorului social în instituțiile de detenție, Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco a stabilit drept unul dintre obiectivele prioritare, construcția unui nou penitenciar în Republica Moldova, care să corespundă standardelor în domeniul drepturilor omului și Regulilor Penitenciare Europene. Astfel, până în anul 2025, ar putea fi construit un nou penitenciar, care costă circa 50 de milioane de euro. 

Anunțul a fost făcut în contextul în care președinta Comisiei parlamentare Juridice, Numiri și Imunități, Olesea Stamate, a menționat astăzi în cadrul ședinței plenare că în responsabilitatea Ministerului Justiției este o problemă care durează deja de mai mulți ani, cam de prin 2014 și anume, privind construcția unui nou penitenciar. 

„Din păcate din 2014 până în 2021 nu s-a pus nici măcar piatra de temelie în sensul construcției acestui penitenciar. Când am venit la minister, procesul era blocat, la unitatea de implementare nu era nici măcar un manager. Am deblocat acest proces, am modificat legislația, am permis desemnarea unui șef-interimar a unității de implementare care are ca sarcină să inițieze procedurile care țin de licitația pentru identificarea companiei care se va ocupa de construcția penitenciarului la începutul anului viitor. Sper să reușim să pornim această licitație, pentru că este una internațională”, a declarat Sergiu Litvinenco.

Totodată, oficialul a anunțat că suma de bani destinată pentru construcția unui nou penitenciar depășește 50 de milioane de euro.

„Această sarcină va fi realizată în timp de patru ani, așa cum ne-am angajat prin programul de guvernare. Este o chestiune reală și voi face tot posibilul ca să avem acest penitenciar nou către 2024-2025. Nu mă îngrijez neapărat pentru confortul hoților care ar trebui să ajungă într-un penitenciar, dar în special pentru că Republica Moldova ca stat este condamnată de CEDO pentru faptul că nu avem condiții adecvate pentru deținuți”, a conchis Litvinenco.

De menționat că, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a constatat, în mai multe cauze condițiile inumane de detenție în mai multe locuri de detenție din Republica Moldova, cel mai frecvent vizat fiind Penitenciarul nr. 13 (mai mult de 25 cauze).

Realitatea Live

18 Ian. 2022, 19:09
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
18 Ian. 2022, 19:09 // Societate //  Valentina Buză

Reprezentanții Administrației de Stat a Drumurilor prezintă informații actualizate privind starea drumurilor publice naționale. Așadar, potrivit ASD, pe parcursul zilei de 18 ianuarie, lucrările de întreținere a drumurilor naționale pe timp de iarnă au continuat în regiunile unde au fost necesare intervenții ale unităților teritoriale SA „Drumuri”.

Mai exact, în zonele Nord, Centru și Sud s-au efectuat lucrări de patrulare și combatere a lunecușului.

„În procesul tehnologic au fost antrenate utilaje speciale – 99 (unități); material antiderapant – 1239,4 (tone); muncitori rutieri – 134 (persoane). În prezent, accesibilitatea infrastructurii rutiere este asigurată în condiții de iarnă pe toată rețeaua de drumuri naționale”, se arată în nota informativă a ASD.

În context, Administrația de Stat a Drumurilor atenționează conducătoriii auto să se conformeze prevederilor Regulamentului Circulației Rutiere în vigoare privind echiparea autovehiculelor cu pneuri corespunzătoare și adaptarea regimului de viteză la condiţiile de circulație pe timp de iarnă.

În cazul dificultăților în trafic, pentru a solicita intervenția drumarilor, participanții la trafic pot apela la numerele: 22-55-30; 74-89-61; 060 477 117.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală