Curs valutar
 • EUR
  19.9666
  0.8164%
 • USD
  18.6508
  0.1072%
 • RUB
  0.2422
  0%
 • RON
  4.0555
  0.7447%
 • UAH
  0.5050
  0.099%

VIDEO „O singură iubire” – Primăria Chișinău! Chironda, după ce a fost dat afară, devine „monitor” al instituției

02 Nov. 2021, 12:12
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Valentina Buză
02 Nov. 2021, 12:12 // Actualitate //  Valentina Buză

Fostul viceprimar al Capitalei Victor Chironda va depune un demers la CNA și procuratură pentru a solicita examinarea legalității acțiunilor funcționarilor publici din cadrul Primăriei Chișinău. Mai exact, Chironda a declarat despre faptul că demersul va fi depus în legătură cu schema de autorizare ilegală a construcției mansardelor deasupra blocurilor de pe strada Eugen Doga 4 și Alexandru cel Bun 96. Evenimentul a fost transmis în direct pe RLIVE.MD.

„Așa cum pe actele permisive emise de primăria Chișinău stă și semnătura mea în perioada aflării mele în funcție, m-am simțit obloigat pentru a contacta locatarii și aduce lumină în acest caz și asupra celor întâmplate. Este foarte ușor să pui vina pe o anumită persoan, dar trebuie de săpat mai adânc și de înțeles esența problemei”, a declarat Chironda.

Totodată, fostul viceprimar al Capitalei a declarat că a fost „tras” pe sfoară de  funcționarii de la Direcția Arhitectură și Urbanism și Direcția Locativ-Comunală.

„În martie 2020, funcționarii de la Direcția Arhitectură și Urbanism și Direcția Locativ-Comunală au pregătit și elaborat acte de autorizare în construcții, cu depășirea atribuțiilor, în baza unor acte falsificate. Și mi le-au dat la semnat. Pornind de la premisa că funcționarii DGAURF și-au exercitat obligațiile prevăzute de lege și având în vedere prezența semnăturii Arhitectului-șef al mun. Chișinău, Svetlana Dogotaru și a Vicedirectorului Direcției Igor Vrabie, am presupus că actele respectă prevederile legale și le-am avizat”.

Chironda a declarat că deși a fost dus în eroare, urmare a unei petiții primite din partea locatarilor, a reverificat actele și a constatat prezența unor încălcări grave.

„Am informat Primarul General, solicitând să inițieze o anchetă de serviciu pe funcționarii din Direcția Locativă și Direcția Arhitectură, responsabili de întocmirea actelor menționate. Și am semnat o dispoziție de revocare a Autorizației de construcții emise cu încălcări. Deși am fost indus în eroare de subalternii din cadrul primăriei, imediat ce am stabilit existența unor abuzuri și neconformități am făcut toate demersurile necesare pentru a preveni comiterea unei ilegalități. Însă „investitorul” a atacat în instanță dispoziția mea și acum locatarii și Primăria sunt nevoiți să se judece cu el”.

Prin urmare, Victor Chirondă a solicitat repetat și public Primarului General Ion Ceban dispunerea unei anchete de serviciu pe funcționarii DGAURF și DGLCA implicați în autorizarea construcției mansardei din str. Doga 4 și Al. cel Bun, 96.

„Astăzi voi depune un demers la Procuratură și CNA în care voi solicita examinarea legalității acțiunilor funcționarilor publici din cadrul Primăriei Chișinău implicați în acest caz. La fel, mă declar deschis și disponibil pentru orice clarificări și investigații pe acest caz. Sunt gata să îmi asum responsabilitatea și să fiu tras la răspundere pentru semnăturile pe aceste acte. Însă vreau să fie trași la răspundere și funcționarii care m-au indus în eroare și au elaborat acte permisive în baza unor falsuri”.

De menționat că Victor Chironda fost demis din funcția de viceprimar al Capitalei în luna iulie, iar de atunci locul a rămas vacant.

La data de 25 octombrie curent primarul Capitalei Ion Ceban a propus în cadrul ședinței Biroului Permanent candidatura fostului ministru al Justiției Fadei Nagacevschi în funcția de viceprimar al Capitalei, însă la data de 28 octombrie, în cadrul ședinței CMC, proiectul de decizie nu a fost aprobat de consilierii municipali.

Realitatea.md amintește că Victor Chironda critică de ani de zile activitatea Primăriei municipiului Chișină, atât în mandatul ex-edilului Dorin Chirtoacă, cât și cei care l-au precedat, asigurând interimatul funcției.

 

Realitatea Live

21 Mart. 2023, 12:17
 // Categoria: Societate // Autor:  Romaniuc Victoria
21 Mart. 2023, 12:17 // Societate //  Romaniuc Victoria

Funcționarii Echipelor mobile ale Vămii au depistat un lot comercial de mărfuri nedeclarate, pe traseul Chișinău-Leușeni. Printre bunurile transportate ilicit se numărau produse de igienă, parfumuri, genți și alte articole vestimentare. 

La volanul automobilului cu pricina se afla un moldovean în vârstă de 48 de ani.

Toate bunurile au fost ridicate și sunt pasibile confiscării. Investigațiile pe caz continuă.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală