Curs valutar
 • EUR
  21.2731
  -0.0475%
 • USD
  17.8788
  -0.2495%
 • RUB
  0.2451
  0.0408%
 • RON
  4.3236
  -0.0139%
 • UAH
  0.6664
  -0.06%

DOC Un bloc DUBIOS ar putea fi ticsit în spatele McDonald’s de la Botanica! Chironda a sesizat procurori: #savechisinau

01 Iul. 2021, 13:30
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
01 Iul. 2021, 13:30 // Societate //  Realitatea.md

Viceprimarul capitalei, Victor Chironda, a depus o plângere la Procuratura Anticorupție, la care a anexat un dosar de 55 de pagini în original, pentru pornirea urmării penale pe un caz de eliberare a certificatului de urbanism de Direcția Arhitectură și Urbanism a municipiului Chișinău pentru a elucida dacă procedura a fost legală sau nu, pentru că el a depistat o serie de neconformități. SRL „Stilproiect-Lux” a obținut dreptul la locațiune asupra unui teren de 17 ari la un preț simbolic de 17 mii de lei pe an cu câțiva ani în urmă, iar acum își propune să ticsească un bloc locativ în curțile altor blocuri locative din spatele McDonald’s din sectorul Botanica, pe bulevardul Dacia, nr.21/2.

Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă susținute joi, 1 iulie, în incinta Primăriei Chișinău, transmise în direct de colegii de la Rlive.md (TV).

„În perioada când am fost în concediu, colaboratorii Direcției Arhitectură au pregătit și înaintat spre semnare un certificat de proiectare pentru construcția unui bloc locativ în curtea blocurilor de pe Dacia 21/2. Terenul pe care se dorește construcția a fost acaparat în 2018 printr-o schemă dubioasă la care au contribuit colaboratorii Direcției Juridice a Primăriei, iar certificatul pregătit contravine deciziei CMC din 2017 prin care se interzice construcția de obiective noi în cartierele blocurilor existente”, a declarat Victor Chironda.

Potrivit viceprimarului, este vorba despre o curte neamenajată, cu multe garajuri neautorizate și câteva construcții degradante. „Un teren privatizat de 1,17 hectare, după mine, în cel mai fraudulos mod posibil, deoarece a fost înstrăinat din proprietatea municipalității în baza unei hotărâri de judecată, nu foarte veche, din 6 febr. 2018, prin care se constată că la ședința Consiliului Municipal Chișinău (CMC) din 23 febr. 2017 a fost votat un proiect de decizie cu privire la darea în arendă a unui lot de pământ Societății cu răspundere limitată „Stilproiect-Lux” pentru construirea unui bloc locativ cu menire socială. Nu înțelegeam esența acestei hotărâri de judecată și am decis să caut decizia CMC care pur și simplu a dispărut. Nicăieri nu este această decizie”.

„Beneficiarul a mers în instanță, probabil a arătat câteva probe video de la înregistrarea ședinței și Judecătoria a decis cu valoare juridică privind votarea la CMC a acestui proiect de decizie. Direcția juridică nu a contestat hotărârea în instanța ierarhic superioară. Deja în martie 2018, Judecătoria Centru decide a obliga primarul mun. Chișinău să încheie contract de arendă cu acest agent economic în baza acelei decizii CMC. Iarăși, nu a fost atacată în instanța ierarhic superioară. Pe 11.05. 2018 se încheie contractul de arendă cu o sumă de 10.200 de lei pe lună. A fost semnat contractul de arendă, deși există o decizie a CMC din 18 iulie 2017 prin care se interzice construcția de obiective noi în interioriul cartierelor locative și subzonelor R6 și R7, ceea ce contravine”.

O perioadă nu a fost clar ce s-a întâmplat, după care la 1 martie 2021 apare înregistrarea în registrul bunurilor imobile a dreptului de superficie a dreptului de construcție pe acest teren. „Aceasta se consideră construcție capitală în baza căreia s-a înregistrat dreptul de superficie – deci o halabudă, un sarai, care cândva probabil a fost o tereasă, o construcție care poate fi demolată cu mâinile…”, a comentat Victor Chironda, arătând o imagine.

Pe 7 aprilie 2021, SRL „Stilproiect-Lux” depune cerere la Direcția arhitectură pentru eliberarea certificatului de urbanism de proiectare și „Direcția în loc să investigheze acest lucru și să-i trimită cât mai departe pe acești cetățeni, eliberează niște scrisori, solicită coordonarea Agenției Naționale Arhiologică și eliberează certificatul”.

„Spre regret, lipsa anchetei de serviciu pe doamna arhitect-șef Svetlana Dogotaru confirmă faptul că primarul Ion Ceban nu vrea să stopeze ilegalitățile. În așa situație, degeaba facem proiecte de amenajare, renovăm parcuri sau investim în transport public. Dacă nu se oprește procesul de densificare haotică a zonelor din oraș și construirea centrelor comerciale gigantice în zone deja aglomerate. #chisinau #savechisinau #constructii”, a mai adăugat viceprimarul.

Procuratura Anticorupția a revenit cu un răspuns la plângerea lui Victor Chironda, menționând că dosarul a fost remis către Centrul Național Anticorupție (CNA). Cât despre alte reacții ale persoanelor vizate, încă nu au fost făcute publice vreuna.

Realitatea Live

02 Aug. 2021, 12:02
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
02 Aug. 2021, 12:02 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Procurorii anticorupție solicită magistraților Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani anunțarea în căutare și arestarea controversatului om de afaceri, Veaceslav Platon.

Examinarea demersului va avea loc astăzi, ora 16:00 la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Despre asta anunță responsabilii Procuraturii Generale.

„Având în vedere neprezentarea inculpatului Veaceslav Platon la ședința de judecată, în speța vizând rejudecarea dosarului în care este acuzat de „corupere activă” și „escrocherie”, procurorul din cadrul Procuraturii Anticorupție a solicitat astăzi magistraților aplicarea în privința acestuia a măsurii preventive – arestul cu anunțarea în căutare pentru reținere și executarea măsuri preventive. Solicitarea procurorului este bazată pe informațiile prezentate de Poliția de Frontieră, care confirmă faptul lipsei inculpatului de pe teritoriul țării”, anunță PG.

PG precizează că, în dimineața zilei de astăzi urma să fie examinat dosarul, întors la 30.01.2020 de Curtea de Apel Chișinău la rejudecare, în care Veaceslav Platon este acuzat că în decembrie 2016 ar fi comis coruperea activă a doi gardieni din cadrul Detaşamentului cu Destinaţie Specială ,,Pantera” al Departamentului Instituţiilor Penitenciare care asigurau paza şi escortarea acestuia în instanțele de judecată.

De asemenea, acesta mai este acuzat și de faptul că în 2016, fiind gestionarul cu pachetul majoritar de acţiuni la trei companii de asigurare, deţinute prin intermediul unor interpuși, a organizat sustragerea banilor deţinuţi pe conturile companiilor.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate