Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  -0.121%
 • USD
  17.7044
  0.0153%
 • RUB
  0.2434
  0.0411%
 • RON
  4.1909
  -0.1193%
 • UAH
  0.6661
  0.1952%

VIDEO Oferte fierbinți la propriu! Turiștii se odihnesc în Turcia care arde de 2 zile

29 Iul. 2021, 15:26
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
29 Iul. 2021, 15:26 // În Lume //  Realitatea.md

Imagini de coșmar în Turcia unde au izbucnit mai multe incendii de vegetație. Fumul a ajuns până la hotelurile unde sunt cazați mii de oameni, în provincia Antalya. Focare au izbucnit inclusiv pe străzile unei stațiuni, printre blocuri și sub balcoane. Sute de pompieri s-au luptat cu incendiul. A fost nevoie și de intervenția avioanelor și elicopterelor speciale, care au aruncat apă peste zonele afectate.

Flăcări uriașe în stațiunea Manavgat de pe țărmul Mării Mediterane. Pe fondul caniculei – când au fost atinse 39 de grade – s-au aprins pădurile de la marginea localității din Turcia. Oamenii s-au uitat neputincioși cum focul s-a ridicat peste acoperișurile blocurilor și hotelurilor.

Din cauza vântului puternic, scântei au ajuns și la copacii și tufișurile de pe marginea drumurilor din Manavgat. Mai mulți palmieri aflați în centrul unei intersecții au luat foc, iar flăcările s-au apropiat la doar câțiva metri de două benzinării. Pompierii au intervenit și de la sol și din aer ca să aducă incendiul sub control.

Un alt incendiu de amploare a izbucnit și pe dealurile din apropiere de Manavgat.

Flăcările au distrus suprafețe mari de păduri, dar și mai multe clădiri. De asemenea, oamenii din cinci cartiere rurale ale Manavgat au fost evacuați.

Soarele nu a mai fost vizibil, iar cerul s-a făcut portocaliu

Fumul de la ambele incendii a acoperit cerul. Soarele nu a mai fost vizibil, iar cerul s-a făcut portocaliu, din albastru. Norii înnecăcioși au ajuns și pe plaja din Side, la 10 kilometri din focare.

Și zonele turistice din Grecia sunt afectate de incendii. Mai multe focare sunt într-o zonă împădurită aflată la nici 30 de kilometri de centrul Atenei. Este una dintre regiunile unde autoritățile au spus că este risc foarte mare de incendii, nivel 4 din 5. De asemenea, până săptămâna viitoare, Grecia este sub cod roșu de caniculă iar temperaturile vor trece frecvent de 40 de grade Celsius.

Alte imagini

Realitatea Live

24 Sept. 2021, 05:29
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cristina Vlah
24 Sept. 2021, 05:29 // În Lume //  Cristina Vlah

Liderul guvernării separatiste din regiunea Catalană a Spaniei, Carles Puigdemont, a fost reținut de către poliția italiană din Sardinia, informează Realitatea.md cu referire la agenția Reuters.

Potrivit sursei, Puigdemont venise din Bruxelles spre Alghero, la o expoziție internațională, ca să se întâlnească cu liderul regional al Sardiniei precum și cu ombudsmanul regiunii.

„Când a ajuns la Aeroportul din Alghero, a fost oprit de către poliția de frontieră a Italiei. Urmează să fie adus în fața magistraților Curții de Apel din Sasser, care sunt abilitați dă decidă dacă îl vor elibera sau îl vor extrăda”, se menționează într-un comunicat emis de biroul de presă al liderului Catalan.

Postul de radio din Spania, „Cadena Ser” a anunțat despre această știre, făcând trimitere la enunțul avocatului Gonzalo Boye. Acesta a confirmat reținerea lui Carles Puigdemont într-un tweet.

Spania l-a acuzat pe liderul Catalan de secessionism, după ce în 2017 a fost organizat un Referendum cu privire la independența Cataloniei față de Spania, fapt criticat dur de autoritățile din Madrid. Acel referendum a fost declarat ilegal de către instanțele judecătorești din Spania.

În martie, Parlamentul European l-a lipsit pe Puidgemont de imunitatea parlamentară, de care se bucura odată de devenise membru în 2019. Ulterior, Puidgemont a trăit într-un auto-exil, fiind stabilit în Belgia.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române