Începând cu 16 decembrie 2024, timp de 60 de zile, în Republica Moldova se instituie stare de urgență în domeniul energetic. După ore de dezbateri, majoritatea parlamentară a acceptat solicitarea prim-ministrului Dorin Recean. Proiectul de hotărâre privind declararea stării de urgență a fost votat de 56 de deputați.
Decizia vine în contextul riscurilor la adresa securității energetice a Republicii Moldova și eventualelor efecte de ordin umanitar în stânga Nistrului, potrivit reprezentanților cabinetului de miniștri. Eventuala criză, începând cu 1 ianuarie 2025, ar putea fi generată de sistarea tranzitului de gaz rusesc prin Ucraina, după expirarea acordului de rigoare.
Pe parcursul stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale va putea adopta măsuri urgente pentru a aloca resurse financiare și a coordona acțiunile necesare în vederea asigurării resurselor energetice, dar și a depășirii consecințelor umanitare ale acesteia.
„Această iarnă trebuie să fie ultima iarnă din istoria țării în care să mai putem fi amenințați energetic. Noi am scăpat de șantajul de gaze pe malul drept, iar de cel energetic vom putea scăpa odată cu finalizarea liniei de tensiune înaltă Chișinău-Vulcănești”, a menționat Premierul Dorin Recean.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Administrația de la Kiev ar putea să nu accepte prelungirea contractului, în timp ce Moscova sugerează autorităților din Moldova să se înțeleagă cu responsabilii ucraineni. Potrivit fostului ministru al Energiei, Victor Parlicov, asemena mesaj i-a fost transmis la Sankt-Petersburg de către șeful Gazprom, Alexei Miller.
Presa regională scrie că la Bruxelles se discută trei scenarii și se estimează eventuale costuri ale asigurării Republicii Moldova cu energie electrică și gaz, dacă nu va fi posibilă livrarea combustibilului albastru din Rusia și procurarea energiei electrice de la Cuciurgan. Resursele financiare necesare adițional, în cazul celui mai pesimist scenariu, ajung la 380 de milioane de euro.
Presa: Cele trei scenarii care sunt analizate la Bruxelles, dacă va fi criză energetică în Moldova
Conform premierului Recean, dacă situația devine critică, în cel mai rău s-ar putea deconecta lumina pentru câteva ore, iar autoritățile se vor reorienta la achiziții de pe piața europeană, dacă nu vor fi posibile furnizările curentului electric din stânga Nistrului.
Autoritățile separatiste de la Tiraspol au instituit pe 11 decembrie stare de urgență în economie. Măsura stipulează că, dacă în regiune nu va fi livrat gaz, exportul energiei electrice se va interzice.