Membrii Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media din cadrul Parlamentului Republicii Moldova au aprobat, în cadrul ședinței de marți, 19 octombrie curent, raportul pentru votarea în prima lectură a unui proiect de lege privind modificarea Codului serviciilor media audiovizuale. Potrivit autorilor, obiectivul primordial al acestei propuneri legislative este de a responsabiliza furnizorul public național, Compania „Teleradio-Moldova” (TRM), însă opoziția se arată nemulțumită.
Proiectul de lege a fost elaborat de PAS. Autorii inițiativei legislative propun întoarcerea sub control parlamentar a furnizorului public național de servicii media. Asta în condițiile în care, până în anul 2019, Compania ”Teleradio-Moldova” a fost întotdeauna sub controlul Legislativului.
O altă prevedere a proiectului de lege este revizuirea mecanismului de constituire a componenței Consiliului de supraveghere al furnizorului public național de servicii media și a Consiliului Audiovizualului (CA), pentru a institui o claritate și o reprezentare proporțională în procesul de desemnare a candidaților la funcția de membru în aceste consilii. Totodată, se propune ca membrii CA să fie demiși, în cazul respingerii de către Parlament a raportului anual de activitate.
În document, mai este stipulat că mandatul actualilor membri ai Consiliului de supraveghere, al directorului general al Companiei „Teleradio-Moldova” și al directorilor generali-adjuncți să înceteze de drept la data intrării în vigoare a proiectului de lege.
Acum o zi, în cadrul unei conferințe de prese transmise în direct de colegii de la RLIVE.MD și RLIVE TV s-au oferit câteva explicații.
Azi, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au emis un comunicat de presă prin care au atenționat că astfel PAS încearcă să-și subordoneze politic audiovizualul din țară. Socialista Adela Răileanu este de părere că majoritatea parlamentară modifică legea ca să poată demite componența actuală a Consiliului Audiovizualului, astfel că „se va transforma în unealtă a guvernării și va face legea așa cum îi va cere PAS”.
Totodată, deputata a făcut apel către organismele internaționale, ONG-urile de specialitate și misiunile diplomatice că proiectul de modificare a Codului vine să elimine total independența atât a CA, cât și a Consiliului de Supraveghere al Companiei „Teleradio-Moldova” cu supunerea politică totală.
Este de menționat că proiectul de lege urmează să fie propus spre aprobare în prima lectură la una dintre următoarele ședințe plenare.