Curs valutar
 • EUR
  20.1160
  0.4653%
 • USD
  17.7288
  -0.0147%
 • RUB
  0.2376
  0.463%
 • RON
  4.0625
  0.4135%
 • UAH
  0.6533
  0.2602%

VIDEO PAS vrea să readucă TRM sub control parlamentar. Opoziția este nemulțumită: „Va fi o unealtă a guvernării”

19 Oct. 2021, 15:19
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
19 Oct. 2021, 15:19 // Politica //  Realitatea.md

Membrii Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media din cadrul Parlamentului Republicii Moldova au aprobat, în cadrul ședinței de marți, 19 octombrie curent, raportul pentru votarea în prima lectură a unui proiect de lege privind modificarea Codului serviciilor media audiovizuale. Potrivit autorilor, obiectivul primordial al acestei propuneri legislative este de a responsabiliza furnizorul public național, Compania „Teleradio-Moldova” (TRM), însă opoziția se arată nemulțumită.

Proiectul de lege a fost elaborat de PAS. Autorii inițiativei legislative propun întoarcerea sub control parlamentar a furnizorului public național de servicii media. Asta în condițiile în care, până în anul 2019, Compania ”Teleradio-Moldova” a fost întotdeauna sub controlul Legislativului.

O altă prevedere a proiectului de lege este revizuirea mecanismului de constituire a componenței Consiliului de supraveghere al furnizorului public național de servicii media și a Consiliului Audiovizualului (CA), pentru a institui o claritate și o reprezentare proporțională în procesul de desemnare a candidaților la funcția de membru în aceste consilii. Totodată, se propune ca membrii CA să fie demiși, în cazul respingerii de către Parlament a raportului anual de activitate.

În document, mai este stipulat că mandatul actualilor membri ai Consiliului de supraveghere, al directorului general al Companiei „Teleradio-Moldova” și al directorilor generali-adjuncți să înceteze de drept la data intrării în vigoare a proiectului de lege.

Acum o zi, în cadrul unei conferințe de prese transmise în direct de colegii de la RLIVE.MD și RLIVE TV s-au oferit câteva explicații.

Azi, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au emis un comunicat de presă prin care au atenționat că astfel PAS încearcă să-și subordoneze politic audiovizualul din țară. Socialista Adela Răileanu este de părere că majoritatea parlamentară modifică legea ca să poată demite componența actuală a Consiliului Audiovizualului, astfel că „se va transforma în unealtă a guvernării și va face legea așa cum îi va cere PAS”.

Totodată, deputata a făcut apel către organismele internaționale, ONG-urile de specialitate și misiunile diplomatice că proiectul de modificare a Codului vine să elimine total independența atât a CA, cât și a Consiliului de Supraveghere al Companiei „Teleradio-Moldova” cu supunerea politică totală.

Este de menționat că proiectul de lege urmează să fie propus spre aprobare în prima lectură la una dintre următoarele ședințe plenare.

Realitatea Live

30 Nov. 2021, 22:18
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
30 Nov. 2021, 22:18 // Politica //  Cristina Vlah

Directoarea Institutului Național al Justiției, Diana Scobioală, pleacă din funcție. Ea și-a luat rămas bun de la colegi, printr-un mesaj publicat pe rețelele de socializare, informează Realitatea.md.

„Azi se încheie mandatul meu la Institutul Național al Justiției.

Am avut bunul prilej și marea onoare să conduc această deosebită instituție cu personalitate și caracter, cu staf mega calificat, formatori inteligenți, audienți cu-minți și Consiliu profesionist. Timp de 7 ani împreună am depus efort și suflet nu pentru o simplă schimbare, ci pentru o adevărată transformare ce a permis INJ-ului să facă un salt enorm.

Ne-am bucurat de sprijinul și girul partenerilor de dezvoltare, în special al Ambasadei SUA, UNDP și CoE, care au avut încredere în noi și ne-au apropiat de aceste rezultate frumoase.

Vă multumesc tuturor pentru că mi-ați permis să facem echipă comună. Vă urez tuturor curaj și împliniri în toate, iar bunului INJ – prosperitate în continuare”, scrie Diana Scobioală.

În acest sens, cei din Institutul Național al Justiției urmează să numească un nou director.

Realitatea.md menționează că noua funcție a Dianei Scobioală va fi cea de judecătoare la CEDO din partea țării noastre.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală