Curs valutar
 • EUR
  19.7138
  -1.4452%
 • USD
  19.1405
  0.0486%
 • RUB
  0.3134
  -9.7639%
 • RON
  3.9877
  -1.4319%
 • UAH
  0.6482
  0.0771%

VIDEO Peste o mie de oameni din Ocnița și-au primit actele de proprietate de terenuri, grație Băncii Mondiale

08 Sept. 2021, 23:16
 // Categoria: Societate // Autor:  Cristina Vlah
08 Sept. 2021, 23:16 // Societate //  Cristina Vlah

Peste o mie de locuitori din comuna Dîngeni, raionul Ocnița, și-au primit gratuit titlurile de autentificare a dreptului de deținător de teren. Totul grație proiectului „Înregistrare şi evaluare funciară”, implementat de Agenția Servicii Publice și finanțat de Banca Mondială, scrie nordnews.md.

Potrivit sursei, lucrările de cadastru au fost efectuate de companii private, iar lucrările de înregistrare – de organele cadastrale teritoriale.

De la demararea proiectului, 1378 de oameni din localitate au beneficiat de măsurarea gratuită a bunului imobil pentru producerea și înregistrarea documentației cadastrastrale, dar și prima înscriere în Registru.

„Obținând acest document noi putem, în orice moment, să vindem sau să procurăm oricare teren. Este un document foarte important pentru fiecare din noi.  Știm cu toții cât de greu este să obținem aceste documente, în câte locuri trebuie să plecăm până le avem la mână”, a declarat Ana Bătrînu, care e beneficiară a proiectului.

Un alt beneficiar este Valeriu Prisăcari, care a apreciat pozitiv faptul că a primit titlul de proprietate pentru terenurile de pe lângă gospodăria pe care o deține. „Este un beneficiu bun pentru sat, dar și locuitorii acestuia, deoarece, anterior, trebuia să plecăm „la raion” ca să obținem aceste documente. Sigur că erau cheltuieli adăugatoare, iar datorită acestui proiect, oamenii le primesc gratis”, a spus Valeriu Prisăcari.

Potrivit specialiștilor, în 470 de localități rurale din R. Moldova, bunurile imobile nu au fost înregistrate pentru toți deținătorii de drepturi de proprietate.

Șefa Departamentului Cadastru în cadrul ASP, Angela Matcov, afirmă că odată cu inițierea proiectului în 2019, au început lucrările de cadastrare și înregistrare cu zona de nord a R. Moldova.  „În Ocnița a fost lansat un proiect pilot, un raion în care cinci primării au rămas fără de Cadastru și am vrut să testăm această tehnologie. S-a dovedit a fi cu succes. Cu resurse minime am reușit să facem acel lucru, care acum 10-20 de ani, costa o sumă mai impunătoare”, a precizat Angela Matcov.

Proiectul prevede cinci etape: printre care stabilirea hotarelor unității-administrativ teritoriale, stabilirea hotarelor intravilanului localităților, dar și corectarea erorilor a Proiectului Național „Pământ” din 1998.

„Proprietarii au primit documentul de proprietate, adică titlul de autentificare a dreptului deținătorului de teren pe lotul de lângă casă și grădină, gratis. Este un plus mare pentru că fiecare persoană care a făcut tranzacții, neavînd aceste documente, știe foarte bine ce sumă de bani era nevoie să scoată din buzunar pentru perfectarea lor”, a adăugat Adelina Carabeț, Şefa Serviciului de Relaţii Funciare şi Cadastru, r. Ocnița.

După finalizarea proiectului-pilot în raionul Ocnița, acesta va fi implementat în toate raioanele din țară.

„Beneficiarii care au avut de câștigat sunt cetățenii comunei. Principalii beneficiari sunt oamenii de rând. Eu cred că toți cetățenii comunei noastre sunt foarte mulțumiți de suportul acordat de Guvern, finanțat de Banca Mondială”, a conchis Mihail Niculcea, primarul com. Dîngeni, r. Ocnița

Proiectul „Înregistrare şi evaluare funciară 2019-2023” vine în susținerea implementării Programului de stat de creare a cadastrului bunurilor imobile, pe întreg teritoriul Republicii Moldova, lansat în 1998. Valoarea totală a proiectului este de 30 de milioane de euro.

Realitatea Live

Top destinații de vară în Moldova
Top destinații de vară în Moldova
Crează impact prin implicare
Crează impact prin implicare
Negre de la Fautor – cel mai bun vin roșu din lume. Istoria, tradițiile și legendele noastre – într-un singur pahar
Negre de la Fautor – cel mai bun vin roșu din lume. Istoria, tradițiile și legendele noastre – într-un singur pahar
Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului
Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului
Investiții importante în transportul public al Capitalei
Investiții importante în transportul public al Capitalei
Forumul Global al Nicotinei: Țigările și produsele fără fum trebuie reglementate în funcție de gradul de nocivitate
Forumul Global al Nicotinei: Țigările și produsele fără fum trebuie reglementate în funcție de gradul de nocivitate
Top 10 parfumuri bărbătești în 2022
Top 10 parfumuri bărbătești în 2022
Investiții care merită efortul în 2022. Ce spun experții?
Investiții care merită efortul în 2022. Ce spun experții?
LINELLA – MARCA COMERCIALĂ A ANULUI 2021
LINELLA – MARCA COMERCIALĂ A ANULUI 2021
06 Iul. 2022, 09:22
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
06 Iul. 2022, 09:22 // Societate //  Valentina Buză

Reprezentarea și participarea egală și deplină a femeilor la procesele de consolidare a păcii și eforturile depuse de acestea pentru dezvoltarea durabilă la nivel local, constituie o abordare esențială în vederea sporirii încrederii între comunitățile celor două maluri ale Nistrului.

Având în vedere mandatul său, de a milita pentru respectarea drepturilor femeilor și promovarea egalității de gen, UN Women facilitează o serie de activități cu promotorii/oarele egalității de gen, pentru a identifica cauzele inegalităților de gen persistente și, ulterior, pentru a face recomandări ca vocea femeilor din comunități să fie auzită, inclusiv în procesele de pace.

Astfel, UN Women colaborează cu Centrul de Dezvoltare și Susținere a Inițiativelor Cetățenilor „Resonance” în scopul implementării unor activități de promovare și consolidare a participării femeilor la procesele decizionale, pentru a spori reziliența economică și socială a comunităților de pe ambele maluri ale Nistrului.

În vederea implementării agendei ce vizează îndeplinirea obiectivelor comune de dezvoltare durabilă, inclusiv de consolidare a păcii din perspectiva de gen, și integrând recomandările Comitetului ONU privind eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor (CEDAW), Centrul „Resonance”, în colaborare cu UN Women și sprijinul financiar al Suediei, facilitează crearea și consolidarea a 3 platforme de discuții pentru femei. Astfel, femeile vor avea posibilitatea să discute diverse subiecte legate de problemele și impedimentele cu care se confruntă zi de zi, dar și să le adreseze prin prisma drepturilor femeilor, promovând totodată rolul femeilor și participarea acestora în procesele de consolidare a păcii din perspectiva economică și socială.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Inițiativa lansată prevede crearea și consolidarea unor platforme de discuții în 3 localități de pe malul stâng al Nistrului – satul Roghi din raionul Dubăsari, orașele Rîbnița și Bender, având ca obiective:

 • Identificarea problemelor locale, darși a soluțiilor din perspectiva de gen și a securității umane;
 • Promovarea drepturilor, rolului şi participării femeilor în procesul decizional și de soluționare a conflictelor din punct de vedere economic şi social;
 • Asigurarea participării egale și cu impact a femeilor la procesele publice, devenind astfel exemple demne de urmat, inclusiv prin împărtășirea bunelor practici și a lecțiilor învățate;
 • Promovarea incluziunii sociale și soluționarea problemelor cu care se confruntă femeile din grupurile vulnerabile;
 • Dezvoltarea unei cooperări fructuoase cu structurile locale, organizațiile internaționale, organizațiile societății civile și sectorul privat;
 • Schimb de experiență între cluburile de femei, asociații formale și informale, de pe ambele maluri ale Nistrului.

Astfel, la 29 iunie 2022, în satul Roghi din raionul Dubăsari, a avut loc întrunirea membrelor Platformei de Discuții a Femeilor și a reprezentantelor și reprezentanților UN Women Moldova și Centrului „Resonance”.  În cadrul evenimentului Dominika Stojanoska, reprezentantă de țară UN Women Moldova, a accentuat rolul esențial al acestor dialoguri pentru comunitate.

„Reprezentarea și implicarea egală a femeilor și bărbaților, inclusiv a celor din grupurile vulnerabile, în procesele de identificare și soluționare a problemelor locale, va contribui în mod eficient la dezvoltarea economică și socială durabilă și pașnică a comunității”.

„Astfel de platforme de discuții ale femeilor sunt deosebit de importante pentru promovarea unor inițiative cu impact, care vor consolida securitatea socială și economică în localitățile lor, răspunzând problemelor locale din perspectiva dimensiunii de gen și contribuind totodată, la îmbunătățirea statutului femeilor în societate” a menționat Alexandr Gonchar, directorul executiv al Centrului de Dezvoltare și Susținere a Inițiativelor Cetățenilor „Resonance”.

Pe termen lung, crearea platformelor de discuții urmărește asigurarea continuității întrunirilor  între membrele acestora în mod regulat, pentru a fi dezbătute problemele cu care se confruntă locuitorii comunităților respective și identificarea unor soluții fezabile. De asemenea, se dorește implementarea unor măsuri eficiente pentru sporirea implicării participantelor în procesele decizionale, cât și pentru a asigura sustenabilitatea platformei în ansamblu, contribuind astfel la consolidarea încrederii și cooperări între cele două maluri ale Nistrului.

Top destinații de vară în Moldova
Top destinații de vară în Moldova
Crează impact prin implicare
Crează impact prin implicare
Negre de la Fautor – cel mai bun vin roșu din lume. Istoria, tradițiile și legendele noastre – într-un singur pahar
Negre de la Fautor – cel mai bun vin roșu din lume. Istoria, tradițiile și legendele noastre – într-un singur pahar
Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului
Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului
Investiții importante în transportul public al Capitalei
Investiții importante în transportul public al Capitalei
Forumul Global al Nicotinei: Țigările și produsele fără fum trebuie reglementate în funcție de gradul de nocivitate
Forumul Global al Nicotinei: Țigările și produsele fără fum trebuie reglementate în funcție de gradul de nocivitate
Top 10 parfumuri bărbătești în 2022
Top 10 parfumuri bărbătești în 2022
Investiții care merită efortul în 2022. Ce spun experții?
Investiții care merită efortul în 2022. Ce spun experții?
LINELLA – MARCA COMERCIALĂ A ANULUI 2021
LINELLA – MARCA COMERCIALĂ A ANULUI 2021
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală