Pentru reintegrarea Transnistriei în componența Republicii Moldova sunt necesare resurse. Este vorba despre adaptarea și trecerea economiei și domeniului social în jurisdicția națională.
Oleg Serebrian a dezvăluit în cadrul emisiunii Rezoomat cu Ileana Pîrgaru, de la RLIVE TV, că un grup de experți germani estimează costurile procesului. În același timp, vicepremierul pentru Reintegrare punctează că datele publice nu sunt suficiente.
„Este cert că e vorba de sume importante și aceste sume se referă la cât de mult ar trebui să recompensăm. Dacă vorbim despre reprofilarea celor aflați în serviciul militar, asta costă foarte mult. Vor fi întreprinderi care vor trebui subvenționate, privatizate, reprivatizate. Dacă mă întrebați cât costă, vom putea să știm aproximativ în câteva luni, dar prețurile sunt schimbătoare și niciodată nu se adeveresc, din păcate”, a spus Serebrian.
În același timp, conform lui Serebrian, beneficiile reintegrării ar fi mai mari decât costurile, deși am avea nevoie de suport pentru a face față cheltuielilor aferente. Oficialul se referă inclusiv la avantajele pe plan energetică, dacă centrala din stânga Nistrului trece sub jurisdicția autorităților constituționale.
Amintim că, miercuri, secretarul Consiliului de Securitate al Ucrainei declara că știe despre un plan al Moldovei de a reintegra Transnistria timp de șapte ani. El nu a precizat despre ce acțiuni este vorba, menționând doar faptul că, în opinia sa, Chișinăul nu trebuie să caute soluții politice, luând în considerare electoratul din regiune.