Ponderea infectărilor cu varianta Omicron în Republica Moldova se menține ridicată. În perioada 8-15 ianuarie au fost înregistrate 13 cazuri printre persoanele cu vârste cuprinse între 20 și 70 de ani. Datele au fost prezentate în cadrul conferinței de presă a Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, transmise live pe RLIVE.
„Au fost preselectate 146 de probe care au întrunit criteriile de laborator pentru a fi secvențiate. Reamintesc că trebuie să aibă niște criterii de laborator, un coeficient de trasabilitate mai mic de 25 pentru a putea fi informative. La pre-screaning au fost selectate 47 de probe, din ele 29 au fost verificate cu un kit special. 15 din ele au fost suspectate ca varianta Omicron. Respectiv au fost secvențiate 16 probe, maximal. Din acestea 16 probe, 13 sunt varianta Omicron și 3 sunt varianta Delta ”, a declarat directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Jelamschi, în cadrul conferinței de presă săptămânale la care este prezentată situația epidemiologică privind COVID-19 și procesul de vaccinare în Republica Moldova.
Conform calculelor epidemiologice, ponderea probelor care au arătat prezența variantei Omicron, din totalul celor selectate, este de 34,2%.
La capitolul distribuție, 11 cazuri din total sunt bărbați, cinci cazuri femei. Din capitală sunt trei cazuri, Ungheni, Cimișlia câte două, Briceni, Anenii Noi, Căușeni, Orhei, Criuleni, Dubăsari câte un caz. Din 16, 10 persoane nu sunt vaccinate. 7 persoane sunt spitalizate, iar restul efectuează tratament la domiciliu.
În total au fost secvențiate 39 de cazuri.