Curs valutar
 • EUR
  20.7694
  0%
 • USD
  17.6521
  0%
 • RUB
  0.2435
  0%
 • RON
  4.1969
  0%
 • UAH
  0.6611
  0%

(VIDEO) Primul „robodog” din Europa va fi folosit în cadrul operațiunilor antidrog

20 Apr. 2021, 09:57
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Daniel Hacina
20 Apr. 2021, 09:57 // Sci-tech //  Daniel Hacina

Poliția olandeză a primit un nou membru în echipa forțelor speciale, un câine robot cu patru picioare numit „Spot”. Robotul a fost folosit pentru prima dată în luna martie în cadrul unei operațiuni antidrog. Funcția principală a patrupedului robot, va fi de a inspecta terenurile și laboratoarele înaintea oamenilor.

Spot, va spori siguranța echipajelor, în contextul în care, în timpul inspecțiilor aceștia adesea se confruntau cu substanțe chimice periculoase, dar și puteau fi întâmpinați de către infractori cu arme de foc și alte mijloace de ripostă ce le puneau viața în pericol.

„Un laborator de droguri este întotdeauna riscant pentru noi, deoarece există întotdeauna substanțe periculoase implicate, dar și posibil un criminal înarmat”, a spus Marjolein Smit, șeful Diviziei pentru operațiuni speciale.

„Astfel, pentru noi este un avantaj important că putem trimite acum un robot înăuntru pentru a face această observație inițială pentru noi”, a adăugat ea.

Smit a spus că olandezii au fost prima unitate de poliție din Europa care a intrat în posesia lui Spot, care a fost o senzație pe internet de când Boston Dynamics, compania care a construit-o, a prezentat-o pentru prima dată în 2016.

Spot folosește camere și alți senzori și este util datorită capacității sale de a merge prin uși și de a elimina obstacolele minore. Câinele robot este ghidat de către un agent cu telecomandă.

Experții spun totuși, că, pentru detectarea drogurilor, câinii reali rămân superiori în majoritatea cazurilor.

Smit nu a dezvăluit prețul Robodog-ului, dar a spus că ar implica cam costurile anuale pe care le-ar avea poliția pentru angajarea și salarizarea unui ofițer de poliție, adică aproximativ 44.000 de euro.

Realitatea Live

19 Sept. 2021, 18:36
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
19 Sept. 2021, 18:36 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

Alegerile deputaților pentru Duma de Stat a Federației Ruse se desfășoară și în regiunea transnistreană. Astfel, în primele două zile de vot, 17-18 septembrie, au funcționat patru secții de votare, iar astăzi sunt deschise 27 de secții în toate orașele Transnistriei. 

Pentru a monitoriza evoluția votului, observatorii ruși, reprezentanți ai Camerei Publice a Federației Ruse, au ajuns la alegeri. Sâmbătă, 18 septembrie, așa-zisul președinte al Transnistriei, Vadim Krasnoselski și soția sa Svetlana și-au exercitat dreptul de vot.

Potrivit presei locale, 26.454 de alegători au votat în regiunea separatistă până duminică la prânz, la alegerile pentru Duma de stat a Federaţiei Ruse.

În restul teritoriului Republicii Moldova funcționează alte trei secții – la Chişinău, Comrat și Bălți. Este numărul cel mai mare de secții deschis de Rusia în afara granițelor sale.

Organizarea și mersul alegerilor în Duma de stat au fost pe larg mediatizate de administrația transnistreană și presa subordonată acesteia. Evenimentul a fost prezentat ca unul foarte important pentru Transnistria și funcționari de toate nivelele au vorbit la unison despre rolul decisiv al Rusiei, ajutorul și sprijinul acesteia pentru regiunea separatistă.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române