Sindicaliștii solicită situație excepțională în educație și salarii minime de 6000 de lei pentru angajații din domeniu. La un protest organizat vineri în fața Parlamentului, manifestații au spus că sistemul de educație se confruntă cu o lipsă acută de cadre, iar lucrurile se vor înrăutăți dacă nu vor fi luate măsuri urgente. Colegul nostru, Traian Stoianov, a discutat cu mai mulți profesori.
„M-a motivat să vin la protest faptul că atât oamenii din educație, cât și din cercetare se confruntă cu o situație fără precedent, reieșind din faptul că prețurile cresc, dar nu pot fi compensate de facto… efectiv, treaba asta ne pune în gardă, fiindcă educația și știința sunt niște piloni de bază a dezvoltării unei societăți, care merită, vrea și pretinde să fie în Uniunea Europeană, deci dreptul omului de a trăi frumos și bine la el acasă”, a declarat un pedagog.
„Vrem și noi ceea ce vor toți profesorii – un salariu decent, așa ca un profesor să aibă încredere în el, ca un profesor să-și poată acoperi toate cerințele de acasă”, a afirmat o angajată din sistemul educațional.
Potrivit Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei, decizia de a ieşi în stradă vine pe fondul lipsei unui răspuns din partea autorităților la solicitarea cadrelor didactice privind majorarea salariilor cu 35%.
„O să căutăm soluții, vă rog, nu înghețați”, s-a adresat Igor Grosu protestatarilor. Șeful legislativului a dat asigurări că subiectul va fi pus în discuție și a adăugat că respectă munca profesorilor.
Pentru data de 19 decembrie, la următoarea ședință a legislativului, membrii sindicatelor din educație au anunțat o altă acțiune de pichetare a clădirii Parlamentului.