Curs valutar
 • EUR
  21.2684
  -0.0221%
 • USD
  17.8869
  0.0453%
 • RUB
  0.2454
  0.1222%
 • RON
  4.3249
  0.0301%
 • UAH
  0.6663
  -0.015%

VIDEO Profita de neatenția oamenilor și le fura lucrurile. Recidivist aflat în căutare, reținut în flagrant

16 Iul. 2021, 13:33
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
16 Iul. 2021, 13:33 // Societate //  Valentina Buză

A comis un șir de furturi, iar acum este cercetat penal de oamenii legii. Vorbim despre un bărbat în vârstă de 30 de ani, locuitor al Capitalei, care a fost reținut în flagrant de către polițiștii sectorului Buiucani al Direcției de Poliție a municipiului Chișinău. Bărbatul era dat în căutare de IP Ciocana pentru infracțiuni similare.

Potrivit informațiilor, polițiștii au fost sesizați pe data de 13 iulie curent de către una dintre victime, care a comunicat că a fost deposedată de mai multe bunuri pe care le lăsase fără supraveghere pentru scurt timp pe malul unui lac din sectorul Buiucani.

„La fața locului s-a deplasat grupa operativă a inspectoratului, pentru stabilirea tuturor circumstanțelor. Ulterior, în cadrul acțiunilor de documentare și cercetare la fața locului, forțele de ordine au stabilit că toate trei infracțiuni de furt, s-au derulat după aceeași schemă. Suspectul profita de neatenția victimelor care își lăsau bunurile fără supraveghere și mergeau la scăldat, și sustrăgea bunurile de valoare și anume telefoanele mobile”, spune poliția.

Astfel, în cadrul acțiunilor desfășurate de oamenii legii, bărbatul și-a recunoscut vina, iar bunurile sustrase au fost recuperate de către polițiști și urmează a fi restituite proprietarilor. Prejudiciul total cauzat de către individ a fost estimat la suma de 13 000 de lei.

Actualmente, individul este cercetat penal în stare de arest pentru furt, iar conform legislației în vigoare, acesta riscă amendă până la 67 500 lei, muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore sau închisoare de până la patru ani.

Realitatea Live

03 Aug. 2021, 09:41
 // Categoria: Life // Autor:  Realitatea.md
03 Aug. 2021, 09:41 // Life //  Realitatea.md

S-a spus că Darvaza, cunoscută și ca „Porțile Iadului”, a fost incendiată intenționat de autoritățile sovietice, sperând că focul se va stinge în câteva săptămâni. Cu toate acestea, aproape 50 de ani mai târziu, craterul este încă aprins și adevăratele sale origini sunt încă învăluite în mister, relatează BBC.

În 2013, exploratorul George Kourounis a organizat o expediție pentru a studia craterul. Dar i-a fost greu să găsească informații despre groapa uriașă.

„Ce mă intrigă este faptul că sunt puține informații despre Darvaza. Când eram în Turkmenistan, m-am întâlnit cu doi geologi și mi-a fost greu să aflu ce anume s-a întâmplat acolo. De pe internet afli că groapa a apărut în 1971 și a fost incendiată aproape imediat de geologii sovietici. Geologii din Turkmenistan mi-au spus altceva: craterul s-a format la sfârșitul anilor 60 și emana gaz și noroi. I s-a dat foc abia în anii 80”, spune Kourounis.

„Este înconjurat de mister și e o dovadă a felului în care procedau sovieticii, pentru că nimeni nu era interesat să vorbească prea mult despre asta. În vremea aceea, raportai doar succesele, nu și eșecurile. Dacă localnicii au făcut ceva greșit, nu au anunțat. Era departe, în deșert, impactul a fost minim”, spune istoricul Jeronim Perovic.

„Am făcut tot ce am putut să obțin date oficiale sau orice fel de mențiune scrisă, dar nu am găsit nimic”, spune Kourounis.

Mai mult, orice ținea de resurse naturale era considerat secret și multe documente sunt în continuare clasificate, adaugă Perovic. Nu se știe sigur nici dacă incendiul a fost provocat intenționat.

„O teorie spune că sovieticii au făcut un lucru obișnuit în domeniul extracției gazelor naturale – uneori, gazului i se dă foc din motive financiare și de siguranță”, spune Kourounis.

„O acumulare necontrolată de gaz metan e periculoasă. Dacă îi dai foc, nu se acumulează într-un singur loc. În caz contrar, la intervale de timp s-ar fi produs explozii uriașe”, spune Stefan Green, un microbiolog care a luat parte la expediția lui Kourounis.

Resursa nu era o problemă pentru sovietici, care produceau anual sute de milioane de metri cubi de gaz, iar exploatarea craterului Darvaza ar fi însemnat investiții mari de infrastructură, spune Perovic. El adaugă că incendierea este încă practicată în mai multe țări.

Autoritățile din Turkmenistan au luat în considerare stingerea craterului, dar s-au răzgândit și acum îl folosesc pentru promovarea turismului.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate