Curs valutar
 • EUR
  20.7703
  0.1069%
 • USD
  17.7017
  0.1232%
 • RUB
  0.2433
  0.8631%
 • RON
  4.1959
  0.0882%
 • UAH
  0.6648
  0.3761%

VIDEO Proiect privind servicii inovatoare de transport pentru nevăzători. Ce presupune și când va fi implementat

15 Sept. 2021, 12:52
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
15 Sept. 2021, 12:52 // Societate //  Valentina Buză

Universitatea Tehnică din Moldova a anunțat despre proiectul Interreg „DANOVA – Servicii inovatoare de transport pentru nevăzători și pasageri cu deficiențe de vedere în regiunea Dunării”. Acesta este unul de cooperare transnațională, cofinanțat din fondurile Uniunii Europene (ERDF, IPA și ENI).

DANOVA își propune să îmbunătățească accesibilitatea aeroporturilor, a porturilor maritime și a gărilor de tren/autobuz prin dezvoltarea unui set de noi servicii și competențe, care vor permite pasagerilor cu deficiențe de vedere să aibă acces deplin la toate informațiile și serviciile de transport.

„Este un proiect important pentru noi, deoarece, dacă la nivel social s-au mai derulat proiecte în domeniul persoanelor cu nevoie speciale, pe partea tehnică există carențe mari. Nu prea am excelat în acest domeniu”, a declarat Ilie Bricicaru, manager de proiect.

În cadrul proiectului sunt nouă parteneri de bază, printre care și Universitatea Tehnică din Moldova, și patru parteneri asociați, dintre care și Autoritatea Aeronautică Civilă. Bugetul total este de peste două milioane de euro, iar partea de finanțare pentru Moldova este de peste 90 de mii de euro. UTM vine cu o contribuție de 15% din sumă.

Potrivit responsabililor, va fi făcută o evaluare pentru Aeroportul Internațional Chișinău. Ulterior echipa de la UTM își propune și alte activități care se vor axa pe diseminarea rezultatelor obișnuite în auditurile făcute, training-uri pentru personalul infrastructurii de transport de la Aeroport, care necesită cunoștințe mai extinse pentru relaționare cu persoanele cu deficiențe de vedere.

De menționat că peste 30 de milioane de persoane nevăzătoare și cu deficiențe de vedere sunt înregistrate în Europa, care nu pot călători independent, deoarece mai mult de 96% din sistemul de transport european, în special în regiunea Dunării, nu este încă complet accesibil pentru aceste persoane.

Astfel, inovatorii, practicienii, inventatorii, antreprenorii, persoanele creative din toate mediile, start up-uri, organizații de cercetare și business, care lucrează la soluții inovatoare și accesibile pentru transporturi sunt invitați să-și prezinte ideile lor partenerilor internaționali din domeniul transporturilor și organizațiilor, care reprezintă persoane nevăzătoare și cu deficiențe de vedere.

Mai mult, câștigătorul va ajunge să prezinte ideea la conferința finală a proiectului la Viena, Austria, și să facă parte din publicația oficială a proiectului, care va rezuma ideile selectate. În plus, va putea beneficia de stabilirea de contacte cu partenerii și finanțatorii proiectului pentru a-şi putea implementa ideea.

Perioada de clarificări va avea loc până pe 11 octombrie, evaluarea inițială – până la jumătatea lunii noiembrie 2021, iar decizia și anunțul câștigătorului – la data de 1 decembrie 2021.

Proiectul va dura până în decembrie 2022.

 

Realitatea Live

23 Sept. 2021, 07:59
 // Categoria: Life // Autor:  Realitatea.md
23 Sept. 2021, 07:59 // Life //  Realitatea.md

Daniela Bejan are 20 de ani, este din Oxentea, Republica Moldova și studiază Turism la Chișinău. Apariția tinerei pe scena show-ului SuperStar România a stârnit zâmbete, lacrimi și alte emoții pe chipurile juraților.

Daniela este apropiată de bunica sa, aceasta a crescut-o încă de când era mică. Părinți au divorțat încă de când era micuță. Acum, Daniela se emoționeaza tare când vorbește despre divorțul părinților, pentru că a fost afectată.

Părinții muncesc în străinatate și o ajută pe Daniela să-și continuie studiile. După ce va termina studiile, Daniela speră că se va muta în București alături de iubitul ei, Robert, un român din Buzău. S-au cunoscut într-o tabără pentru copii din Transnistria.  În momentul în care a împlinit 18 ani, Daniela le-a zis părinților că  pleacă să își vadă iubitul, scrie superstar.protv.ro.

La SuperStar România, tânăra a interpretat piesa Sous le ciel de Paris, de Edith Piaf.

VIDEO The Artist Awards: 4 artiști moldoveni – în topurile din România. Cu ce au impresionat vedetele

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române