Rusia nu vrea conflicte armate, dar nu va permite ca propriile interese să fie ignorate. Declarația aparține ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov și a fost făcută vineri, 28 ianuarie curent, în cadrul unui interviu pentru Rbc.ru. El a adăugat că Moscova va pregăti „măsuri de răzbunare”, dacă nu va fi posibil să se ajungă la un acord cu țările occidentale asupra garanțiilor de securitate.
Rusia nu vrea război, dar nu va permite altor state să-și încalce drepturile, a declarat ministrul de externe Serghei Lavrov într-un interviu acordat posturilor de radio rusești.
„Dacă depinde de Federația Rusă, nu va fi război. Nu vrem războaie. Dar nu vom permite să ne atacăm brutal interesele, nici nu vom permite să fie ignorate”, a spus ministrul.
Lavrov a adăugat că nu a luat în considerare negocierile cu SUA și NATO privind garanțiile de securitate încheiate. El a menționat că Moscova a predat proiectele de acorduri la jumătatea lunii decembrie și a primit răspunsuri scrise la acestea în urmă cu două zile. Unele dintre răspunsuri „aruncă o umbră”, dar au și „boabe raționale”.
Printre subiectele care sunt importante pentru Rusia „în unele etape” se numără rachetele cu rază medie și mai scurtă de acțiune, un moratoriu privind desfășurarea în Europa a fost propus de partea rusă. „Atunci a fost ignorat, dar acum este inclus în propunerile lor”, a spus Lavrov.
„De asemenea, vorbim despre retragerea exercițiilor departe de graniță de ambele părți, convenirea asupra distanței maxime pentru apropierea aeronavelor și navelor de luptă, precum și a o serie de alte măsuri de „deescaladare și deconflict”. Potrivit lui Lavrov, țările occidentale au respins aceste propuneri rusești în ultimii ani, iar acum se oferă să le discute. „Constructia conținută în aceste propuneri, de fapt, este împrumutată din inițiativele rusești recente”, a adăugat el.
Potrivit ministrului, dacă nu se va putea conveni asupra garanțiilor de securitate cu țările occidentale, Rusia va lua măsuri de represalii. El a amintit cuvintele președintelui Vladimir Putin că răspunsul poate fi „foarte diferit”.
La sfârșitul lunii decembrie 2021, Putin a vorbit despre faptul că Rusia nu dorește conflicte armate. Potrivit acestuia, Moscova este în favoarea rezolvării problemelor prin mijloace politico-democratice, dar țara are nevoie de „garanții legale clare, de înțeles, bine definite”, iar aceasta este esența propunerilor ruse trimise la Washington și Bruxelles.
Totodată, la o mare conferință de presă, Putin a sugerat că apariția unor publicații despre viitorul „război” dintre Rusia și Ucraina ar putea fi un semnal că Kievul este pregătit pentru o operațiune împotriva Donbasului. Potrivit acestuia, Rusia nu poate trăi „cu vigilență constantă” și nu poate aștepta „dracu’ din această parte, prin urmare ridică în mod direct problema neextinderii NATO către est – a fost inclusă în proiectul de garanții de securitate.
În răspunsul Rusiei, Washingtonul a respins principala cerere a Moscovei, subliniind că NATO va adera la principiul „ușii deschise”. Kremlinul a spus că Occidentul se pare că nu a ținut cont de propunerile rusești, dar a remarcat că „nu merită să ne grăbim la vreo concluzie”.