Autoritățile caută soluții pentru a păstra în siguranță fondul de carte veche, aflat acum în clădirea Bibliotecii Naționale. Declarația a fost făcută de Dorin Recen, după ce a fost întrebat ce crede despre blocul care ar urma să fie transmis Mitropoliei Basarabiei.
Conform lui, edificiul nu este sigur pentru publicațiile vechi. În opinia sa, este important ca și bibliotecarii să aibă majorări de salarii și instrumente care să îi ajute să crească profesional.
„Cel mai important în biblioteci este ca lumea să citească. Este important să avem grijă de bibliotecari. Trebuie să le creștem salariile și să le oferim instrumente ca să crească profesional. Acest subiect nu l-aș plasa în sensul că avem de transferat o clădire a Bibliotecii Naționale. Este important să avem grijă de acel fond de carte. În clădirea în care se află, nu este în siguranță. Hârtia începe să se deterioreze. Tehnologia modernă permite să avem termen de păstrare a acestor cărți cât mai lung, Guvernul lucrează la un proiect de dezvoltare a unei biblioteci unde să se concentreze cel mai important fond de carte. Se analizează o opțiune. Vom aloca un buget pentru proiectare tehnică”, a menționat Recean.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Pe 6 martie, un grup de deputați PAS a introdus în circuitul legislativ proiectul de lege nr. 57, intitulat „cu privire la transmiterea cu titlu gratuit a unui imobil”, având ca obiect restituirea clădirii fostului Seminar Teologic din Chișinău către ultimul proprietar bisericesc legitim.
Mitropolia Basarabiei a salutat inițiativa și a declarat că în cazul în care i se va oferi blocul Bibliotecii Naționale, instituția nu intenționează să-i schimbe destinația, ci se angajează să suporte toate costurile pentru restaurarea monumentului istoric.