Clădirea fostului seminar teologic de la intersecția străzilor Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni și 31 August 1989, va fi transmis, cu titlu gratuit, Mitropoliei Basarabiei. O inițiativă legislativă în acest sens a fost înregistrată în Parlament de 11 deputați PAS, în frunte cu speakerul Igor Grosu.
Potrivit documentului, imobilul care este introdus în Registrul monumentelor de istorie și cultură a municipiului Chișinău, va ajunge în posesia Bisericii Creștine Autonome Locale din cadrul Patriarhiei Romane Mitropolia Basarabiei.
Deputații menționează că transmiterea acestui bun imobil în proprietatea Mitropoliei Basarabiei va permite restaurarea, întreținerea și utilizarea adecvată a patrimoniului cultural.
„În timpul ocupației sovietice din 1940-1941, și mai apoi în timpul regimului sovietic din 1944 până în 1992, Mitropolia Basarabiei și-a încetat activitatea. Toate proprietățile Mitropoliei Basarabiei au fost confiscate, naționalizate de către regimul sovietic. Mitropolia Basarabiei a fost înregistrată oficial prin ordinul nr.1651 din 30 iulie 2002 al Serviciului de Stat pentru problemele Cultelor de pe lângă Guvernul Republicii Moldova, însă, fără reabilitatea acestea în drepturile sale patrimoniale. Astfel, în scopul restabilirii în cea mai mică măsură a echității istorice, se propune transmiterea în proprietatea Mitropoliei Basarabiei a bunului imobil cu numărul cadastral 0100520.227.01, amplasat în mun. Chișinău, str. 31 August 1989 nr.78 (clădirea fostului Seminar teologic). Având în vedere că Mitropolia Basarabiei promovează și contribuie la formarea educației spirituale a societății din Republica Moldova, adoptarea actului respectiv va permite asigurarea unei funcționalități eficiente şi calitative a acesteia în procesul de promovare a educației spirituale, sociale și culturale”, se arată în documentul deputaților PAS.
Precizăm că Seminarul Teologic este un monument protejat de stat. Istoric a fost o instituție de învățământ din Basarabia gubernială, înființată de către mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni, în 1813. Inițial, avea trei secții: inferioară (retorică), medie (de filozofie) și superioară (de teologie), având ca model Academia Teologică din Kiev. În lipsa manualelor, principala lucrare de referință o constituia Mărturisirea ortodoxă a lui Petru Movilă, cu predare în limba rusă. În 1814 este fondată biblioteca seminarului.
Din 1813 până în 1913, au absolvit seminarul 67 de promoții. Din cei 4.700 elevi înscriși, doar 2436 au absolvit studiile. 383 absolvenți au luat și studii superioare.