Curs valutar
 • EUR
  19.2437
  0.0909%
 • USD
  17.7019
  -0.222%
 • RUB
  0.1945
  -0.3085%
 • RON
  3.8679
  0.0827%
 • UAH
  0.4465
  -0.7167%

VIDEO Referendum privind anticipate: Usatîi va ataca în instanță refuzul CEC de a-i înregistra grupul de inițiativă

10 Apr. 2024, 18:44
 // Categoria: Politica // Autor:  Elena Putregai
10 Apr. 2024, 18:44 // Politica //  Elena Putregai

Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, va ataca în instanță decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC), din 9 aprilie 2024, prin care a fost respinsă cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru colectarea semnăturilor susținătorilor inițierii unui referendum republican consultativ privind desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate. Anunțul a fost făcut miercuri pe site-ul Partidului Nostru.

În imaginile de mai jos, sunt câteva frânturi de la ședința CEC. Vicepreședinta Partidului Nostru, Elena Grițco, a susținut că președinta CEC, Angela Caraman, a închis dezbaterile fără a oferi posibilitatea să se argumenteze integral poziția formațiunii.

„Nu au prezentat niciun temei argumentat pentru refuzul de înregistrare a grupului de inițiativă. Nu a fost indicat niciun motiv din Codul Electoral și Regulamentul CEC privind constituirea și înregistrarea grupurilor de inițiativă, întocmirea, prezentarea şi verificarea listelor de subscripție. Motivele invocate au avut caracter exclusive politic! Astfel, constatăm că CEC nu se conduce după lege, ci după bunul plac al Maiei Sandu și PAS. Îndemnul nostru să revină în albia câmpului legal a fost ignorat. Partidul Nostru mereu a fost cel mai disciplinat și receptiv, am venit cu proiecte, cu recomandări, cu propuneri. Și acum, am respectat toate normele juridice în procesul de perfectare și depunere a actelor pentru înregistrarea Grupului de inițiativă. PAS-ul nu acceptă dialog de idei și argumente. Atunci va trebui să asculte de dorința majorității cetățenilor. Poporul oricum își va impune voința! Majoritatea oamenilor din Moldova doresc alegeri parlamentare anticipate”.

„CEC a motivat că acestea survin numai ca rezultat al dizolvării Parlamentului care se efectuează de către președintele țării și că „demiterea persoanelor, atribuită în sfera de competență a președintelui, nu poate fi subiect al problemei supuse unui referendum republican”. N-am vrut să cred că atât de grosolan poate fi încălcat dreptul celor aproape 70% dintre cetățenii Moldovei care-și doresc anticipate. Stimați cetățeni, ei așa ne vor – docili și muți. Această guvernare monstruoasă, care a uzurpat până și voința oamenilor, trebuie oprită!”, a anunțat Renato Usatîi, mai târziu.

Politicianul a precizat că echipa de juriști pregătește deja cererea prealabilă în instanța de judecată „pentru a obține adevărul și dreptatea pentru cetățeni. Lupta pentru interesul oamenilor țării noastre continuă!”.

Amintim cu referire la comunicatul de presă emis de CEC că argumentarea deciziei se bazează pe hotărârile Curții Constituționale care menționează despre esența unui referendum consultativ: „Sunt supuse referendumului consultativ problemele de interes naţional, în scopul consultării opiniei poporului asupra unor astfel de probleme şi adoptării ulterioare, de către autorităţile publice competente, a unor hotărâri definitive”.

„Prin urmare, formularea textelor supuse referendumului trebuie să asigure o liberă formare a voinţei electoratului și să permită înţelegerea clară a textului propus spre examinare celor chemaţi să participe la referendum, dar şi a consecinţelor votului lor. La fel, potrivit Codului de bune practici în materie de referendum, se recomandă ca problema supusă votului trebuie să fie clară, iar alegătorii să fie informați cu privire la efectele referendumului. În acest sens, Comisia a constatat că inițiatorii referendumului intenționează să consulte opinia cetățenilor Republicii Moldova, fără a specifica exact care sunt consecințele votului lor. Este clar că un referendum consultativ nu poate genera efecte juridice. Totuși, un referendum republican consultativ nu este doar un sondaj de opinie și alegătorii urmează a fi informați, de la  etapa de colectare a semnăturilor, care vor fi consecințele referendumului. Altfel, alegătorii pot fi manipulați și implicați într-un proces fără o finalitate juridică și fără consecințe, deoarece nu este clar care este autoritatea publică căreia vor fi prezentate rezultatele referendumului și care ar trebui să fie acea hotărâre definitivă ce ar urma să fie adoptată de entitatea responsabilă ca urmare a desfășurării referendumului”.

Un alt argument de respingere a cererii a servit faptul că un referendum popular nu este o soluție constituțională pentru dizolvarea Parlamentului și nici nu poate servi drept argument juridic pentru a forța Președintele să dizolve Parlamentul. La acest capitol, Curtea Constituțională a reţinut că: „În logica reprezentării libere, mandatul parlamentarului este irevocabil: alegătorii nu pot să-l facă să înceteze prematur şi practica demisiilor în alb este interzisă. Alegătorii nu pot, prin urmare, să-şi exprime nemulţumirea faţă de modul în care un ales şi-a îndeplinit misiunea decât prin refuzul acordării voturilor lor atunci când acesta solicită realegerea”.

La fel, Comisia a notat că membrii grupului de inițiativă au admis și erori procedurale. Astfel, scopul desfășurării referendumului consultativ nu este indicat expres și nu a fost aprobat în termeni preciși de către inițiatori, constituind un viciu procedural. Referitor la data preconizată pentru desfășurarea referendumului, acest aspect nu este indicat sub nicio formă și nici nu poate fi dedus din documentele prezentate. Prin urmare, acest viciu de procedură admis de inițiatori nu permite Comisiei să examineze aspectul privind termenul acordat pentru colectarea semnăturilor și nici Parlamentului și Ministerului Finanțelor previzibilitate pentru eventuala planificare a resurselor financiare necesare organizării referendumului.

Cu privire la acuzațiile președintelui biroului executiv al grupului de inițiativă aduse autorității electorale, inclusiv în ședința publică din 9 aprilie curent, referitoare la procesul de examinare a documentelor aferente cauzei și redactarea proiectului de hotărâre, CEC respinge orice ingerință în activitatea sa, declarându-se și în continuare ca fiind o instituție transparentă, profesionistă și independentă în luarea deciziilor. Mai mult, în cadrul ședinței, cu titlu de excepție și pentru a preveni manipularea opiniei publice, reprezentanților grupului de inițiativă a fost pus la dispoziție proiectul hotărârii neredactat, prezentat de raportor în ședință.

Comisia a mai punctat că la solicitarea membrilor de a prezenta documentele obținute înaintea examinării subiectului în ședința CEC și de a le anexa la dosarul administrativ, președintele biroului executiv al grupului de inițiativă, a acceptat declarativ în ședință să le transmită autorității pentru anexare la dosarul administrativ. Comisia regretă că declarațiile publice formulate în ședință de către președintele biroului executiv nu au fost confirmate prin fapte, iar documentele, prezentate de el public, ca fiind scurgeri de informații, nu au fost oferite Comisiei pentru anexarea la dosarul administrativ.

„În context, fiind în preajma unui nou scrutin, Comisia Electorală Centrală cheamă toți subiecții electorali să dea dovadă de responsabilitate politică și să nu atragă instituția în jocuri politice. Aceste încercări nu fac altceva decât să reducă din credibilitatea întregului proces electoral la care sunt parte și partidele politice”, scrie în același comunicat de presă.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Realitatea Live

Cardiolog: Dacă pacientul nu poate renunța la fumat, trebuie schimbată abordarea
Cardiolog: Dacă pacientul nu poate renunța la fumat, trebuie schimbată abordarea
QR Tour dedicat Summitului desfăşurat acum un an la Castel Mimi
QR Tour dedicat Summitului desfăşurat acum un an la Castel Mimi
Maib susține antreprenorii cu noi facilități prin Programul guvernamental „373”
Maib susține antreprenorii cu noi facilități prin Programul guvernamental „373”
Victoriabank susține echipa olimpică a Republicii Moldova
Victoriabank susține echipa olimpică a Republicii Moldova
Primește transferuri din străinătate direct pe cardul Moldindconbank și poți câștiga bani
Primește transferuri din străinătate direct pe cardul Moldindconbank și poți câștiga bani
20 Mai 2024, 22:05
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Ursu Ana
20 Mai 2024, 22:05 // Actualitate //  Ursu Ana

Mama Mădălinei Cojocari, fetiţa dispărută la sfârşitul anului 2022, în Carolina de Nord, a pledat vinovată luni în faţa instanţei. Aceasta își recunoște vina pentru că nu a raportat la timp dispariția, iar acum riscă deportarea, după ce anterior pledase nevinovată, scrie libertate.ro cu referire la Fox News.

Bunica fetei, Rodica Cojocari, o acuză pe fiica ei că a traficat-o pe Mădălina. Judecătorii i-au transmis luni Dianei Cojocari, originară din Republica Moldova, că ar putea fi deportată dacă își schimbă declarația, după ce inițial a susţinut că este nevinovată.

Acum, femeia și-a recunoscut vina în fața instanței. În urmă cu aproximativ doi ani, Mădălina Cojocari a fost văzută ultima dată, când cobora din autobuzul care o ducea spre școală, în orașul Cornelius. În noiembrie 2022, fata avea 12 ani, conform sursei citate. Diana Cojocari și soțul ei, Christopher Palmiter, tatăl vitreg al Mădălinei, nu au raportat dispariția fetei decât câteva săptămâni mai târziu, pe 15 decembrie 2022, deși au spus poliției că au văzut-o ultima dată în seara zilei de 23 noiembrie 2022.

Palmiter a declarat că pe 24 noiembrie 2022 a mers la locuința unor rude din Michigan pentru a-și recupera câteva lucruri, în urma unei dispute cu soția sa, iar Diana ar fi intrat în camera fetei în jurul orei 11:30 dimineața, atunci când a văzut că nu se afla acolo. Când Palmiter s-a întors acasă, pe 26 noiembrie, Diana l-ar fi întrebat unde este fiica lor. Acesta ar fi întrebat-o, la rândul său, același lucru. Pe 17 decembrie 2022, Diana Cojocari, în vârstă de 37 de ani, din Republica Moldova, și tatăl vitreg al fetei, Christopher Palmiter, în vârstă de 60 de ani, au fost arestați, la două zile după ce au raportat dispariție fetei. Ambii părinți au fost arestați pentru că nu au raportat dispariția în termen de 24 de ore. Palmiter a fost eliberat în august pe cauțiune, iar Diana se află încă în arest, în Mecklenburg.

VIDEO Căutările continuă! Poliția din SUA: Obiectivul nostru este să o aducem pe Mădălina acasă

Cardiolog: Dacă pacientul nu poate renunța la fumat, trebuie schimbată abordarea
Cardiolog: Dacă pacientul nu poate renunța la fumat, trebuie schimbată abordarea
QR Tour dedicat Summitului desfăşurat acum un an la Castel Mimi
QR Tour dedicat Summitului desfăşurat acum un an la Castel Mimi
Maib susține antreprenorii cu noi facilități prin Programul guvernamental „373”
Maib susține antreprenorii cu noi facilități prin Programul guvernamental „373”
Victoriabank susține echipa olimpică a Republicii Moldova
Victoriabank susține echipa olimpică a Republicii Moldova
Primește transferuri din străinătate direct pe cardul Moldindconbank și poți câștiga bani
Primește transferuri din străinătate direct pe cardul Moldindconbank și poți câștiga bani
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală