Curs valutar
 • EUR
  20.6391
  -0.0528%
 • USD
  18.0200
  0.0261%
 • RUB
  0.2347
  -2.2156%
 • RON
  4.1752
  -0.0431%
 • UAH
  0.6443
  -0.7605%

VIDEO Reprezentanții secțiilor de vot au făcut coadă la CECE Bălți pentru a restitui buletinele de vot

05 Dec. 2021, 09:54
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Maria Timofti
05 Dec. 2021, 09:54 // Actualitate //  Maria Timofti

La doar câteva minute după ce Comisia Electorală Centrală(CEC) a anunțat contramandarea turului doi al alegerilor locale din Bălți, cei 60 de președinți ai secțiilor de votare din oraș s-au grăbit să restituie buletinele de vot la primărie.

„Desigur că mergem la birouri și explicăm oamenilor cele întâmplate”. 

„Ni s-a spus doar să întoarcem buletinele, atât. Cum aflăm careva informație, vă spunem. La biroul nostru avem 2432 de buletine”.

Se întâmplă după ce în această dimineață, Curtea de Apel Bălți a decis anularea înregistrării candidatului electoral Marina Tauber. Un complet format din trei magistrați au păstrat decizia Judecătoriei Bălți, cu privire la anularea înregistrării candidatei PP „ȘOR” în cursa electorală.

„Să emită o hotărâre cu privire la anularea înregistrării concurentului electoral din partea Partidului Șor, Marina Tauber candidat pentru funcția de primar al municipiului Bălți la alegerile locale noi din 21 noiembrie 2021 și turul doi al acestora din 5 decembrie 2021 și încheierea din 5 dec. 21 decizia poate fi atacată cu recurs la CSJ, prin intermediul Curții de Apel Bălți în termen de până la ora 7 al alegerilor din 5 decembrie 2021”, a declarat instanța.

Marina Tauber a rămas dezamăgită de decizia instanței.

„Ne sunt distruse toate speranțele și urmărim cu lacrimi în ochi tot ce se întâmplă acum. Noi o să luptăm în continuare, până la ora 07:00 vom contesta decizia la Curtea Supremă de Justiție. Îmi este dureros să urmăresc astăzi ceea ce au făcut judecătorii. Eu nu știu cum ei vor mai putea să privească în ochii bălților, a spus Marina Tauber, candidat la funcția de primar.

Ex-deputata Arina Spătaru susține că Marina Tauber a comis mai multe nereguli încă în primul tur al alegerilor din Bălți.

„Eu vreau să atrag atenția bălțenilor, pentru ca ei să înțeleagă că aceasta nu este prima încălcare a candidatului Tauber. Aceasta este ultima încălcare care a dus la excluderea din cursă. În primul tur au mai fost încălcări de acest gen, a menționat Arina Spătaru.

Acum patru zile, Comisia Electorală Centrală (CEC) a votat pentru anularea înregistrării concurentului electoral Marina Tauber. În proiectul de hotărâre se menționează un șir de încălcări la capitolul finanțării campaniei electorale. Candidata partidului „ȘOR” este acuzată că a cheltuit bani, pe care nu i-a declarat, pentru a hrăni simpatizanții care au susținut-o în campanie electorală.

„Astăzi ne-am convins încă o dată că justiția din țara noastră lucrează.  În acest moment, Curtea de Apel și-a pronunțat decizia. Aceasta urmează a fi îndeplinită de CECE Bălți, însă aceasta poate fi contestată la Curtea Supremă de Justiție, care va aprecia dacă au fost comise greșeli procesuale, a spus Nicolae Cornieț, avocat.

În primul tur din 21 noiembrie, Marina Tauber a acumulat 47,93% din voturi, iar Nicolai Grigorișin – 20,93% din sufragii.

Realitatea Live

16 Ian. 2022, 19:18
 // Categoria: Life // Autor:  Petru Beregoi
16 Ian. 2022, 19:18 // Life //  Petru Beregoi

Maestrul Emerit al Artei, pictorul și artistul plastic Andrei Mudrea, născut pe 29 aprilie 1954, în satul Mitocul Vechi, raionul Orhei, a decedat. Anunțul a fost făcut astăzi, 16 ianuarie de către Ministerul Culturii.

„E prematur să vorbim despre Andrei Mudrea la timpul trecut, de aceea o să menționăm aici că opera acestui discipol al lui Mihai Grecu, îi poartă amprenta, este și va rămâne pentru veșnicie una de referință sau chiar de avangardă artistică românească. Autor al mai multor lucrări de pictură, grafică, sculptură și artă-obiect, fondator și membru al „Grupului Zece”, creația plasticianului Andrei Mudrea consemnează o evoluție ce marchează mai multe etape de ascensiune. Ea poarta un mesaj individual, cu caracter profund filosofic, corespunzătot aspirațiilor artistice,  raportate la schimbările ce intervin în ambianța culturală națională. Andrei Mudrea va rămâne în amintirile noastre  ca fiind unul dintre cei mai talentați pictori basarabeni. Lucrările sale, de la prima expoziție personală din 1983 la Chișinău, au fost expuse apoi la Moscova, Paris, Saint-Malo, Strasbourg. În expoziții comune, lucrările lui Andrei Mudrea au ajuns a bucura inimile prețuitorilor de artă din Varșovia, Lisabona, precum și în mai multe saloane expoziționale din Italia, Franța, Rusia și România”, se arată în comunicatul Ministerului Culturii.

Tablourile și obiectele de artă semnate de artistul Andrei Mudrea se află în numeroase colecții publice, cum ar fi cele ale Ministerului Culturii, Chișinău (R. Moldova); precum și la Ministerul Culturii, Moscova (Rusia); Fondul Uniunii Artiștilor Plastici, Chișinău (R. Moldova); Fondul Artiștilor Plastici, Moscova (Rusia); Muzeul Național de Artă, Chișinău (R. Moldova); Muzeul Literaturii Române „Mihail Cogălniceanu”, Chișinău (R. Moldova); Muzeul „Alexei Mateevici”, Chișinău (R. Moldova), dar și în colecții particulare în  Austria, Canada, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, România, Rusia, SUA și Ucraina.

Artistul s-a bucurat, în cei 67 de ani hărăziți pe pământ, de mai multe premii și distincții, iar publicul îl va putea revedea pe marele artist în fiecare din picturile sale, dar și în filmele documentare despre viața și creația sa, ori în cele artistice, cu participare în roluri episodice.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală