Curs valutar
  • EUR
    19.3202
    0%
  • USD
    18.1428
    0%
  • RUB
    0.1888
    0%
  • RON
    3.8869
    0%
  • UAH
    0.4912
    0%

(VIDEO) Republica Moldova a recepționat încă 300 de concentratoare de oxigen donate de Germania

15 Apr. 2021, 12:15
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
15 Apr. 2021, 12:15 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

Organizația Mondială a Sănătății și Germania au donat Republicii Moldova un lot de echipament modern pentru tratarea pacienților diagnosticați cu COVID-19. În cadrul evenimentului, țara a recepționat astăzi încă 300 de concentratoare de oxigen, esențiale pentru sănătătatea pacienților spitalizați în instituțiile medicale.

Potrivit informațiilor, încă de la începutul pandemiei, Germania a acordat țării ajutoare umanitare precum costume de protecție, ventilatoare, pulmonare și alte echipamente medicale moderne pentru prevenirea și tratarea infecției de COVID-19.

De asemenea, Germania este și o susținătoare importantă a platformei COVAX, prin intermediul căreia Moldova primește o cantitate semnificativă de vaccinuri.

„Germania continuie să ofere sprijin de sănătate Republicii Moldova. Mă bucur să transmit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale un nou lot valoros de echipamente medicale care va contribui la tratamentul persoanelor bolnave de COVID-19. Totul valorează aproximativ 252 000 de dolari, echipamentul a fost achiziționat din fondurile guvernului federal al Germaniei”, a declarat Ambasadorul Germaniei în Moldova, Angela Ganninger.

„Acest act de donații este un exemplu de solidaritate cu pacienții care au fost diagnostigați cu COVID-19 și au nevoie de oxigen pentru menținerea funcțiilor vitale. Sunt sigur că acest ajutor va salva viețile pacienților care sunt spitalizați în instituțiile sanitare din Republica Moldova, inclusiv și în cadrul Institutului Mamei și Copilului, unde sunt reprofilate trei secții pentru a spitaliza persoanele care au înregistrat de la forme ușoare până la cele extrem de grave de coronavirus”, a menționat directorul Institutului Mamei și Copilului, Sergiu Gladun.

Realitatea.md menționează că Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a semnat dispoziția prin care vor fi distribuite toate utilajele din donații în spitalele din fiecare localitate din țară, inclusiv în instituțiile medicale din stânga Nistrului.

Realitatea Live

23 Sept. 2023, 19:00
 // Categoria: Life // Autor:  Realitatea.md
23 Sept. 2023, 19:00 // Life //  Realitatea.md

Dacă îți place să cultivi trandafiri în grădină, mai mult ca sigur ți-ai pus problema îngrijirii lor în sezonul rece. În rândurile de mai jos poți afla care este secretul la care trebuie să apelezi pentru a te bucura de trandafiri înfloriți până toamna târziu. Cum trebuie să procedezi pentru ca florile să nu moară.

Cum menții trandafirii înfloriți toamna

Fără o îngrijire adecvată în sezonul de toamnă, majoritatea trandafirilor nu supraviețuiesc iernii. Vremea poate deveni destul de rece și, dacă nu aplici tratamentul adecvat plantelor, până la primăvară pot muri rapid. Dacă nu știi cum să-ți pregătești florile pentru lunile reci, ai ajuns la locul potrivit.

În luna septembrie nu se recomandă o tăiere excesivă a trandafirilor. Este bine însă să îndepărtezi frunzele moarte sau bolnave. Asigură-te că folosești un foarfece adecvat acestei sarcini și nu încerca să smulgi direct de pe tulpină rămășițele deteriorate. Acestea pot deveni puncte de dezvoltare a bolilor.

Există o tehnică la care trebuie să apelezi pentru a te asigura că trandafirii din grădină vor fi înfloriți până toamna târziu. La final de septembrie, taie ramurile cu flori ofilite. Acestea încep să formeze fructul care consumă energia a circa trei noi flori ce ar putea să apară.

Așadar, dacă vrei ca tufele de trandafiri din grădina ta să fie pline de flori până la finalul sezonului de toamnă, îndepărtează ramurile cu flori ofilite. Îndepărtează, de asemenea, lăstarii sălbatici care cresc dedesubtul altoiului. Altfel, plantele vor fi sufocate.

Cum îngrijești trandafirii în sezonul rece

Fără îndoială, mulciul nu îți este străin, dacă obișnuiești să ai grijă de plantele din grădină de ceva vreme. Nu numai că oferi nutrienți importanți florilor, dar în sezonul rece stratul de mulci acționează și ca un fel de izolație pentru rădăcinile plantelor.

Pentru a-ți proteja trandafirii din grădină, pune în jur de 10-12 centimentri de mulci de înaltă calitate în jurul bazei tufelor. Ai mare grijă să acoperi bine altoiul, altfel, când temperaturile scad drastic, riști ca plantele să se deterioreze și să nu se mențină în formă până la primăvară.

Trebuie subliniat că trandafirii cățărători au nevoie de îngrijiri speciale în sezonul de toamnă. Asta pentru că tulpinile lor pot fi rapid deteriorate de vânturi puternice, mai ales în timpul iernii. Pentru a le oferi protecția necesară, îndoaie ușor tulpinile și așază-le la pământ.

Fixează tulppinile trandafirilor cățărători din grădină cu țăruși sau leagă-le între ele. Deasupra, așază o bucată de pânză de iută, apoi acoperă tulpinile cu un strat subțire de mulci.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală