Curs valutar
 • EUR
  20.5679
  -0.3462%
 • USD
  18.0183
  -0.0094%
 • RUB
  0.2353
  0.255%
 • RON
  4.1602
  -0.3606%
 • UAH
  0.6392
  -0.7979%

VIDEO Republica Moldova trece în codul portocaliu de COVID-19. Evenimentele private ar putea fi reluate

17 Nov. 2021, 12:49
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Guștiuc
17 Nov. 2021, 12:49 // Actualitate //  Mădălina Guștiuc

Incidența COVID-19 în țară este în continuă descreștere. Autoritățile din sănătate anunță despre o scădere cu peste 16%, comparativ cu săptămâna precedentă. Anunțul a fost făcut de către secretara de stat a Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolaescu, într-o conferință de presă, transmisă pe RLIVE.MD

„Incidența cumulativă pentru săptămâna precedentă a constituit 184 cazuri la 100 mii locuitori, ceea ce corespunde nivelului de prag de alertă portocaliu, la nivel național. Acest nivel s-a redus cu aproximativ 16% comparativ cu săptămâna precedentă. Am trecut la o alta fază a procesului epidemiologic cu excepția Transnistriei”, menționează Svetlana Nicolaescu.

Totodată, se reduce și rata de spitalizare. La ora actuală sunt 35 de spitale unde sunt activate paturi pentru pacienții COVID-19. Rata de ocupare este sub 80%. În continuare sunt internați în instituțiile medicale 2833 de pacienți, în terapie intensivă fiind 288 de pacienți diagnosticați cu COVID-19, iar 38 sunt la respirație asistată.

Rata infectării care este într-o continuă scădere ar putea favoriza relaxarea unor restricții, printre care și evenimentele private.

„Acest lucru înseamnă că acele consilii teritoriale urmează să se întrunească ca să revadă și să adopte pentru fiecare localitate seturi de măsuri care corespund nivelului actual de incidență. Cu alte cuvinte, dacă Chișinău și Bălți nu mai sunt în cod roșu ci în cel portocaliu, comisia teritorială are posibilitatea de a adopta decizii care corespund nivelului portocaliu. Un șir de activități pot fi reluate. Rămâne în vigoare purtarea măștii, păstrarea distanței fizice și certificatul COVID. Cât de mult ne vom permite această relaxare depinde foarte mult de cum vom asigura în continuare procesul de imunizare”, a mai adăugat Svetlana Nicolaescu.

Referitor la decesele parvenite în urma infectării cu COVID-19, pe parcursul săptămânii precedente s-au înregistrat 396 de decese, dintre care 110 cazuri au fost înregistrate pe parcursul săptămânii respective, 211 cazuri au fost înregistrate în săptămâna anterioară, dar raportate în săptămâna precedentă, altele 73 de cazuri au fost înregistrate în luna octombrie și două dintre acestea au fost cazuri survenite în luna septembrie.

Ministerul mai precizează că la moment în jur de 26% din populația generală din Republica Moldova au fost imunizate cu schema completă. Se constată o încetinire a programului de imunizare.

Realitatea Live

18 Ian. 2022, 10:17
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
18 Ian. 2022, 10:17 // Actualitate //  Realitatea.md

Ministrul Justiției intervine în scandalul „imunității avocaților”. Sergiu Litvinenco se arată pe aceeași lungime de undă cu autoarea amendamentului buclucaș, Olesea Stamate, și consideră inoportună păstrarea imunității totale a apărătorilor. Potrivit lui Litvinenco, avocații nu ar trebui să fie privilegiați în raport cu alte categorii de angajați și ar trebui să răspundă în fața legii în cazuri de bănuieli rezonabile de săvârșire a actelor de corupție și a infracțiunilor flagrante.

„De o astfel de imunitate beneficiază în prezent deputații. Dar, precum se știe, Parlamentul a inițiat modificarea normei respective – proiectul de lege nr. 319 din 2 noiembrie 2021. Acesta a obținut avizul Curții Constituționale și urmează a fi supus votului în timpul apropiat – începând cu luna mai a acestui an. Nici judecătorii și nici procurorii nu beneficiază de astfel de privilegii”, scrie Sergiu Litvinenco pe pagina sa de Facebook.

Ministrul Justiției califică drept inoportună păstrarea în legislație a noțiunii de „imunitate totală” a avocaților și spune că poate fi identificată o soluție de compromis prin excluderea imunității în cazul actelor de corupție și în cazul infracțiunilor flagrante.

„În același timp, de vreme ce o astfel de normă a fost deja introdusă, nu cred că e bine nici să se renunțe la ea în totalitate. Prin urmare, cred că formula de compromis ar fi păstrarea imunității, însă ea să nu se aplice în cazul bănuielii rezonabile de săvârșire a infracțiunilor de corupție și a celor flagrante. De ce imunitatea nu trebuie să se aplice pentru infracțiunile de corupție? Probabil e clar pentru toți și nu e nevoie de detalieri suplimentare”, mai scrie Litvinenco.

În prezent, potrivit legii cu privire la avocatură, avocatul nu poate fi reţinut, supus aducerii silite, arestat, percheziţionat fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaţilor, cu excepţia infracțiunilor flagrante.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală