Curs valutar
 • EUR
  19.3202
  0.0259%
 • USD
  18.1428
  0.5402%
 • RUB
  0.1888
  1.1653%
 • RON
  3.8869
  0.0515%
 • UAH
  0.4912
  0.5293%

(VIDEO) România refuză categoric aplicarea certificatului verde

05 Apr. 2021, 17:52
 // Categoria: În Lume // Autor:  Valentina Buză
05 Apr. 2021, 17:52 // În Lume //  Valentina Buză

Premierul Florin Cîţu a declarat luni că în România nu se va aplica certificatul verde, iar românii vor putea merge în vacanţă fără acest document. Această declarație vine în contextul în care Comisia Europeană a propus crearea unei adeverinţe electronice verzi pentru a facilita libera circulaţie în condiţii de siguranţă, în interiorul UE în timpul pandemiei de COVID-19.

Întrebat dacă certificatul verde despre care se vorbeşte la nivel european se va aplica şi în România, premierul a menționat că acest lucru nu se va întâmpla în nici într-un caz.

„În România nu se va aplica certificatul verde, românii vor merge în vacanţă fără. De aceea avem acest comitet interministerial, pentru a ne asigura că sunt reguli pe care le vor respecta, dar fără certificat verde”.

Florin Cîţu a menţionat că speră că de la 1 iunie, în România să se poată lua cât mai multe măsuri de relaxare.

„Începe sezonul de vară. Aş vrea să avem o vacanţă mult mai bună ca anul trecut şi mai sigură şi ne vom asigura de acest lucru prin măsurile pe care le vom lua şi pe care sunt sigur că şi cei care sunt în industria turismului, în special, le vor respecta anul acesta”, a afirmat el.

Realitatea Live

22 Sept. 2023, 19:52
 // Categoria: În Lume // Autor:  Elena Putregai
22 Sept. 2023, 19:52 // În Lume //  Elena Putregai

Tribunalul militar american de la Guantanamo a hotărât joi, 21 septembrie curent, că unul dintre deţinuţii acuzaţi că au planificat atacurile de la 11 septembrie din Statele Unite nu poate fi judecat din cauza sechelelor psihologice căpătate în urma torturii la care a fost supus în detenţie, potrivit New York Times (NYT).

Yemenitul Ramzi bin al-Shaiba, în vârstă de 51 de ani, urma să compară alături de alţi patru inculpaţi într-un proces în care riscă pedeapsa cu moartea. Cu toate acestea, colonelul Matthew McCall, un judecător militar, a decis că sechelele sale psihologice îl împiedică pe acesta să se poată apăra, potrivit NYT.

Medicii de la baza americană de la Guantanamo, situată în Cuba, l-au diagnosticat pe Ramzi bin al-Shaiba cu tulburare de stres post-traumatic şi tulburări psihotice, precum şi cu tulburare delirantă. Psihiatrii militari au declarat că starea lui îl face „incapabil să înţeleagă natura procedurilor angajate împotriva lui sau să coopereze în mod inteligent” cu echipa sa de apărare juridică, scrie New York Times.

Înțepat în organele genitale

Ramzi bin al-Shaiba se plânge de ani de zile că este „chinuit de forţe invizibile care fac să îi vibreze patul şi celula şi care îi înţeapă organele genitale, privându-l de somn”, scrie ziarul.

Avocatul a susţinut că al-Shaiba a fost torturat de CIA şi a înnebunit ca urmare a ceea ce agenţia a numit „tehnici de interogare îmbunătăţite”, care includ privarea de somn, simularea de înec (waterboarding) şi bătăi. Al-Shaiba era programat să participe vineri la procedurile preliminare alături de Khaled Sheikh Mohammed, considerat creierul atentatelor de la 11 septembrie, şi de ceilalţi trei inculpaţi, toţi fiind reţinuţi de mai bine de 15 ani la Guantanamo, deşi nu au fost încă judecaţi de tribunalul militar însărcinat să facă acest lucru.

Audierea preliminară de vineri a fost menţinută, potrivit NYT.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală