Cine nu cunoaște legenda Meșterului Manole? Dorind să înalțe o biserică neasemuită ca frumusețe, domnitorul Neagoe Basarab i-a cerut meșterului Manole, ajutat de alţi nouă „meșteri mari”, să ridice o mănăstire. Dar tot ce construiau ziua se năruia în timpul nopții. Manole a visat că dacă-și va sacrifica soția, construcția va rezista. Așa că, Manole îşi zideşte soţia iubitoare, pe Ana şi copilul lor nenăscut în peretele construcției, pentru ca biserica să poată fi terminată. Începând cu acea noapte, construcția nu a mai dispărut, jertfa ridicând blestemul ce se apunea asupra șantierului, iar pe locul acela a fost construită vestita Mănăstirea Curtea de Argeș.
Mănăstirea Curtea de Argeș a fost ctitorită de Neagoe Basarab, domn al Țării Românești între anii 1512 și 1517. Lăcașul sfânt se află în orașul Curtea de Argeș și este făcut într-un stil bizantin, ca şi celelalte biserici din zonă. Creștinii, care vin aici, trebuie să cunoască faptul că biserica este plină de semnificație, cei 12 apostoli fiind reprezentați de 12 coloane executate dintr-un singur bloc. Totodată, pentur ca turiștilor să le fie confirmată legenda Meșterului Manole, locul în care Ana ar fi fost zidită este marcat cu o ștampilă roșie…
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Şi dacă tot aţi ajuns la Mănăstirea Curtea de Argeş, traversaţi părculeţul din apropiere pentru a vedea Fântâna Meşterului Manole. Legenda ne povesteşte că aici s-ar fi stins sufletul lui Manole când s-a aruncat de pe biserică, după ce o zidise pe Ana, loc în care ar fi ţâşnit izvorul.
Biserica Mănăstirii Curtea de Argeş, pe lângă rolul său de reşedinţă episcopală, a fost, în acelaşi timp, şi necropolă domnească, iar ulterior necropolă regală. În pronaosul bisericii se află mormintele ctitorilor principali, Neagoe Basarab și a soției sale, Doamna Despina. Tot aici se află mormintele regelui Carol I şi a reginei Elisabeta, dar și a regelui Ferdinand şi a reginei Maria.
„Acest proiect este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova. Conținutul acestui material nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.”