Letonia intenționează să prezinte săptămâna viitoare o propunere privind interzicerea totală a importurilor de cereale din Rusia în cadrul Uniunii Europene (UE). Cu toate acestea, adoptarea unei astfel de măsuri, ca parte a noilor sancțiuni legate de războiul desfășurat de Rusia în Ucraina, este susceptibilă să dureze o perioadă extinsă, conform agenției EFE.
Ministrul leton al agriculturii, Armands Krauze, a declarat marți seară presei că va propune această interdicție asupra cerealelor rusești la reuniunea ministerială a UE planificată pentru 10-11 decembrie.
Cu toate acestea, un purtător de cuvânt din cadrul ministerului său a subliniat ulterior că, chiar dacă miniștrii europeni ai agriculturii ar fi de acord, propunerea trebuie să fie discutată ulterior de miniștrii de externe și, în cele din urmă, aprobată de șefii de stat și de guvern ai statelor membre ale UE, un proces care ar putea dura mai multe luni, conform Agerpres.
Letonia importă anual aproximativ 400.000 de tone de cereale din Rusia, în special porumb, și se află pe locul al doilea în UE ca importator de cereale rusești, după Italia și înaintea Greciei. UE a impus anterior mai multe serii de sancțiuni împotriva Rusiei în urma invaziei din Ucraina, însă până în prezent nu au fost luate măsuri pentru a restricționa importurile de alimente din Rusia. Argumentând necesitatea interzicerii importurilor de cereale rusești în UE, ministrul leton al agriculturii va evidenția faptul că banii obținuți de Rusia din exportul de cereale contribuie la finanțarea efortului de război, iar aceste importuri afectează agricultorii din UE și piața europeană a cerealelor prin comercializarea acestor produse sub prețul pieței.
Pe de altă parte, în piața UE, cerealele ucrainene pătrund liber ca o măsură de sprijin acordată Ucrainei în conflictul cu Rusia. Cu toate acestea, această politică a dus la distorsionarea piețelor țărilor est-europene și la provocarea de pierderi agricultorilor din aceste țări. Aceasta s-a întâmplat și din cauza lipsei cerinței impuse de Bruxelles privind respectarea standardelor europene de calitate pentru cerealele ucrainene. Ca răspuns la această situație, Polonia, Slovacia și Ungaria au prelungit unilateral în luna septembrie interdicția asupra importului a patru produse agricole ucrainene, după ce Comisia Europeană a respins solicitarea statelor membre ale UE vecine Ucrainei de a prelungi această măsură adoptată în aprilie, conform unui acord cu cele trei țări membre, precum și cu România și Bulgaria.