Curs valutar
 • EUR
  19.2133
  -0.5512%
 • USD
  19.4417
  -0.1461%
 • RUB
  0.3199
  -2.6258%
 • RON
  3.8917
  -0.4651%
 • UAH
  0.5264
  -0.152%

VIDEO Să înceapă vacanța deputaților. Sesiunea de primăvară-vară, încheiată oficial de Parlament. Discursul lui Grosu

29 Iul. 2022, 18:15
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
29 Iul. 2022, 18:15 // Politica //  Petru Beregoi

Sesiunea de primăvară 2022 a Parlamentului s-a încheiat, iar deputații au adoptat, în ședința plenară de astăzi, 29 iulie hotărârea cu privire la încheierea sesiunii ordinare a anului curent, astfel parlamentarii pleacă în vacanță până la toamnă, odată cu începerea noii sesiuni parlamentare.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a susținut un discurs la finalul sesiunii de primăvară, în care a făcut bilanțul activității parlamentare. În adresarea sa către plen, șeful Legislativului a declarat că această sesiune s-a desfășurat în una dintre cele mai dificile perioade nu doar din istoria Republicii Moldova, dar și a întregii regiuni, fiind marcată de mai multe crize concomitente declanșate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

De asemenea, speakerul s-a referit la prioritățile Parlamentului pentru a răspunde prompt așteptărilor cetățenilor țării.

„Vă mulțumesc tuturor pentru munca depusă, inițiativele cu care ați venit, discuțiile în contradictoriu care, într-un final, au culminat, cred eu, cu legi bune pe care le așteaptă cetățenii noștri. Vă propun să continuăm în aceeași manieră. Le mulțumesc angajaților Parlamentului, ei sunt cei fără de care nu am putea realiza munca noastră legislativă. Desigur mulțumesc și mass-mediei care obiectiv comunică despre ceea ce facem aici, ne ține într-o formă fizică și psihică bună”, a spus Igor Grosu.

Tradițional, sesiunea s-a încheiat cu intonarea imnului de stat de către soprana Tatiana Costiuc, Maestru în Artă, solista Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”. Invitat special al ceremoniei de încheiere a sesiunii de primăvară a fost Corul Filarmonicii Regionale din Vinița, Ucraina, participant la proiectul european de promovare a solidarității cu Ucraina, care, prin muzică, a transmis un mesaj puternic de pace.

Potrivit Regulamentului Legislativului, Parlamentul se întrunește în două sesiuni ordinare pe an. Sesiunea de primăvară începe în luna februarie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii iulie.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Realitatea.md vă prezintă mai jos discursul integral al președintelui Parlamentului, Igor Grosu, de la finalul sesiunii de primăvară-vară, rostit de la tribuna centrală a Legislativului.

Stimaţi colegi,

Suntem la finalul unei sesiuni parlamentare, care s-a desfăşurat în una dintre cele mai dificile și complicate perioade nu doar din istoria Republicii Moldova, dar a întregii regiuni. Agresiunea militară rusă nejustificată din Ucraina a răsturnat cursul firesc al lucrurilor, iar data de 24 februarie 2022 a devenit un punct de referință la nivel planetar și care a adus cu sine probleme pe care omenirea nu le-a întâlnit de la al Doilea Război Mondial.

Imediat după începerea războiului am fost nevoiţi să declarăm stare de urgenţă, care, din păcate, continuă. Războiul din Ucraina e departe de a se fi sfârșit, iar riscurile care ne privesc rămân în vigoare. Din păcate, cad rachete la zeci de kilometri de granița noastră, mor oameni nevinovați la Vinița, Sergheevka sau Odesa. Statul are nevoie să reacţioneze rapid, pentru a asigura securitatea cetăţenilor proprii şi a zecilor de mii de refugiaţi, care şi-au găsit adăpost la noi în ţară.

Valul de refugiaţi a fost prima noastră încercare, când trebuia într-un timp scurt să facem faţă unei crize umanitare fără precedent, când zeci de mii de femei şi copii au trecut în ţara noastră pentru a-şi salva vieţile. Răspunsul moldovenilor a fost unul exemplar – empatie, solidaritate şi dărnicie – mii de voluntari au adăpostit familii, au donat bani, haine, alimente pentru a ajuta poporul ucrainean. Gestul nostru a fost apreciat de lumea întreagă, iar responsabilitatea noastră faţă de aceşti oameni rămâne în continuare.

Războiul a declanşat mai multe procese pe scară globală, evidenţiind mai multe riscuri şi pericole, dar a schimbat esențial politica externă a lumii civilizate. Uniunea Europeană a acceptat, în sfârșit, statutul de țară candidat pentru Republica Moldova și Ucraina. Este realizarea noastră cea mai importantă. Da, evenimentele tragice din Ucraina au accelerat acest proces, dar fără determinarea și hotărârea oamenilor noștri nu cred că am fi reușit. Votul istoric de acum un an a demonstrat fără niciun dubiu aspirațiile europene ale noastre.

Înţelegem că va fi un drum dificil, că va fi nevoie de multă muncă și perseverență, dar noi ştim încotro să mergem şi ştim ce avem de făcut. Avem de făcut multe teme pentru acasă, începând cu justiţia, dezvoltarea economică, regională, protejarea minorităţilor etc. şi le vom face, fiindcă noi am promis asta și este ceea de ce avem nevoie. Nu e nimic ieșit din comun și doar așa putem crea un stat prosper și dezvoltat.

Acum prioritatea numărul unu pentru noi este justiţia. O justiţie corectă şi un stat de drept este crezul nostru şi raţiunea de a fi a actualei guvernări. Fără justiţie nu vom avea economie prosperă, nu vom avea drepturi protejate şi nu vom avea securitate. Iată de ce pentru Parlamentul Republicii Moldova reforma justiţiei este obiectivul nostru primordial. În această sesiune am adoptat mai multe legi menite să întărească independenţa magistraţilor, instituţiilor reprezentative, dar şi responsabilităţii acestora. Am proclamat principiul toleranţa zero la corupţie de care ne vom ţine. Am votat legi care permit judecarea şi condamnarea în lipsă pentru crimele legate de corupţie şi confiscarea extinsă a averilor celor care nu-şi pot justifica averile. Şi vom adopta şi altele, fiindcă dreptatea trebuie să triumfe. Nu vom tolera finanţarea ilegală a partidelor politice. Partidele sunt instituţiile importante într-un sistem democratic, deoarece permit accesul la funcţiile eligibile. Corupţia în partide înseamnă corupţia în politică şi oamenii au spus foarte clar în rezultatul alegerilor din 2020 şi 2021 că s-au săturat de trişări şi de faptul că politicienii sunt deasupra legilor. Declararea surselor de finanţare este foarte importantă, iar cine nu vrea să se conformeze va fi pedepsit aşa cum o cere legea.

Pachetul social şi economic. Avem un număr mare de pensionari şi de oameni cu venituri foarte mici, care se aşteaptă să fie protejaţi de stat. Am mărit pensiile, am mărit indemnizațiile şi compensaţiile pentru servicii. Ştim că nu este suficient, ştim că ar trebui mai mult, dar, spre deosebire de guvernările precedente, care-şi însuşeau veniturile generate de populaţie prin scheme, rente, monopoluri şi delapidări, acum ele sunt redirecţionate spre necesităţile populaţiei.

Ne-am concentrat pe îmbunătățirea mediului de afaceri și pe atragerea de investitori pentru a crea oportunități economice acasă și pentru a stopa migrația. Ne dorim în continuare să făurim Europa aici, acasă, astfel ca generațiile noi să poată contribui la dezvoltarea țării.

Aș avea un mesaj aparte pentru funcționarii care interacționează cu mediul de afaceri. Mesajul este simplu. Acești oameni, cu întreprinderi mici, mijlocii, mari sunt oameni care produc valoare adăugată. Din activitatea lor putem plăti pensii, salarii, putem repara școli și grădinițe. De aceea atitudinea față de ei trebuie să fie una foarte respectuoasă, în special în aceste timpuri grele.

Criza energetică ne-a demonstrat o dată în plus cât de necesare sunt reformele în acest domeniu pentru Republica Moldova. Pe lângă prioritatea de diversificare a surselor de energie și sporirea capacităților de generare, am operat un șir de modificări legislative astfel ca furnizorii de gaze naturale să fie obligați să aibă stocuri de gaze naturale pentru cel puțin două luni de iarnă.

O altă provocare o constituie combaterea știrilor false și propagandei. În acest sens a fost votată în prima lectură Legea anti-falsuri, care va oferi instituțiilor statului mai multe instrumente să combată și să pedepsească propaganda și dezinformarea, care pune în pericol securitatea statului, cum ar fi informațiile care incită la ură sau violență, justifică sau promovează agresiunea militară, agresiunea de tip hibrid sau elemente ale acesteia, provin de la autoritățile publice din state aflate în conflicte militare declarate/recunoscute drept state-agresoare etc. Proiectul de lege va fi consultat pe larg în următoarele săptămâni și toate propunerile și obiecțiile vor fi discutate înainte de a doua lectură.

Dragi colegi,

Vreau să vă invit să medităm asupra unui fapt. Suntem generația care are responsabilitatea pentru proiectul de integrare europeană. Este proiectul generației noastre. Sunt sigur că, indiferent de viziunile noapte ideologice, cu toții ne dăm seama cât de importantă este această fereastră de oportunitate, care se deschide foarte rar. De aceea este de datoria noastră să folosim această oportunitate, să ancorăm țara noastră mică, frumoasă, cu un popor cuminte, harnic, într-un spațiu civilizațional al păcii. Haideți să facem acest lucru pentru noi, dar, cel mai important, pentru copiii noștri. Mă adresez nu doar celor care sunt în această sală, dar tuturor forțelor politice, sociale, lideri de opinie, mass-media, haideți să facem un efort comun pentru a folosi momentul pe care ni-l oferă istoria. Dincolo de viziunile pe care le avem, suntem datori să facem acest proiect.

Pe final, vă mulțumesc tuturor pentru munca depusă, inițiativele cu care ați venit, discuțiile în contradictoriu care, într-un final, au culminat, cred eu, cu legi bune pe care le așteaptă cetățenii noștri. Vă propun să continuăm în aceeași manieră. Le mulțumesc angajaților Parlamentului, ei sunt cei fără de care nu am putea realiza munca noastră legislativă. Desigur mulțumesc și mass-mediei care obiectiv comunică despre ceea ce facem aici, ne ține într-o formă fizică și psihică bună. Așa trebuie să fie. Ei sunt cei care relatează despre ceea ce facem și bune și mai puțin bune. Vă mulțumesc tuturor pentru contribuție.

Realitatea Live

Eveniment inedit la Castel MIMI! Nu rata Festivalul Internațional de Muzică Clasică VinOPERA
Eveniment inedit la Castel MIMI! Nu rata Festivalul Internațional de Muzică Clasică VinOPERA
Nicotina nu este cauza principală a bolilor legate de fumat. Care sunt factorii ce influențează dezvoltarea acestora
Nicotina nu este cauza principală a bolilor legate de fumat. Care sunt factorii ce influențează dezvoltarea acestora
FOTO Start Școală! Faceți plinul la ghiozdan împreună cu Librarius
FOTO Start Școală! Faceți plinul la ghiozdan împreună cu Librarius
VIDEO Ești pasionat de IT și vrei să crești în acest domeniu? Înscrie-te la Academia IT de la maib
VIDEO Ești pasionat de IT și vrei să crești în acest domeniu? Înscrie-te la Academia IT de la maib
Modernă și orientată către client! Maib inaugurează sucursala Ștefan cel Mare, aliniată identității vizuale reînnoite
Modernă și orientată către client! Maib inaugurează sucursala Ștefan cel Mare, aliniată identității vizuale reînnoite
FOTO A.S.I.C.S. îi va premia pe Serghei Tarnovschi și dublul Ivan Corșunov și Alexandr Bulat
FOTO A.S.I.C.S. îi va premia pe Serghei Tarnovschi și dublul Ivan Corșunov și Alexandr Bulat
FOTO, VIDEO A.S.I.C.S. a premiat luptătorii moldoveni pentru medalii la turnee internaționale
FOTO, VIDEO A.S.I.C.S. a premiat luptătorii moldoveni pentru medalii la turnee internaționale
Î.S. MOLDATSA recrutează – Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar
Î.S. MOLDATSA recrutează – Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar
Ești depedent de nicotină? Află care sunt 5 mituri cel mai des întâlnite despre fumat
Ești depedent de nicotină? Află care sunt 5 mituri cel mai des întâlnite despre fumat
06 Oct. 2022, 22:55
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Ursu Ana
06 Oct. 2022, 22:55 // Actualitate //  Ursu Ana

Concernul rus „Gazprom” obligă oficialii de la  Chișinău să ia una dintre cele două posibile decizii privind aprovizionarea cu gaze a regiunii transnistrene. Opinia a fost exprimată de experții Viktor Parlicov și Andrei Damașcan în cadrul unei emisiuni de la RLIVE TV.

„Fie continuăm să furnizăm o parte din gaz pe malul stâng al Nistrului și să încingem situația de pe malul drept, fie să luăm toată gazul pentru noi. Cu toate acestea, într-un astfel de caz, Chișinăul va trebui să își asume responsabilitatea pentru criza umanitară din Transnistria, deoarece întregul lor buget este format dintr-un cont de gaze, către care cetățenii transferă plăți pentru gazele consumate. Din el se plătesc pensii. Gazprom încearcă să forțeze Chișinăul. Decizia politică a fost deja luată la Kremlin. Acum fac pasul următor și se uită la reacția Chișinăului. Va fi o decizie dificilă”, a spus Viktor Parlikov.

În opinia sa, regiunea transnistreană a devenit un „cartof fierbinte”, a cărui responsabilitate este aruncată pe autoritățile moldovenești.

„Moscova încearcă să arunce cartofi la Chișinău cu cuvintele: poftim jonglează”, a menționat expertul.

Andrei Damașcan este de acord cu această opinie a expertului.

„Sunt încă două „dar”. În primul rând, decizia nu se va lua aici, ci vom primi doar o hârtie cu înștiințarea că malul stâng poate primi gaze, dar malul drept nu poate, poate din cauza nerespectării auditului sau dintr-un alt motiv. Autoritățile vor trebui să ia o decizie dificilă, nu doar comercială, ci și politică. Rusia nu o va lăsa așa. În al doilea rând, va exista o situație gravă în jurul gazoductului din Ucraina. Trupele ruse vor asigura siguranța conductei și nu se vor uita la nimic, altfel Transnistria va deveni neînsemnată. Nici ucrainenii nu vor sta deoparte”, a explicat el.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 

Eveniment inedit la Castel MIMI! Nu rata Festivalul Internațional de Muzică Clasică VinOPERA
Eveniment inedit la Castel MIMI! Nu rata Festivalul Internațional de Muzică Clasică VinOPERA
Nicotina nu este cauza principală a bolilor legate de fumat. Care sunt factorii ce influențează dezvoltarea acestora
Nicotina nu este cauza principală a bolilor legate de fumat. Care sunt factorii ce influențează dezvoltarea acestora
FOTO Start Școală! Faceți plinul la ghiozdan împreună cu Librarius
FOTO Start Școală! Faceți plinul la ghiozdan împreună cu Librarius
VIDEO Ești pasionat de IT și vrei să crești în acest domeniu? Înscrie-te la Academia IT de la maib
VIDEO Ești pasionat de IT și vrei să crești în acest domeniu? Înscrie-te la Academia IT de la maib
Modernă și orientată către client! Maib inaugurează sucursala Ștefan cel Mare, aliniată identității vizuale reînnoite
Modernă și orientată către client! Maib inaugurează sucursala Ștefan cel Mare, aliniată identității vizuale reînnoite
FOTO A.S.I.C.S. îi va premia pe Serghei Tarnovschi și dublul Ivan Corșunov și Alexandr Bulat
FOTO A.S.I.C.S. îi va premia pe Serghei Tarnovschi și dublul Ivan Corșunov și Alexandr Bulat
FOTO, VIDEO A.S.I.C.S. a premiat luptătorii moldoveni pentru medalii la turnee internaționale
FOTO, VIDEO A.S.I.C.S. a premiat luptătorii moldoveni pentru medalii la turnee internaționale
Î.S. MOLDATSA recrutează – Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar
Î.S. MOLDATSA recrutează – Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar
Ești depedent de nicotină? Află care sunt 5 mituri cel mai des întâlnite despre fumat
Ești depedent de nicotină? Află care sunt 5 mituri cel mai des întâlnite despre fumat
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală