Politicienii care vor folosi simbolurile războiului utilizate de Federația Rusă în conflictul armat din Ucraina și interzise pe teritoriul țării noastre vor, pentru a diviza societatea vor fi penalizați. Cu un asemenea mesaj a venit astăzi, 19 aprilie președinta țării, Maia Sandu, în cadrul unui briefing de presă, unde a anunțat că a semnat decretul de promulgare a legii ce interzice utilizarea panglicii „Sfântul Gheorghe” și a literelor „V” și „Z”, lege votată în lectură finală de Parlament săptămâna trecută.
Sandu a vorbit despre responsabilitatea pe care o au oamenii publici și anume de a „păstra pacea în societate” și de a nu admite divizarea cetățenilor.
„Acei care folosesc simbolurile războiului pentru a picura ură în conștiințele noastre și pentru a semăna vrajbă și divizare în societate vor plăti dur, conform legii. Utilizarea acestora este un comportament criminal și dezgustător. Politicienii care speculează cu simboluri pentru a diviza societatea vor fi penalizați. Oamenii publici trebuie să fie conștienți de responsabilitatea care le revine pentru păstrarea păcii și coeziunii în societate”, a fost mesajul adresat de Maia Sandu politicienilor.
Amintim că, la 14 aprilie, deputații PAS au aprobat în lectură finală legea ce interzice simbolurile războiului din Ucraina în Republica Moldova, inclusiv panglica „Sfântul Gheorghe”. Socialiștii au declarat că nu recunosc această lege și nu o vor respecta. Mai mult decât atât, PSRM îndeamnă și susținătorii săi să nu respecte prevederile legale.
Partenerii de bloc ai socialiștilor – comuniștii la fel au condamnat adoptarea acestei legi.
Anterior, după aprobarea legii doar într-o singură lectură, președintele de onoare al PSRM, fost președinte al țării, Igor Dodon, la fel a declarat că nu va respecta prevederile legii, iar de 9 mai va folosi panglica „Sfântul Gheorghe” de 9 mai.
Precizăm că, potrivit legii persoanele fizice care nu vor respecta prevederile legale riscă o amendă de la 4 500 până la 9 000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 până la 60 de ore, iar persoanele juridice și cu funcții publice, care vor încălca prevederile respective, riscă o amendă de la 9 000 până la 18 000 de lei.