Curs valutar
 • EUR
  20.7703
  0.1069%
 • USD
  17.7017
  0.1232%
 • RUB
  0.2433
  0.8631%
 • RON
  4.1959
  0.0882%
 • UAH
  0.6648
  0.3761%

VIDEO Se va insista la Kiev! Grosu, despre nr. neutre: Ne ghidăm de interesul cetățenilor noștri din stânga Nistrului

15 Sept. 2021, 08:52
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
15 Sept. 2021, 08:52 // Politica //  Realitatea.md

Subiectul plăcuțelor de înmatriculare neutre și posibilitatea de a traversa hotarul ucrainean pentru locuitorii din stânga Nistrului este una dintre preocupările de bază ale guvernării. O spune președintele Parlamentului, deputatul PAS Igor Grosu, care respinge acuzațiile că puterea de la Chișinău ar face concesii în favoarea pretinselor autorități de la Tiraspol.

Potrivit lui Grosu, solicitarea Chișinăului către Kiev de a prelungi permisiunea pentru mașinile cu numere transnistrene pentru traversarea hotarului ucrainean, are la bază doar interesul cetățenilor din stânga Nistrului. În dialogul cu Tiraspolul, Chișinăul preferă să asigure un climat calm. Grosu spune că solicitările Chișinăului la adresa Kievului privind amânarea interdicției de traversare a frontierei au la bază faptul că există doar două centre de înmatriculare, la Tiraspol și Râbnița, iar cetățenii nu au timp să-și schimbe numerele.

„Noi ne ghidăm, în primul rând, de interesul cetățenilor noștri din stânga Nistrului. Până la urmă, oamenii simpli au de suferit, nu așa-numita administrație de la Tiraspol care nu are nevoie să traverseze hotarul ucrainean, pentru că nimeni nu-i așteaptă acolo. Avem doar două centre de înmatriculare, până în iulie pe malul drept a fost un vacuum de putere, instituțiile erau în expectativă și nimeni nu încuraja înmatricularea automobilelor, de asta am hotărât să le dăm un răgaz”, a declarat Igor Grosu, potrivit IPN, la emisiunea „Puterea a Patra” de la N4.

Chișinăul a trimis părții ucrainene solicitarea repetată ca interdicția de a traversa frontiera ucraineană pentru mașinile cu numere de înmatriculare transnistrene să fie aplicată abia de la 10 ianuarie 2022. Președintele Parlamentului spune că Kievul n-a oferit încă un răspuns în acest sens.

„Partea ucraineană n-a venit cu un răspuns definitiv. Urmărim foarte atent ce se întâmplă la hotar, nu sunt impedimente, lumea circulă cu transportul înmatriculat cu numere neutre. Unităților de transport care erau, la acel moment, în Ucraina li se permite să revină pe malul stâng, iar noi suntem deschiși să găsim soluții. Noi nu ne gândim la confortul așa-numitei administrații de acolo. Noi ne gândim la oameni și la alegerile din 11 iulie am văzut că pe un teritoriul, unde nu ne putem face campanie, 14-15% din cetățeni gândesc altfel, preocuparea noastră este față de acești oameni, a mai spus Grosu.

La 1 septembrie a intrat în vigoare interdicția aplicată de Kiev privind traversarea frontierei ucrainene pentru mașinile cu numere de înmatriculare transnistrene, fiind acceptare doar mașinile cu numere neutre. Mai multe microbuze și autobuze de rută cu destinația Odessa au făcut cale întoarsă de la frontiera ucraineană, întrucât procesul de schimbare a plăcuțelor transnistrene în plăcute neutre nu este prevăzut și pentru transportul de pasageri sau pentru cel comercial. Liderul PSRM, Igor Dodon a calificat interdicția părții ucrainene drept o înțelegere dintre Chișinău și Kiev privind blocarea economică a regiunii transnistrene.

Realitatea Live

23 Sept. 2021, 07:30
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
23 Sept. 2021, 07:30 // Politica //  Realitatea.md

Fostul șef de stat, actualul lider al PSRM, deputatul Igor Dodon, a confirmat că informații, precum că primarul capitalei, Ion Ceban, ar fi urmărit la comanda actualei guvernări au ajuns și la el. Mai mult, susține că nu doar edilul ar fi persecutat politic. Câteva declarații în acest sens au fost făcute aseară la o emisiune de la Publika TV.

„Cred că presiunea asupra lui va creşte. El este o nouă ţintă pentru partidele de dreaptă. Ştiu că în cadrul SIS acum câteva săptămâni a fost creat un grup care se ocupă cu persecutări politice la comanda opoziţiei, colectează informaţii, inclusiv despre Ion Ceban. – Credeţi că şi în privinţa dumneavoastră sunt colectate astfel de informaţii? – Sigur”, a declarat Igor Dodon.

Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) nu a comentat, deocamdată, nici declaraţiile lui Igor Dodon, nici pe cele ale lui Ion Ceban. PAS a precizat că refuză să ofere o reacţie la aceste acuzaţii, iar Guvernul le-a calificat drept absurde.

Totodată, Alexandr Stoianoglo a menţionat că Procuratura Generală nu are în gestiune niciun dosar în care să fie vizat Ceban şi că instituţia nu a recepţionat nicio plângere din partea edilului.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române