Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

VIDEO Se vrea înăsprirea restricțiilor? Un funcționar de la Primărie anunță că va fi convocată CESP Chișinău

05 Iul. 2021, 10:47
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
05 Iul. 2021, 10:47 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Autoritățile municipale susțin că în curând ar putea fi convocată Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău în vederea analizării situației în contextul pandemiei de COVID-19. Despre asta a anunțat șeful-adjunct al Direcției generală asistenţă socială și sănătate, Boris Gîlca.

Gîlca nu a precizat însă dacă la ședință ar urma să se discute despre relaxarea unor restricții sau impunerea altor noi.

Funcționarul a ținut să precizeze că numărul cazurilor noi de COVID-19 este în scădere în oraș, însă cu toate acestea, Chișinăul rămâne, în continuare, sub cod galben de alertă.

„Probabil așteptăm o nouă ședință a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică și a celei municipale ca specialiștii să se pronunțe în continuare asupra celor măsuri care trebuie menținute sau alte măsuri implicate”, a declarat Gîlca.

Contactat telefonic de Realitatea.md, Boris Gîlca nu a fost de găsit la telefon pentru a obține mai multe detalii la acest subiect.

 

Amintim că, ultima dată, membrii Comisiei Extraordinare municipale de Sănătate Publică. s-au convocat în ședință în data de 27 mai, atunci când au decis ca portul măștilor de protecție în spațiile deschise nu mai sunt obligatorii.

Tot atunci s-a decis ca domeniul HORECA să revină la regimul de lucru obișnuit cu respectarea măsurilor anti-COVID, cu excepția cluburilor de noapte, organizarea discotecilor și karaoke.

„Organizarea evenimentelor va avea loc cu capacitatea de 50 de procente din locurile sălii. Teatrele și sălile de concerte revin la programul obișnuit cu păstrarea distanței între persoane de un metru și cu purtarea măștilor. Locurile de agrement și parcurile de distrații își reiau activitatea precum și târgurile tematice. Permiterea organizării activităților taberelor pe teritoriul municipiului Chișinău, și a competițiilor sportive. Evenimentele solemne dedicate ultimului sunet pe 31 mai, vor avea loc în aer liber cu prezența fizică și se permite participarea elevilor claselor a 4-a, a 9-a și a 12-a”, a declarat atunci Ion Ceban.

De asemenea, Ceban susținea că se permite la fel comasarea grupelor de copii și transferurile la alte grădinițe în contextul desfășurării lucrărilor de reparație în unele instituții.

Realitatea Live

31 Iul. 2021, 20:34
 // Categoria: Life // Autor:  Mădălina Sorokovsky
31 Iul. 2021, 20:34 // Life //  Mădălina Sorokovsky

Țânțarii și muștele sunt o mare problemă vara. Însă, cu ajutorul unor plante puteți scăpa de aceste insecte. Salvie, ceapa, usturoiul, rozmarinul oferă soluții împotriva țânțarilor. La fel și oțetul din mere, uleiul esențial de lămâie, eucalipt sau mentă piperată.

Iată trei soluții:

O primă soluție ar fi preparată din ceapă și usturoi – luați o ceapă mică și o căpățână de usturoi, după ce le tăiați puneți un litru de apă, patru linguri de ardei iute măcinat și o lingură de detergent de vase; amestecați bine și puneți-o în pulverizator și stropiți în zonele din grădină unde obișnuiți să stați.

Mentă piperată – puneți câteva picături de ulei esențial de mentă piperată în 250 ml de apă; amestecați, apoi pulverizați soluția pe piele; soluția este răcoritoare și va ține la distanță țânțarii.

Busuioc – pune busuioc în ghiveci, la ferestre, sau în curte ca să țină țânțarii la distanță.

Ca să scăpați de țânțari puteți folosi un ventilator – aceste insecte nu pot zbura dacă vântul are o viteză mai mare de 16 km/h – sau mai puteți pune rozmarin sau salvie pe cărbuni, potrivit cumsa.ro.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate