Curs valutar
 • EUR
  20.0616
  0%
 • USD
  17.3513
  0%
 • RUB
  0.2415
  0%
 • RON
  4.0528
  0%
 • UAH
  0.6587
  0%

La final de mandat, un deputat a intrat în vizorul ANI. Autoritatea s-a sesizat în baza informațiilor apărute în public

05 Iul. 2021, 10:56
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
05 Iul. 2021, 10:56 // Politica //  Petru Beregoi

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat că, un deputat a încălcat regimul juridic al incompatibilităților funcțiilor, după ce inspectorul de integritate s-a sesizat din oficiu și a efectuat un control asupra averii și intereselor personale a parlamentarului, în baza unor informații apărute în spațiul public.

ANI precizează că, mai multe detalii pe cazul dat urmează să fie făcute publice în următoarele zile, fără a preciza despre ce deputat este vorba.

Totodată, săptămâna trecută, ANI a inițiat nouă proceduri de control, unde sunt vizați un director de instituție medicală, un funcționar public cu statut special în cadrul Biroului Vamal Nord a Serviciului Vamal, un șef de Direcție din cadrul Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței și un ex-funcționar public al Serviciului Fiscal de Stat.

De asemenea, ANI „a luat la ochi” un primar din raionul Șoldănești, un fost primar din raionul Călărași și doi directori de instituții medicale (unul dintre care este vizat și în controlul averii), pentru posibile conflicte de interese pe care le-ar fi admis în funcție și nu le-au declarat sau soluționat în termenul legal. La fel, șeful unei direcții din subordinea Consiliului raional Dondușeni a intrat în vizorul inspectorilor de integritate, după ce instituția a fost sesizată că acesta ar deține și o funcție incompatibilă.

Săptămâna trecută, inspectorii de integritate au constatat încă patru conflicte de interese și o incompatibilitate de funcție, fiind vorba de un primar din raionul Drochia, directorul Școlii Sportive din nordul țării, un secretar al Consiliului din raionul Anenii Noi și un director al unei grădinițe din UTA Găgăuzia. Un  consilier din Consiliul raional Fălești deținea o altă funcție incompatibilă.

Realitatea Live

17 Oct. 2021, 08:18
 // Categoria: Life // Autor:  Valentina Buză
17 Oct. 2021, 08:18 // Life //  Valentina Buză

Pentru ca un antrenament fizic să dea rezultatele scontate trebuie ca tu, înainte de toate, să fii într-o formă optimă. Nimic nu poate fi lăsat la voia întâmplării, spun experții în fitness și nutriție.

Mâncarea este cel mai important element care influențează eficiența unui antrenament fizic. Dacă faci mișcare pentru a elimina câteva kilograme în plus, s-ar putea să fii tentat să nu mănânci nimic înainte de antrenament. Din păcate, aceasta este una dintre cele mai neinspirate decizii pe care le-ai putea lua în legătură cu tonusul și sănătatea ta.

Antrenamentele fizice, mai ales cele de intensitate medie-mare, pe stomacul gol, nu te vor ajuta să slăbești, ci îți vor conferi o stare de leșin, de moleșeală, de apatie. În cele din urmă, corpul tău va consuma și ultimele minerale și toții nutrienții rămași în organism, iar tu vei rămâne secătuit de vlagă și îți vei pune sănătatea în pericol, riscând chiar, ca după antrenament să mănânci mai mult decât în mod normal.

De altfel, nici varianta în care mergi direct de la grătar la sala de fitness nu e cea mai fericită. Te vei trezi că respiri cu dificultate și vei resimți mai intens fiecare mic efort pe care îl faci, pentru că mâncarea nu a avut timp să se digere și să pună la dispoziția metabolismului substanțele de care ai nevoie pentru a avea energie și un tonus bun.

Când e indicat să mănânci, mai exact

Acestea fiind spune, când trebuie să mâncăm, atunci când vrem să facem sport?

American Heart Association și Academia de nutriție și dietetică recomandă oamenilor care vor să facă mișcare să mănânce înainte de antrenament, cu una-patru ore.

Cu cât mușchii tăi lucrează mai greu, cu atât vor avea nevoie de mai mulți carbohidrați pentru a continua, a scris dietistul înregistrat Christopher Mohr pentru Eat Right , o publicație a Academiei de Nutriție și Dietetică.

Prin urmare, e important ca masa pe care o vei lua înainte de antrenamentul fizic să fie bogată în carbohidrați, deoarece aceștia reprezintă principala ta sursă de energie.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie