Oleg Serebrian compară Moldova cu Germani, vorbind despre procesul de reintegrare a Transnistriei. Oficialul a declarat jurnaliștilor că procesul nu poate fi încheiat în câteva luni sau într-un an și implică anumite costuri pe care populația Moldovei trebuie să și le asume.
În același timp, vicepremierul pentru reintegrare a menționat că asemenea proces politic are loc în Germania de mai bine de 30 de ani și nu s-a finalizat încă. Totodată, în opinia oficialului, cel mai complicat va fi procesul de incluziune psihologică a cetățenilor din stânga Nistrului, afectați de propaganda rusă după războiul din 1992.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
„Nu poate dura câteva luni sau timp de un an. Germania, care este a treia economie a lumii și a înglobat a 10-a economie a lumii, are un proces de reintegrare care durează de 30 de ani și ceva și încă nu este finalizat. Reintegrarea nu înseamnă doar un pas politic. Înseamnă și racordare a spațiilor economice, și o problemă de mentalitate.
Va fi poate cel mai greu de edificat integrarea morală, psihologică, a celor două maluri. (…) Trebuie să recunoaștem că partea stângă a Nistrului a fost mai infectată de ceea ce înseamnă propaganda kremlinistă. (…) Din această perspectivă, este greu de spus că poate dura doar câteva luni. (…) Cetățenii trebuie să înțeleagă că un proces de reintegrare costă”, a spus Serebrian jurnaliștilor.
Amintim că, anterior, Maia Sandu susținea că își dorește soluționarea conflictului transnistrean până în 2030, când autoritățile de la Chișinău planifică să transforme Moldova în stat membru al Uniunii Europene. Totuși, șefa statului nu exclude că nici scenariul integrării fără regiunea autoproclamată.