Curs valutar
 • EUR
  20.1131
  0.171%
 • USD
  17.7371
  0.0113%
 • RUB
  0.2404
  0.1248%
 • RON
  4.0641
  0.155%
 • UAH
  0.6510
  0.1997%

(VIDEO) Serghei Narîșkin o face pe modestul și susține că UE ar fi în spatele unui atac cibernetic din SUA

18 Mai 2021, 17:55
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
18 Mai 2021, 17:55 // În Lume //  Realitatea.md

Șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei, Serghei Narîșkin, neagă că agenția condusă de el ar fi fost în spatele atacului cibernetic SolarWinds, care a dus la sancțiuni financiare și expulzări de diplomați din partea Statelor Unite. Într-un interviu pentru BBC, șeful spionilor ruși chiar dă de înțeles că atacul ar fi fost pus la cale de serviciile de informații occidentale.

„Aș fi măgulit să aud o asemenea apreciere la adresa serviciului pe care îl conduc. O înaltă apreciere. Dar nu am dreptul să-mi arog realizările altora ca fiind ale mele”, a răspuns șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei (SVR) la întrebarea dacă agenția rusă de spionaj a fost în spatele atacului SolarWinds.

El a spus că nu există nicio „dovadă publică” în susținerea acestor acuzații. Mai mult, Serghei Narîșkin a sugerat că atacul ar fi fost executat de serviciile de informații occidentale, citând un document făcut public în 2013 de Edward Snowden.

„În acest document scrie că, folosind un parteneriat secret cu companiile tech și furnizorii de internet, agențiile de informații ale SUA și Marii Britanii au introdus vulnerabilități secrete în software-urile comerciale de criptare. Eu nu pretind că acest atac a fost purtat de o agenție a Statelor Unite, dar tactica este similară”, a mai afirmat șeful SVR.

El a calificat acuzațiile împotriva Rusiei ca „absurde” și „jalnice”.

„Toate aceste acuzații la adresa Rusiei privind atacuri cibernetice, otrăviri, ingerințe în alegerile electorale sunt atât de absurde, iar în unele cazuri chiar jalnice, încât într-o conversație între doi oameni respectabili și educați, cum ne consider pe noi doi, nici nu merită comentate. Aceste acuzații sunt ca un roman polițist prost”, a spus Serghei Narîșkin.

SUA au nominalizat Serviciul de informații externe al Rusiei drept forța care s-a aflat în spatele atacului informatic SolarWinds, care a afectat mai multe servere ale guvernului federal, dar și ale unor companii private. Ulterior, Statele Unite au anunţat o serie de sancţiuni financiare împotriva Rusiei şi expulzarea a zece diplomaţi ruşi, ca răspuns la aceste atacuri cibernetice şi la ingerinţele în alegerile prezidenţiale din 2020, acţiuni atribuite Moscovei.

Sancțiunile SUA au fost urmate de replica Rusiei, care a expulzat la rândul ei o serie de diplomați americani.

Realitatea Live

03 Dec. 2021, 12:34
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
03 Dec. 2021, 12:34 // Politica //  Petru Beregoi

Parlamentul a numit în cadrul ședinței plenare de astăzi, 3 decembrie o nouă membră a Comisiei Electorale Centrale (CEC). Este vorba de Teodora Vanghelie, care a fost propusă în funcție de către Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.

Candidatura Teodorei Vanghelie a fost susținută cu votul a 83 de deputați prezenți la ședință. După votul deputaților Teodora Vanghelie a depus jurământul în plenul Parlamentului.

Teodora Vanghelii are studii de licență și masterat în drept. În perioada 2019-2021, a fost consilieră în cabinetul președintei Parlamentului, Zinaida Greceanîi. La începutul acestui an, Teodora Vanghelii a fost numită în funcția de consultant principal în cadrul secretariatului Comisiei parlamentare administrație publică.

Amintim că, CEC are nouă membri – opt sunt desemnați de Parlament și unul de președinta țării.

Precizăm că, la 16 septembrie, la ședința plenară a Parlamentului, deputații BCS au părăsit sala plenului ca formă de protest, pentru că PAS nu a acceptat să includă pe ordinea de zi mai multe subiecte propuse de ei. La acea ședință s-a examinat și aprobat componența noua a CEC, pentru care BCS a delegat trei reprezentanți, care nu s-au prezentat. Prin urmare au fost aprobați doar candidații PAS, 5 la număr și cel propus de Președinție.

Ulterior, la sfârșitul lunii octombrie a fost aprobate și alte două candidaturi ale opoziției.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală