Curs valutar
 • EUR
  21.3267
  0.5167%
 • USD
  17.8952
  0.641%
 • RUB
  0.2477
  1.1304%
 • RON
  4.3296
  0.5081%
 • UAH
  0.6581
  0.5014%

PERSONA NON GRATA! Epopeea expulzărilor diplomaților ruși scrisă în detalii chiar de presa fidelă regimului

18 Mai 2021, 17:46
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
18 Mai 2021, 17:46 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Autoritățile Macedoniei de Nord au anunțat astăzi, expulzarea unui diplomat rus din țară. Acesta este al doilea caz din istoria relațiilor ruso-macedonene. Un angajat al ambasadei ruse a fost expulzat pentru prima dată din această țară în martie 2018, când Macedonia s-a alăturat statelor care au anunțat expulzarea a peste 100 de diplomați ruși în legătură cu cazul otrăvirii din Salisbury a unui fost angajat al Direcției Principale de Informații, Serghei Skripal. 

În total, în 2021, oficialii diplomatici ruși au fost declarați persona non grata în 14 țări, inclusiv Bulgaria, Polonia, Ucraina, Republica Cehă și Estonia de două ori, relatează TASS.

La 21 ianuarie 2021, Albania a declarat primul secretar al ambasadei ruse, Alexei Krivosheev, persona non grata din cauza nerespectării măsurilor epidemiologice luate în legătură cu pandemia. Pe 8 februarie, Federația Rusă a anunțat persona non grata primul secretar al ambasadei albaneze la Moscova, Yonida Drogu.

La 8 februarie 2021, Germania, Polonia și Suedia au declarat trei angajați ai ambasadelor rusești din aceste țări persona non grata. Aceste măsuri au fost ca răspuns la decizia, luată pe 5 februarie, de expulzare din Rusia a diplomaților germani, polonezi și suedezi care au participat la acțiuni ilegale la Moscova și Sankt Petersburg în sprijinul lui Alexei Navalny pe 23 ianuarie.

În februarie 2021, diplomatul ambasadei ruse în Estonia, responsabil de cultură și educație, a fost declarat persona non grata. Ca răspuns, Rusia a expulzat un angajat al misiunii diplomatice estone. Pe 18 februarie, aceste incidente au fost raportate de către reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

La 22 martie 2021, Ministerul Bulgar al Afacerilor Externe a declarat doi angajați ai ambasadei ruse la Sofia persona non grata. Această declarație a venit pe fundalul unui scandal de spionaj. La 19 martie, procuratura bulgară a anunțat arestarea a șase angajați ai ministerului bulgar al apărării și ai serviciilor de informații militare din țară, suspectate de spionaj pentru Rusia. La 20 aprilie, ca răspuns la aceste acțiuni, Rusia a declarat doi angajați ai ambasadei Bulgariei la Moscova persona non grata – primul secretar al serviciului consular N. Panayotov și primul secretar al serviciului pentru probleme comerciale și economice Ch. Khristozov.

La 31 martie 2021, ministerul italian de externe a anunțat expulzarea unui angajat al atașatului militar al Ambasadei Rusiei la Roma, „implicat în cazul de spionaj”, precum și al șefului acestuia, atașatul militar. Numele lor nu au fost dezvăluite. Ca răspuns la aceste acțiuni, pe 26 aprilie, Rusia a anunțat persona non grata Curzio Pacifichi, atașat asistent al apărării și atașat naval la Ambasada Italiei în Federația Rusă.

Pe 15 aprilie 2021, Statele Unite au anunțat expulzarea a zece diplomați care lucrează la Ambasada Rusiei la Washington, printre care, potrivit părții americane, există „reprezentanți ai serviciilor de informații rusești”. Expulzarea a avut loc simultan cu introducerea unui pachet de sancțiuni pentru presupusa ingerință rusă în alegerile americane din 2020 și pirateria rețelelor mai multor ministere americane. În represiune, pe 16 aprilie, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a anunțat expulzarea a zece diplomați americani.

La 15 aprilie 2021, autoritățile poloneze au declarat trei diplomați ruși persona non grata. Potrivit Ministerului de Externe polonez, „baza unei astfel de decizii a fost încălcarea condițiilor de statut diplomatic de către aceste persoane”, precum și „acțiuni în detrimentul Republicii Polonia”. Serviciul diplomatic rus a menționat că autoritățile poloneze i-au expulzat pe diplomații ruși „sub pretextul absurd de a-și exprima solidaritatea cu Statele Unite, acuzând implicarea Federației Ruse în unele atacuri cibernetice asupra teritoriului țării lor”. Ca răspuns, la 16 aprilie, Ministerul Rus de Externe a emis o declarație privind expulzarea a cinci diplomați polonezi din Rusia.

La 17 aprilie 2021, autoritățile cehe au anunțat expulzarea a 18 angajați ai ambasadei ruse, care, potrivit părții cehe, sunt „ofițeri ai serviciilor speciale rusești ale SVR și GRU”. 

„Serviciile naționale de informații au indicat că GRU a fost implicat într-o explozie la un depozit de muniții din satul Vrbetice de lângă orașul Zlín din estul țării în 2014”, a menționat Prim-ministrul ceh, Andrei Babis.

Ca răspuns, Rusia a declarat, pe 18 aprilie, 20 de angajați ai ambasadei cehe la Moscova persona non grata. Pe 20 aprilie, autoritățile cehe au făcut apel la aliații din Praga din UE și NATO pentru a expulza diplomații ruși în semn de solidaritate.

Pe 19 aprilie 2021, Ucraina l-a declarat pe Evgheni Cernikov, diplomat superior de la Ambasada Rusiei la Kiev, persona non grata ca răspuns la expulzarea din Rusia, pe 17 aprilie, a consulului ucrainean Alexander Sosonyuk, care a fost reținut de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, pentru obținerea „informațiilor clasificate din bazele de date ale agențiilor de aplicare a legii”.

La 22 aprilie 2021, ministerul ceh de externe a anunțat că țara reduce numărul diplomaților ruși din Ambasada Rusiei la Praga la numărul de cehi la Moscova, pentru paritate corespunzătoare. Numărul angajaților din ambasadele rusești de la Praga și Cehia la Moscova până la 31 mai va fi redus la 7 diplomați, 25 de cadre tehnice. Drept urmare, 16 diplomați și patru cadre administrative și tehnice au părăsit ambasada cehă la Moscova până acum, iar respectivă cea rusă la Praga, 35 și 46.

Pe 22 aprilie 2021, autoritățile slovace au decis să declare trei diplomați ruși persona non grata ca semn de solidaritate cu Republica Cehă. Ca răspuns, la 28 aprilie, Ministerul Rus de Externe a declarat trei angajați ai Ambasadei Slovaciei la Moscova persona non grata.

La 23 aprilie 2021, Letonia, Lituania și Estonia au anunțat că alungă diplomații ruși, acuzându-i de activități incompatibile cu statutul diplomatic (Letonia și Estonia expulzau câte o persoană, Lituania două). Autoritățile celor trei state au raportat că aceste măsuri au fost luate în solidaritate cu Republica Cehă. Pe 28 aprilie, Rusia a răspuns anunțând expulzarea aceluiași număr de angajați ai ambasadelor acestor țări.

La 26 aprilie 2021, autoritățile române au anunțat persona non grata asistentul atașatului militar al Ambasadei Rusiei la București. 

 „Activitățile și acțiunile sale sunt contrare dispozițiilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961”, susține Ministerul român de Externe.

Ca răspuns, la 11 mai 2021, Rusia a declarat căpitanul G. Iliescu, atașat asistent al apărării la Ambasada României, persona non grata.

Pe 27 aprilie 2021, Ucraina a anunțat expulzarea consulului rus la Odessa în represalii pentru expulzarea unui diplomat ucrainean de la Moscova pe 26 aprilie.

La 29 aprilie 2021, ministerul bulgar de externe a anunțat o decizie de expulzare a unui diplomat rus din țară. Cu o zi înainte, autoritățile bulgare au anunțat că procuratura țării suspectează șase ruși de implicare în explozii în perioada 2011-2020 în depozite militare unde erau depozitate produsele EMCO, destinate exportului în Georgia și Ucraina, precum și în încercarea de a otrăvi liderul EMCO, Emiliana Gebreva.

Realitatea Live

21 Iun. 2021, 14:53
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
21 Iun. 2021, 14:53 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

În contextul în care numărul de cazuri confirmate de infecție cu coronavirus la Moscova, în ultima săptămână a crescut la 51 853, președintele rus, Vladimir Putin, a remarcat agravarea situației odată cu răspândirea COVID-19 în unele regiuni ale țării.

„Din păcate, amenințarea coronavirusului nu s-a îndepărtat încă, situația s-a agravat chiar și în mai multe regiuni”, a declarat șeful statului într-o întâlnire cu deputații Dumei de Stat din a șaptea convocare.

Creșterea zilnică a noilor cazuri de coronavirus în Rusia s-a ridicat la 17.378 cazuri, statistică ce rezultă din datele sediului operațional, publicate luni.

În total, în Rusia începând cu 2 martie 2020, când a fost detectat primul caz, au fost înregistrate 5.334.204 cazuri de infecție și 129.801 decese.

Tulpina indiană de COVID-19 în Rusia: Moscova a înregistrat o explozie de infecții, de la începutul pandemiei

 
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției