Curs valutar
 • EUR
  20.1131
  0.171%
 • USD
  17.7371
  0.0113%
 • RUB
  0.2404
  0.1248%
 • RON
  4.0641
  0.155%
 • UAH
  0.6510
  0.1997%

PERSONA NON GRATA! Epopeea expulzărilor diplomaților ruși scrisă în detalii chiar de presa fidelă regimului

18 Mai 2021, 17:46
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
18 Mai 2021, 17:46 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Autoritățile Macedoniei de Nord au anunțat astăzi, expulzarea unui diplomat rus din țară. Acesta este al doilea caz din istoria relațiilor ruso-macedonene. Un angajat al ambasadei ruse a fost expulzat pentru prima dată din această țară în martie 2018, când Macedonia s-a alăturat statelor care au anunțat expulzarea a peste 100 de diplomați ruși în legătură cu cazul otrăvirii din Salisbury a unui fost angajat al Direcției Principale de Informații, Serghei Skripal. 

În total, în 2021, oficialii diplomatici ruși au fost declarați persona non grata în 14 țări, inclusiv Bulgaria, Polonia, Ucraina, Republica Cehă și Estonia de două ori, relatează TASS.

La 21 ianuarie 2021, Albania a declarat primul secretar al ambasadei ruse, Alexei Krivosheev, persona non grata din cauza nerespectării măsurilor epidemiologice luate în legătură cu pandemia. Pe 8 februarie, Federația Rusă a anunțat persona non grata primul secretar al ambasadei albaneze la Moscova, Yonida Drogu.

La 8 februarie 2021, Germania, Polonia și Suedia au declarat trei angajați ai ambasadelor rusești din aceste țări persona non grata. Aceste măsuri au fost ca răspuns la decizia, luată pe 5 februarie, de expulzare din Rusia a diplomaților germani, polonezi și suedezi care au participat la acțiuni ilegale la Moscova și Sankt Petersburg în sprijinul lui Alexei Navalny pe 23 ianuarie.

În februarie 2021, diplomatul ambasadei ruse în Estonia, responsabil de cultură și educație, a fost declarat persona non grata. Ca răspuns, Rusia a expulzat un angajat al misiunii diplomatice estone. Pe 18 februarie, aceste incidente au fost raportate de către reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

La 22 martie 2021, Ministerul Bulgar al Afacerilor Externe a declarat doi angajați ai ambasadei ruse la Sofia persona non grata. Această declarație a venit pe fundalul unui scandal de spionaj. La 19 martie, procuratura bulgară a anunțat arestarea a șase angajați ai ministerului bulgar al apărării și ai serviciilor de informații militare din țară, suspectate de spionaj pentru Rusia. La 20 aprilie, ca răspuns la aceste acțiuni, Rusia a declarat doi angajați ai ambasadei Bulgariei la Moscova persona non grata – primul secretar al serviciului consular N. Panayotov și primul secretar al serviciului pentru probleme comerciale și economice Ch. Khristozov.

La 31 martie 2021, ministerul italian de externe a anunțat expulzarea unui angajat al atașatului militar al Ambasadei Rusiei la Roma, „implicat în cazul de spionaj”, precum și al șefului acestuia, atașatul militar. Numele lor nu au fost dezvăluite. Ca răspuns la aceste acțiuni, pe 26 aprilie, Rusia a anunțat persona non grata Curzio Pacifichi, atașat asistent al apărării și atașat naval la Ambasada Italiei în Federația Rusă.

Pe 15 aprilie 2021, Statele Unite au anunțat expulzarea a zece diplomați care lucrează la Ambasada Rusiei la Washington, printre care, potrivit părții americane, există „reprezentanți ai serviciilor de informații rusești”. Expulzarea a avut loc simultan cu introducerea unui pachet de sancțiuni pentru presupusa ingerință rusă în alegerile americane din 2020 și pirateria rețelelor mai multor ministere americane. În represiune, pe 16 aprilie, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a anunțat expulzarea a zece diplomați americani.

La 15 aprilie 2021, autoritățile poloneze au declarat trei diplomați ruși persona non grata. Potrivit Ministerului de Externe polonez, „baza unei astfel de decizii a fost încălcarea condițiilor de statut diplomatic de către aceste persoane”, precum și „acțiuni în detrimentul Republicii Polonia”. Serviciul diplomatic rus a menționat că autoritățile poloneze i-au expulzat pe diplomații ruși „sub pretextul absurd de a-și exprima solidaritatea cu Statele Unite, acuzând implicarea Federației Ruse în unele atacuri cibernetice asupra teritoriului țării lor”. Ca răspuns, la 16 aprilie, Ministerul Rus de Externe a emis o declarație privind expulzarea a cinci diplomați polonezi din Rusia.

La 17 aprilie 2021, autoritățile cehe au anunțat expulzarea a 18 angajați ai ambasadei ruse, care, potrivit părții cehe, sunt „ofițeri ai serviciilor speciale rusești ale SVR și GRU”. 

„Serviciile naționale de informații au indicat că GRU a fost implicat într-o explozie la un depozit de muniții din satul Vrbetice de lângă orașul Zlín din estul țării în 2014”, a menționat Prim-ministrul ceh, Andrei Babis.

Ca răspuns, Rusia a declarat, pe 18 aprilie, 20 de angajați ai ambasadei cehe la Moscova persona non grata. Pe 20 aprilie, autoritățile cehe au făcut apel la aliații din Praga din UE și NATO pentru a expulza diplomații ruși în semn de solidaritate.

Pe 19 aprilie 2021, Ucraina l-a declarat pe Evgheni Cernikov, diplomat superior de la Ambasada Rusiei la Kiev, persona non grata ca răspuns la expulzarea din Rusia, pe 17 aprilie, a consulului ucrainean Alexander Sosonyuk, care a fost reținut de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, pentru obținerea „informațiilor clasificate din bazele de date ale agențiilor de aplicare a legii”.

La 22 aprilie 2021, ministerul ceh de externe a anunțat că țara reduce numărul diplomaților ruși din Ambasada Rusiei la Praga la numărul de cehi la Moscova, pentru paritate corespunzătoare. Numărul angajaților din ambasadele rusești de la Praga și Cehia la Moscova până la 31 mai va fi redus la 7 diplomați, 25 de cadre tehnice. Drept urmare, 16 diplomați și patru cadre administrative și tehnice au părăsit ambasada cehă la Moscova până acum, iar respectivă cea rusă la Praga, 35 și 46.

Pe 22 aprilie 2021, autoritățile slovace au decis să declare trei diplomați ruși persona non grata ca semn de solidaritate cu Republica Cehă. Ca răspuns, la 28 aprilie, Ministerul Rus de Externe a declarat trei angajați ai Ambasadei Slovaciei la Moscova persona non grata.

La 23 aprilie 2021, Letonia, Lituania și Estonia au anunțat că alungă diplomații ruși, acuzându-i de activități incompatibile cu statutul diplomatic (Letonia și Estonia expulzau câte o persoană, Lituania două). Autoritățile celor trei state au raportat că aceste măsuri au fost luate în solidaritate cu Republica Cehă. Pe 28 aprilie, Rusia a răspuns anunțând expulzarea aceluiași număr de angajați ai ambasadelor acestor țări.

La 26 aprilie 2021, autoritățile române au anunțat persona non grata asistentul atașatului militar al Ambasadei Rusiei la București. 

 „Activitățile și acțiunile sale sunt contrare dispozițiilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961”, susține Ministerul român de Externe.

Ca răspuns, la 11 mai 2021, Rusia a declarat căpitanul G. Iliescu, atașat asistent al apărării la Ambasada României, persona non grata.

Pe 27 aprilie 2021, Ucraina a anunțat expulzarea consulului rus la Odessa în represalii pentru expulzarea unui diplomat ucrainean de la Moscova pe 26 aprilie.

La 29 aprilie 2021, ministerul bulgar de externe a anunțat o decizie de expulzare a unui diplomat rus din țară. Cu o zi înainte, autoritățile bulgare au anunțat că procuratura țării suspectează șase ruși de implicare în explozii în perioada 2011-2020 în depozite militare unde erau depozitate produsele EMCO, destinate exportului în Georgia și Ucraina, precum și în încercarea de a otrăvi liderul EMCO, Emiliana Gebreva.

Realitatea Live

03 Dec. 2021, 11:05
 // Categoria: Economie // Autor:  Tatiana Rusnac
03 Dec. 2021, 11:05 // Economie //  Tatiana Rusnac

Republica Moldova va beneficia de 21,750 milioane de euro pentru creșterea eficienței energetice. Despre asta anunță reprezentanții Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, într-un comunicat de presă.

Potrivit MIDR, donatorii la Fondul Parteneriatului Europei de Est pentru Eficiență Energetică și Mediu (E5P) au anunțat în cadrul Asambleei anuale a donatorilor noile contribuții în Fondul E5P.

Suplimentar, Uniunea Europeană a anunțat că până la sfârșitul anului curent urmează să contribuie la fondul E5P cu aproximativ 10 milioane de euro, orientați pentru Republica Moldova.

„Prin noile contribuții anunțate de către Germania, Norvegia, Suedia, Finlanda și Slovacia, Republica Moldova va beneficia de 11,750 milioane de euro, sub formă de grant, pentru cofinanțarea proiectelor de asistență tehnică și de investiții în domeniul eficienței energetice și energiei regenerabile. Suplimentar, Uniunea Europeană a anunțat că până la sfârșitul anului curent urmează să contribuie la fondul E5P cu aproximativ 10 milioane de euro, orientați pentru Republica Moldova”, se arată în comunicat.

Secretarul de stat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Constantin Borosan, a mulțumit donatarilor pentru sprijinul financiar acordat, subliniind că proiectele finanțate din Fondul E5P vor fi implementate în concordanță cu cele mai bune practici aplicate la nivelul UE, pentru a face țara noastră mai puțin expusă la riscuri externe și pentru a consolida reziliența în domeniul energetic.

„Avem încredere că datorită sprijinului instituțiilor financiare internaționale și al Fondului E5P, Republica Moldova va putea transpune principiile dezvoltării durabile în toate domeniile de interes pentru țara noastră – eficientizarea energetică a edificiilor publice și rezidențiale, ameliorarea sistemului de termoficare, promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, gestionarea și reciclarea deșeurilor, modernizarea transportului public ș.a.”, a declarat Constantin Borosan.

La moment, granturile acordate de E5P sunt utilizate pentru cofinanțarea în Republica Moldova a proiectului de gestionare a deșeurilor solide în municipiul Chișinău, cât și pentru proiectul de eficiență energetică, implementat în cadrul modernizării sistemului de termoficare a SA „CET Nord” din municipiul Bălți.

E5P reprezintă un fond cu capital de peste 200 milioane de euro gestionat de BERD, destinat pentru promovarea investițiilor în domeniul eficienței energetice în țările din Parteneriatul Estic. Fondul susține cu granturi, la levierul 1:4, creditele în domeniul eficienței energetice oferite de instituțiile financiare implementatoare: Banca Europeană pentru Reconstrucții și Dezvoltare (BERD), Banca Europeană pentru Investiții (BEI), Banca Nordică pentru Investiții (NIB), Corporația Financiară Nordică de Mediu (NEFCO), Consiliul Băncii Europene pentru Dezvoltare (CEB), Grupul Băncii Mondiale și Grupul KfW.

Aceasta înseamnă că investițiile atrase suplimentar în proiecte de eficiență energetică se majorează de patru ori în raport cu resursele alocate prin Fondul E5P.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală