Curs valutar
 • EUR
  20.5679
  -0.3992%
 • USD
  18.0183
  0.0166%
 • RUB
  0.2353
  -1.955%
 • RON
  4.1602
  -0.4038%
 • UAH
  0.6392
  -1.5645%

VIDEO Sicriu pe patru roți! Cum stă la capitolul siguranță modelul electric Dacia Spring

08 Dec. 2021, 19:12
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Realitatea.md
08 Dec. 2021, 19:12 // Sci-tech //  Realitatea.md

EuroNCAP a publicat cea mai nouă serie de teste, iar printre mașinile evaluate se află și Dacia Spring. Modelul electric a primit o singură stea din partea organizației. Una caldă, una rece pentru Dacia Spring, prima electrică din istoria Dacia și cea mai vândută mașină nouă din România în luna noiembrie. EuroNCAP a publicat astăzi un nou set de teste efectuate în ultimele luni, iar printre mașini se află și Spring, conform automarket.ro.

Potrivit rezultatelor EuroNCAP, Dacia Spring a primit numai o stea. În comunicatul oficial se arată că modelul românesc a oferit 49% protecție pentru ocupanții adulți, 56% pentru ocupanții copii și doar 39% protecție pentru pietoni. Cel mai mic procent a fost raportat, însă, la nivelul sistemelor de siguranță: doar 32%.

Compartimentul pasagerilor a rămas stabil în cadrul impactului frontal. Parametrii calculați în zona picioarelor au indicat un risc ridicat de rănire. De asemenea, structuri ale bordului au prezentat și ele potențial de rănire. Și protecția șoferului la nivelul pieptului a fost precară. Valorile recomandate de protecție au fost depășite și la nivelul pelvisului.

În cazul impactului lateral cu un alt vehicul sau cu un stâlp, protecția arătată de Spring a fost catalogată drept marginală pentru cutia toracică.

Însă, celelalte zone ale corpului au fost bine protejate. De asemenea, tot bună a fost catalogată și protecția pentru zona cervicală în cazul unui impact din spate. Totuși, după o evaluare geometrică a scaunelor, și această protecție a fost catalogată drept slabă.

Punctajul final a fost afectat și de dificultatea deschiderii ușilor după accident. A fost nevoie de forțe ridicate pentru a accesa portierele.

După afișarea rezultatelor, Dacia a venit cu o declarație oficială: „Spring este un vehicul sigur, aparținând segmentului A. Este un model omologat, conform cu reglementările europene în materie de siguranță, pe care le şi depășește în unele privințe. (Spre exemplu, sistemul AEBS (Advanced Emergency Braking System) sau accesul la baterie pentru pompier, existente pe Spring, nu sunt obligatorii conform reglementărilor europene).”

Tot Dacia afirmă că „Spring propune numeroase elemente de siguranță, oferind o protecție mai bună decât majoritatea vehiculelor aflate în circulație în prezent în Europa (inclusiv modele din segmentele superioare).

Protocoalele de testare EuroNCAP devin din ce în ce mai stringente la fiecare doi ani, în special pentru vehiculele mici, de oraș, de dimensiuni şi greutate reduse. Dacia nu urmărește neapărat obținerea de stele EuroNCAP prin includerea în dotarea vehiculelor sale a unor elemente din categoria sistemelor avansate de asistenţă a conducerii (ADAS – Advanced Driver Assistance Systems), pe care clienții noștri nu doresc să le folosească sau pentru care nu sunt dispuși să plătească în prezent.”

CUM S-A COMPORTAT DACIA SPRING LA TESTELE EURONCAP

Realitatea Live

17 Ian. 2022, 19:44
 // Categoria: Societate // Autor:  Mădălina Guștiuc
17 Ian. 2022, 19:44 // Societate //  Mădălina Guștiuc

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a adresat un mesaj de condoleanțe în legătură cu trecerea în veșnicie a lui Andrei Mudrea, unul dintre cei mai talentați și mai cunoscuți artiști plastici din Republica Moldova.

„A fost un om al curajului și al demnității. Un etern căutător al frumuseții, al luminii și al libertății în artă, dar și în viață. Un creator care a căutat întotdeauna să iasă din tiparele vremii și să se reinventeze, găsind formule inedite de exprimare. Am pierdut, în persoana sa, un artist valoros, dar și un cetățean implicat profund în viața țării și a societății”, se menționează în mesajul adresat de președinta Maia Sandu.

Șefa statului a transmis sincere condoleanțe rudelor, prietenilor, colegilor artiști, tuturor celor care l-au cunoscut și l-au prețuit.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală