Curs valutar
 • EUR
  21.2515
  -0.1016%
 • USD
  17.8787
  -0.0006%
 • RUB
  0.2455
  0.1629%
 • RON
  4.3209
  -0.0625%
 • UAH
  0.6665
  0.015%

VIDEO Socialiștii pierd și la parlamentare ca și la prezidențiale susținerea comunităților ruse din Moldova

07 Iul. 2021, 15:18
 // Categoria: Alegeri // Autor:  Petru Beregoi
07 Iul. 2021, 15:18 // Alegeri //  Petru Beregoi

Președintele Congresului comunităților ruse din Republica Moldova şi reprezentantul Moldovei în Consiliul Internațional al Concetățenilor, Valerii Klimenco, susţine că, la 11 iulie, comunitatea rusă din Republica Moldova nu va vota socialiștii. Anunțul a fost astăzi de către Valerii Klimenco, în cadrul unei conferințe de presă, precizând că, motivele care au dus la luarea acestei decizii se trag încă din anul 2017.

Lipsa susținerii PSRM la alegerile de duminică se datorează unei supărări mai veche, din 2017, când Consiliul municipal Chişinău, cu votul socialiştilor şi liberalilor, au deposedat Congresul comunităților ruse de un teren alocat pentru construcţia unui centru cultural pentru copiii ruşi.

Klimenco a declarat că, mai devreme de 2017, Primăria Chişinău a alocat Congresului comunităților ruse un teren pe strada Calea Ieşilor pentru construcția centrului cultural. Atunci, Congresul a găsit un investitor, o companie italiană, care a acceptat din banii săi să construiască o clădire cu 17 etaje, iar 20% din suprafaţă, primele trei etaje, se obliga să le transmită Congresului. Celelalte încăperi, care trebuiau să fie apartamente de locuit, compania urma să le vândă ca să-şi întoarcă banii investiţi în proiect. Potrivit lui Valerii Klimenco, după ce aceasta şi-a asumat cheltuieli mari pentru lucrări de pregătire, documentaţie de proiectare, în 2017 Consiliul municipal Chişinău a decis să ia terenul alocat Congresului comunităților ruse, la iniţiativa unui consilier socialist. Aleșii locali au susținut propunerea, fără a verifica argumentele invocate, spune Valerii Klimenco.

Valerii Klimenco spune că era de înţeles poziţia liberalilor, care au o atitudine deja formată faţă de tot ce e rusesc, dar nu şi a socialiştilor, care se declară prietenii ruşilor, aceste acţiuni fiind greu de acceptat. De atunci, spune Valerii Klimenco, a avertizat socialiştii că nu mai pot conta pe comunitățile ruse în viitoarele lor activităţi politice, inclusiv la ultimele alegeri prezidenţiale.

„Nu am votat pentru candidatul socialiştilor, care le doresc rău copiilor ruşi care locuiesc în Republica Moldova. Înţeleg că, poate e prea dur faptul că judecăm socialiştii şi le pasăm responsabilitatea în această situaţie, dar o facem pentru că partidul nu a reacţionat în nici un fel în acest caz, iar inițiatorul acelei decizii continuă să rămână în rândurile socialiştilor”, a explicat Valerii Klimenco.

Amintim că, la alegerile prezidențiale din toamna anului trecut, comunitățile ruse din Republica Moldova la fel au anunțat că nu vor susține candidatul de atunci al PSRM, Igor Dodon.

Realitatea Live

03 Aug. 2021, 21:33
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
03 Aug. 2021, 21:33 // Economie //  Cristina Vlah

Uniunea Europeană susține continuarea reformelor în sectorul bancar din țara noastră. În acest sens, ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, a discutat cu guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, și prim-viceguvernatorul Vladimir Munteanu BNM, în contextul încheierii mandatului Excelenței Sale.

Diplomatul european a menționat despre deschiderea UE de a fi alături de Republica Moldova în procesul de menținere și continuare a reformelor. Peter Michalko a subliniat importanța progresului obținut în acest sens în sectorul bancar drept o premisă esențială pentru dezvoltarea ulterioară, cu un impact social-economic hotărâtor pentru țară. În context, oficialul european a remarcat însemnătatea de a menține  independența BNM pentru asigurarea stabilității financiare.

Oficialii au discutat despre evoluțiile macrofinanciare, importanța reformelor desfășurate în sectorul financiar-bancar în ultimii ani și necesitatea mențineri unei abordări de reformă în continuare, a unui cadru investițional atractiv care să contribuie la incluziunea financiară, noile obiective ale băncii centrale ș.a.

Guvernatorul Băncii Naționale a apreciat sprijinul continuu al UE oferit Republicii Moldova pentru modernizarea sistemului-financiar bancar, menționând importanța eforturilor băncii centrale pentru valorificarea acestui suport și pe viitor. Octavian Armașu s-a mai referit la obiectivul major al BNM de fortificare a sectorului financiar-nebancar în urma transferului în următorii ani de la CNPF al unor competențe de reglementare și supraveghere a acestuia.

Discuțiile au cuprins de asemenea, realizarea angajamentelor asumate de Republica Moldova în cadrul Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, care, pe termen lung, are o destinație fermă de a aduce beneficii tuturor cetățenilor țării noastre.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate