Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  -0.121%
 • USD
  17.7044
  0.0153%
 • RUB
  0.2434
  0.0411%
 • RON
  4.1909
  -0.1193%
 • UAH
  0.6661
  0.1952%

VIDEO Șoferi bădărani și drumuri proaste: prețul unor vieți umane. Mărturii emoționante

03 Aug. 2021, 05:20
 // Categoria: Societate // Autor:  Cristina Vlah
03 Aug. 2021, 05:20 // Societate //  Cristina Vlah

Unii șoferi sunt neatenți la trafic, vorbesc la telefon, ignoră semnalele ambulanțelor sau chiar le întretaie calea celor, care încearcă din răsputeri să salveze vieți. Bădărănismul unor șoferi, dar și drumurile prost construite, îi pun uneori în mai mare pericol pe cei de la Serviciul de Medicină Urgentă, informează Realitatea.md.

Despre acest lucru a mărturisit Constantin Stici, care e șofer de ambulanță la secția de Terapie intensivă mobilă a CNAMUP. În cadrul unui reportaj marca 24 FRONTLINE, șoferul a relatat care sunt cele mai mari probleme, pe care le înfruntă medicii de la Urgență.

„Drumuri foarte rele, neatenția șoferilor și ambuteiajele. Mulți nu sunt atenți, foarte mulți stau cu telefoanele în mână și vorbesc. Ei sunt concentrați la dialogul pe care îl poartă, dar nu la traffic. Și ambuteiajele din Chișinău: noi cu ambulanța, foarte greu trecem.

Strada 31 August o consider un dezastru. Asta nu e stradă, e un dezastru complet. E imposibil să mergi pe strada asta și încă și cu viteză. Parcare pe o parte și pe alta, și rămâne doar o bandă de circulație.

La fel cum și în curțile caselor mari – parchează cum vor și uneori nu ne putem opri, stăm în mijlocul drumului. Și alții vin și ne cer să le permitem, că ei vor să treacă. Ei nu înțeleg că noi nu stăm acolo așa pur și simplu, de parcă am fi venit în ospeție”, menționează Constantin Stici.

Lucrătorul medical a explicat că cei de la Terapie intensivă mobilă sunt chemați în cele mai dificile cazuri, precum: accidente rutiere, căderi de la înălțime, cazuri grave de accidentări, pacienți în stare foarte gravă.

24 FRONTLINE este un reality-show documentar despre munca Serviciilor de Urgență din Republica Moldova. Este un format unic, realizat în premieră în Republica Moldova de către o echipă de profesioniști în domeniul drepturilor omului, comunicării și producției de film.

Emisiunea 24 FRONTLINE este produsă cu susținerea IREX și Ambasadei SUA în Moldova. Proiectul este inițiat de Asociația Obștească „Filmul pentru Drepturile Omului” (FADO).

Realitatea Live

24 Sept. 2021, 05:29
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cristina Vlah
24 Sept. 2021, 05:29 // În Lume //  Cristina Vlah

Liderul guvernării separatiste din regiunea Catalană a Spaniei, Carles Puigdemont, a fost reținut de către poliția italiană din Sardinia, informează Realitatea.md cu referire la agenția Reuters.

Potrivit sursei, Puigdemont venise din Bruxelles spre Alghero, la o expoziție internațională, ca să se întâlnească cu liderul regional al Sardiniei precum și cu ombudsmanul regiunii.

„Când a ajuns la Aeroportul din Alghero, a fost oprit de către poliția de frontieră a Italiei. Urmează să fie adus în fața magistraților Curții de Apel din Sasser, care sunt abilitați dă decidă dacă îl vor elibera sau îl vor extrăda”, se menționează într-un comunicat emis de biroul de presă al liderului Catalan.

Postul de radio din Spania, „Cadena Ser” a anunțat despre această știre, făcând trimitere la enunțul avocatului Gonzalo Boye. Acesta a confirmat reținerea lui Carles Puigdemont într-un tweet.

Spania l-a acuzat pe liderul Catalan de secessionism, după ce în 2017 a fost organizat un Referendum cu privire la independența Cataloniei față de Spania, fapt criticat dur de autoritățile din Madrid. Acel referendum a fost declarat ilegal de către instanțele judecătorești din Spania.

În martie, Parlamentul European l-a lipsit pe Puidgemont de imunitatea parlamentară, de care se bucura odată de devenise membru în 2019. Ulterior, Puidgemont a trăit într-un auto-exil, fiind stabilit în Belgia.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române