Belgia a oferit Republicii Moldova un lot de ajutor umanitar în valoare de 210 mii de euro, precum și 40 de generatoare de capacitate mică, care au ajuns în gestiunea pompierilor și salvatorilor din regiunile țării. Anunțul a fost făcut astăzi, 13 aprilie de către președinta țării noastre, Maia Sandu, în timpul unui briefing de presă susținut alături de premierul Belgiei, Alexander de Croo, care se află într-o vizită de lucru la Chișinău și a fost primit la Președinție.
Maia Sandu i-a solicitat ajutor în continuare Belgiei pentru a atenua consecințele războiului din Ucraina, care a afectat inclusiv economia țării noastre, fapt ce a făcut-o pe șefa statului să-i ceară lui Alexander de Croo suport prin deschiderea peții de desfacere pentru produsele moldovenești, după ce antreprenorii noștri nu mai pot exporta în Est.
„Vizita dumneavoastră este un simbol bun de a dezvolta relațiile bilaterale, care au împlinit recent 30 de ani de la stabilirea acestora între Republica Moldova și Belgia. Mulțumesc Belgiei pentru suportul umanitar în sumă de 210 mii de euro oferite Republicii Moldova sub formă corturi și chituri sanitare, precum și 40 de generatoare de capacitate mică, care au fost distribuite substațiilor salvatorilor și pompierilor din țară, oferite prin mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene. Deschiderea pieței belgiene pentru fructele moldovenești, dar și alte produse, care nu mai pot ajunge în Est ar fi un ajutor constant și direct pentru producătorii noștri”, a spus Maia Sandu.
Totodată, șefa statului a declarat că, în pofida problemelor pe care le are țara, autoritățile vor să dezvolte reziliența, stabilitatea și capacitatea de a adaptare.
„Vrem să construim un stat puternic, care să poată oferi siguranță și servicii de calitate cetățenilor. Vrem să putem continua reforma justiției, eforturile de combatere a corupției, să dezvoltăm o economie modernă și să le dăm tinerilor șansa de a munci și străi la noi acasă. Vrem să stabilim și un parteneriat în combaterea corupției și întoarcerea banilor furați din țară, în domeniul înfăptuirii justiției și aprofundării relațiilor economice”, a mai spus Sandu.
Președinta a mai solicitat Belgiei susținerea în cursul de aderare a țării noastre la UE, făcând trimiterea la cererea depusă deja și a chestionarului pe care l-a oferit comunitatea europeană ca răspuns la cerința noastră.
La rândul său, premierul belgian a declarat că a discutat cu Maia Sandu mai multe aspecte ce țin de cooperări în domenii precum justiției, îmbunătățirea vieții cetățenilor, sistemul polițienesc.
„Am discutat despre cum am putea colabora în domenii precum justiția, poliția, energia regenerabilă, securitatea nucleară. Am decis astăzi să continuăm discuțiile în domeniul cooperării polițienești și urmează să semnăm foarte curând un acord de colaborare. Ar fi niște tangențe bune de colaborare și schimb de experiență și de a susține reformele în respectarea și îmbunătățirea supremației legii. Am vorbit despre domeniul apei și sanitației. Avem companii belgiene cu unele cunoștințe foarte bune, de o manieră sustenabilă care ar putea oferi suportul necesar Moldovei. Am abordat și subiectul diasporei și suntem foarte fericiți să avem aceste persoane la Bruxelles. Am discutat situația din Ucraina. Atrocitățile care se întâmplă în Ucraina trebuie oprite. Noi cunoaștem că Moldova privește spre Occident și vrea să fie parte a lumii libere și pe drept merită acest lucru. Abia aștept să colaborăm cu Guvernul Republicii Moldova”, a afirmat premierul Belgiei.
Amintim că, săptămâna trecută, la Președinție, Maia Sandu l-a primit pe președintele Letoniei, căruia la fel i-a cerut suport pentru a țara noastră.