Curs valutar
 • EUR
  20.3956
  1.0198%
 • USD
  19.5427
  0.2753%
 • RUB
  0.3185
  -0.2826%
 • RON
  4.1377
  0.9087%
 • UAH
  0.5292
  0.2646%

Acord istoric al liderilor UE pentru achiziția comună de gaze, inclusiv pentru Moldova

26 Mart. 2022, 10:21
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Petru Cosoi
26 Mart. 2022, 10:21 // Actualitate //  Petru Cosoi

Uniunea Europeană va elimina treptat, cât mai curând posibil, dependența sa de importurile de gaze, petrol și cărbune din Rusia, astfel cum este prevăzut în Declarația de la Versailles, au decis vineri cei 27 de șefi de stat sau de guvern la finalul summitului Consiliului European, stabilind astfel și un acord istoric prin care „vor colabora la achiziționarea în comun, pe bază voluntară, de gaze, gaz natural lichefiat și hidrogen”, scrie caleaeuropeană.ro. În același timp, șefii de stat și de guvern au solicitat Comisiei Europene și Consiliului să se consulte cu actorii din sectorul energetic pentru a evalua în ce măsură propunerile de opțiuni prezentate de Comisie, inclusiv cea vizând plafonarea prețului, ar putea contribui la reducerea prețului gazelor naturale și la limitarea efectului de contagiune al acestuia asupra piețelor de energie electrică.

„În perspectiva iernii viitoare, de urgență, statele membre și Comisia (…) vor colabora la achiziționarea în comun, pe bază voluntară, de gaze, GNL și hidrogen, utilizând în mod optim greutatea colectivă pe care o au Uniunea Europeană și statele sale membre în plan politic și pe piață pentru a modera prețurile în cadrul negocierilor. Platforma de achiziții în comun va fi, de asemenea, deschisă pentru țările din Balcanii de Vest și cei trei parteneri estici asociați (n.r. – Republica Moldova, Georgia și Ucraina)”, au convenit Emmanuel Macron, Klaus Iohannis, Olaf Scholz și ceilalți lideri europeni.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Acordul lor pentru achiziții comune, prefațat încă de la începutul săptămânii, a fost parafat după ce președintele american Joe Biden și șefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen au semnat în aceeași zi, la Bruxelles, un acord pentru reducerea dependenței Europei de gazul rusesc, prin care SUA vor majora livrările de gaz natural lichefiat către UE și vor înființa împreună cu UE un grup operativ pentru securitate energetică. Livrările de gaze naturale lichefiate din partea SUA reprezintă aproximativ 10% din totalul importurilor de gaze rusești ale UE de anul trecut, în timp ce dependența europeană de gazul din Rusia este la 40%, cu o pondere de 20% a gazelor naturale în mixul energetic european, care este distribuit astfel: 39% din energie este produsă din surse regenerabile, 35% din combustibili fosili (inclusiv gaze naturale) și 25% este ponderea energiei nucleare.

Olaf Scholz și Mark Rutte, convinși de premierul belgian. Comisia Europeană va lucra la un sistem de plafonare a prețurilor.

Emmanuel Macron dorește un fond european pentru energie

Potrivit premierului Alexander De Croo, Belgia a sugerat o „descoperire crucială” în discuțiile privind energia, prin care Comisia Europeană va începe să lucreze la un sistem de plafonare a prețurilor împreună cu industria. Această cooperare cu industria a fost crucială “pentru a face Germania și Olanda să treacă peste linia de demarcație”.

Țările de Jos și Germania au condus argumentele împotriva cererii de plafonare a prețurilor formulate de majoritatea țărilor din sudul Europei, în special Spania și Portugalia, care au anunțat că vor propune și noi planuri la nivel național pentru soluționarea crizei prețurilor.

Premierul olandez Mark Rutte a declarat, la finalul summitului, că el și cancelarul german Olaf Scholz sunt îngrijorați de faptul că o plafonare a prețurilor ar putea duce la agravarea problemei prețurilor ridicate la energie, în loc să o rezolve. „Nu știm dacă această soluție nu ar înrăutăți problema”, a spus el.

În același timp, Rutte a declarat că este dispus să se răzgândească în cazul în care cercetările suplimentare vor arăta că plafonarea prețurilor este o idee cu adevărat bună. „Voi fi convins cu plăcere dacă se va dovedi că un plafon de preț poate funcționa… nu este o chestiune de onoare, este în regulă dacă se dovedește că mă înșel”, a conchis premierul olandez.

Pe de altă parte, premierul italian Mario Draghi a confirmat că Franța a făcut presiuni pentru crearea unui nou fond european care să finanțeze investițiile în sectorul energetic și militar – o idee care a fost vehiculată înainte de summitul informal al UE de la Versailles de la începutul acestei luni, dar asupra căreia nu s-a ajuns la un acord.

„A fost propusă de președintele Macron crearea unui fond pentru energie și apărare”, a declarat Draghi, precizând că un astfel de fond ar face posibilă finanțarea proiectelor de infrastructură energetică, cum ar fi unitățile de regazificare, necesare pentru a utiliza gazul natural lichefiat importat în Europa.

Opțiunea plafonării prețurilor – cuprinsă în concluziile summitului

În concluziile Consiliului European se arată că liderii au încredințat Consiliului și Comisiei, de urgență, sarcina de a stabili contacte cu părțile interesate din domeniul energiei și să discute, dacă și în ce fel, opțiunile pe termen scurt, astfel cum au fost prezentate de Comisie ar contribui la reducerea prețului gazelor și la abordarea efectului de contagiune al acestuia asupra piețelor energiei electrice, luând în considerare circumstanțele naționale.

Opțiunile prezentate de Comisie, care a propus „RePowerEU”, precum și o serie de reguli care vor obliga statele să umple depozitele de gaze până la 90% din capacitate înainte de venirea fiecărei ierni, au fost expuse între paranteze în concluziile summitului și se referă la sprijinul direct pentru consumatori prin bonuri valorice, reduceri ale impozitului sau printr-un „model de agregator/cumpărător unic”, ajutoare de stat, impozitare (accize și TVA), plafoane tarifare, măsuri de reglementare, precum contracte pentru diferență.

România: Președintele Klaus Iohannis a cerut includerea proiectului BRUA în coridorul sudic de gaze

În ceea ce privește România, președintele Klaus Iohannis a evidențiat necesitatea reducerii dependențelor energetice față de Rusia, a diversificării surselor şi rutelor de aprovizionare cu energie, precum şi a finalizării interconectărilor energetice la nivelul statelor membre UE. În acest sens, a subliniat relevanța valorificării rezervelor de gaze naturale din Uniunea Europeană, a importurilor de gaz natural lichefiat și de hidrogen, precum şi importanța utilizării pe deplin a energiei provenite din surse regenerabile și a celei nucleare.

În ceea ce privește dezvoltarea interconectărilor rețelelor europene de gaz și electricitate, președintele Klaus Iohannis a evocat sprijinul pentru parteneriatul strategic dintre UE și Azerbaidjan, operaționalizarea rapidă a Coridorului sudic de gaze și includerea în acest coridor a proiectului BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria).

Șeful statului a menționat că stocarea gazelor naturale va juca un rol crucial în asigurarea securității extinse a aprovizionării cu energie și în reducerea dependențelor energetice pentru iarna următoare și s-a pronunțat pentru finanțarea cu prioritate a proiectelor în acest domeniu. De asemenea, președintele Klaus Iohannis a salutat propunerile cuprinzătoare ale Comisiei Europene pe această temă.

Cu privire la subiectul prețurilor ridicate la energie, Iohannis a evocat din nou situația actuală, pledând pentru identificarea de soluții europene care să atenueze efectele negative ale prețurilor ridicate la energie asupra consumatorilor europeni şi asupra competitivității companiilor europene. Președintele Klaus Iohannis a arătat în intervenția sa că soluțiile trebuie identificate și aplicate încă de pe acum.

Cu privire la funcționarea pieței, șeful statului a susținut, de asemenea, că soluțiile europene de optimizare ar trebui să vizeze decuplarea prețurilor energiei electrice de prețul gazului, pentru a evita efectul de contagiune și a invitat Comisia Europeană să prezinte propuneri în acest sens.

Realitatea Live

FOTO, VIDEO Acum și în sectorul Râșcani! Kaufland a deschis cel de-al patrulea magazin din Chișinău
FOTO, VIDEO Acum și în sectorul Râșcani! Kaufland a deschis cel de-al patrulea magazin din Chișinău
SALUT – cardul de la Victoriabank care îți deschide oportunități nelimitate în banking
SALUT – cardul de la Victoriabank care îți deschide oportunități nelimitate în banking
La Moldtelecom, iarna aceasta ninge cu oferte și reduceri!
La Moldtelecom, iarna aceasta ninge cu oferte și reduceri!
Ia o Linie de Credit și poți câștiga 55 000 lei de la SEBO!
Ia o Linie de Credit și poți câștiga 55 000 lei de la SEBO!
Fundația Orange ajută. Dăruim căldură
Fundația Orange ajută. Dăruim căldură
Victoriabank: Unica bancă din clasamentul celor mai buni 20 de angajatori din țară  
Victoriabank: Unica bancă din clasamentul celor mai buni 20 de angajatori din țară  
02 Dec. 2022, 08:30
 // Categoria: În Lume // Autor:  Redacția Realitatea
02 Dec. 2022, 08:30 // În Lume //  Redacția Realitatea

Un bărbat din Irlanda care este plătit cu 122.195 euro pe an pentru a citi ziarul și-a dat angajatorul în judecată, pentru că s-a plictisit.

Dermot Alastair Mills este manager de finanțe de la o companie de transport feroviar din Dublin. Bărbatul se plânge că sarcinile sale la locul de muncă au fost reduse dramatic, după ce acesta ar fi făcut în urmă cu nouă ani o dezvăluire către ministerului Transporturilor, care trebuia să rămână ascunsă.

În prezent, munca sa se rezumă doar la a citi ziarul și a face plimbări lungi. Pentru asta, Mills primește 122.195 euro pe an. Din această cauză, bărbatul a ajuns să se judece cu angajatorul.

„Fie lucrez de acasă, fie merg la birou – două zile acasă, trei zile la birou. Dacă merg la birou, intru la zece dimineața. Cumpăr două ziare și un sandviș. Apoi intru în birou, îmi pornesc calculatorul, mă uit la e-mailuri. Nu primesc e-mailuri ce au legătură cu munca. Nu vorbesc nici cu colegii. Stau, îmi citesc ziarul, mănânc sandvișul. Dacă nu e nimic de făcut, plec acasă”, a mărturisit acesta Comisiei de Relații la Locul de Muncă în cadrul audierii.

Mai mult de atât, Mills a mai declarat în fața instanței că angajatorul i-a pus piedică în a se forma profesional din momentul în care a făcut acea dezvăluire, potrivit dailymail.co.uk.

FOTO, VIDEO Acum și în sectorul Râșcani! Kaufland a deschis cel de-al patrulea magazin din Chișinău
FOTO, VIDEO Acum și în sectorul Râșcani! Kaufland a deschis cel de-al patrulea magazin din Chișinău
SALUT – cardul de la Victoriabank care îți deschide oportunități nelimitate în banking
SALUT – cardul de la Victoriabank care îți deschide oportunități nelimitate în banking
La Moldtelecom, iarna aceasta ninge cu oferte și reduceri!
La Moldtelecom, iarna aceasta ninge cu oferte și reduceri!
Ia o Linie de Credit și poți câștiga 55 000 lei de la SEBO!
Ia o Linie de Credit și poți câștiga 55 000 lei de la SEBO!
Fundația Orange ajută. Dăruim căldură
Fundația Orange ajută. Dăruim căldură
Victoriabank: Unica bancă din clasamentul celor mai buni 20 de angajatori din țară  
Victoriabank: Unica bancă din clasamentul celor mai buni 20 de angajatori din țară  
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală