Curs valutar
 • EUR
  20.5679
  -0.3462%
 • USD
  18.0183
  -0.0094%
 • RUB
  0.2353
  0.255%
 • RON
  4.1602
  -0.3606%
 • UAH
  0.6392
  -0.7979%

VIDEO Trei moldoveni blocați la graniță cu Irak. De câteva luni, trăiesc în camion și se spală cu apă din canistre

01 Oct. 2021, 12:05
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
01 Oct. 2021, 12:05 // Societate //  Realitatea.md

La punctul vamal Ibrahim-Halil, situat între Turcia și Kurdistanul irakian, trei cetățeni ai Republicii Moldova au rămas blocați. Transportau cisterne cu alcool în capitala Kurdistanului, Erbil. Au fost ținuți la graniță timp de trei luni și jumătate, fără să aibă voie să intre în țară sau să se întoarcă înapoi. Newsmaker.md a scris despre istoria lor în care multă lume încearcă să se implice, dar fără succes.

Leonid Doicov, unul din cetățenii moldoveni blocați și singurul care și-a dat acordul să facă dezvăluiri pentru sursa citată, explicând că ceilalți doi camarazi și-au pierdut speranța, a povestit că a fost încheiat un contract de compania în care activează pentru livrarea a trei cisterne de spirt din Republica Moldova în Irak.

Doar că deja de trei luni și jumătate, aceștia trăiesc în cabinele autocamioanelor. „Vara din cauza temperaturilor de +50 grade Celsius, mai mult de o oră era imposibil de dormit. Albiturile erau umede, iar în cabină era înădușeală. Așa-zisul duș îl facem afară. Ne stropim cu apă din canistre și ne spălăm hainele în căldări”.

Toți trei cetățeni moldoveni sunt șoferi de autocamioane.

Potrivit spuselor lui Leonid, sumele de bani simbolice pe care și le-au luat de acasă în drum s-au epuizat repede. Uneori sunt ajutați cu mâncare și apă de locuitorii din satele turcești din apropierea graniței. Anumiți bani le mai trimite și clientul care a comandat spirtul.

Pe parcursul a 10 ani, de când activează în calitate de șofer pe curse lungi, este prima dată când întâmpină o astfel de problemă. S-a întâmplat să rămână blocat o săptămâna sau două, „însă curzii nu ne permite să trecem deja a patra lună”. „În fiecare zi de închinăm în fața vameșilor și a polițiștilor de frontieră. Acesta-i Kurdistan și tuturor le este în cot de tine. Pe ei nu-i interesează că cineva te așteaptă acasă sau s-a îmbolnăvit…”.

Spirtul aparține companiei „Zernoff”. Directorul Alexandr Avanesean a explicat pentru Newsmaker.md că aceasta livrare de alcool era una obișnuită și nu se deosebea de alte curse lungi, în contextul în care procesul de activitate în această zonă era stabilit.

„Nu este prima dată când clientul (o companie americană) a comandat spirt în Irak. Noi am vândut alcoolul pe loc și în momentul în care marfa a părăsit fabrica, aceasta a trecut în proprietatea clientului. Transportatorii au fost angajați și achitați de client, de aceea noi nu avem posibilitatea să influențăm asupra situației”, a explicat acesta.

Tot el însă a dezvăluit că clientul a întâmpinat anumite dificultăți și acum pregătește noi documente de import, doar că achită șoferii ca pentru o livrare obișnuită. „Noi înțelegem situația în care au ajuns șoferii, de aceea am depus totate eforturile pentru a-i rechema acasă și în rezultat am reușit să obținem decizia de ieșire. Acum ei au această permisiune la ei, însă autocamioanele cu marfă vor rămâne la graniță și asupra acestui aspect încă se lucrează”, a mai punctat. Alexandr Avanesean.

Materialul integral poate fi citit pe Newsmaker.md.

Realitatea Live

18 Ian. 2022, 18:50
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
18 Ian. 2022, 18:50 // Societate //  Valentina Buză

Vremea instabilă de astăzi a dat mari bătăi de cap șoferilor. Două accidente grave au avut loc în nordul Republicii Moldova. Din cauza lapoviței și a neadaptării vitezei la condițiile nefavorabile, în apropiere de satul Catranîc, raionul Fălești, cinci mașini s-au ciocnit în lanț, iar una a derapat de pe carosabil și a ajuns într-un șanț. Șoferul care a provocat accidentul a fugit de la fața locului, scrie nordnews.md.

 „Motivul că cel care este vinovat s-a dus de la fața locului, asta este.  Accidentul este ușor, sunt mașini avariate, mai mult nimic, a spus un șofer.

 „Din ce cauză s-a întâmplat? Este lunecos, vânt, timp nefavorabil, a spus un alt șofer.

Potrivit poliției, șoferul care ar fi provocat accidentul a pierdut controlul asupra volanului și s-a ciocnit de alte automobile.

 „Din cauza condițiilor climaterice nefavorabile, șoferii nu s-au adaptat la condițiile climaterice. Șoferii au derapat de pe traseu. Fără traumați. Ce riscă șoferul vinovat? Deja o să stabilească inspectorul din cadrul IP Fălești pe accidente rutiere, va stabili cine este vinovatul, a declarat Ion Gajos, Inspector Serviciul de Patrulare Fălești.

Tot astăzi, la intrarea în satul Răcăria, raionul Rîșcani s-au tamponat violent două automobile. Fără a se asigura, o șoferiță a ieșit pe traseul principal, unde a fost tamponată din față de un alt autoturism, condus de un tânăr de 22 de ani. Din fericire, nimeni nu a avut de suferit.

Amintim că, ieri, meteorologii au emis o alertă de Cod Portocaliu de vânt puternic, pe alocuri cu ninsori.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală