Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  -0.121%
 • USD
  17.7044
  0.0153%
 • RUB
  0.2434
  0.0411%
 • RON
  4.1909
  -0.1193%
 • UAH
  0.6661
  0.1952%

VIDEO Turiști panicați și hoteluri evacuate în Bodrum. Stațiunea turcă este amenințată de incendii de vegetație

01 Aug. 2021, 13:39
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
01 Aug. 2021, 13:39 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Turiști panicați s-au grăbit sâmbătă să vină la malul mării și să aștepte acolo bărcile de salvare, după ce au fost anunțați că trebuie să evacueze mai multe hoteluri din stațiunea turcă Bodrum, situată la Marea Egee, care este amenințată de incendii de vegetație, potrivit news.sky.com.

Flăcările au apărut întâi pe dealurile de lângă oraș, dar s-au extins rapid din cauza caniculei și a vântului puternic.

Pe rețelele sociale au apărut imagini cu sute de turiști care pleacă din locurile unde sunt cazați, trăgând după ei valizele pe care le pregătiseră pentru o vacanță de vis. Flăcări mari și fum negru se văd chiar în spatele hotelurilor în care erau cazați.

Mulți oameni s-au adăpostit de foc pe plajă. De aici, au fost luați de navele pazei de coastă turcești sau chiar de ambarcațiuni private.

Aproape 100 de incendii au izbucnit în Turcia în ultimele 4 zile, în zonele de coastă de la Marea Mediterană. Unele ard și acum. Cel puțin șase oameni au murit și alți peste 150 au fost răniți, iar 2.300 de case au ars în dezastrul provocat de foc.

Fumul degajat se vede din satelit și a ajuns până în insule din Grecia

Amploarea incendiilor devastatoare care au lovit stațiuni de pe coastele Turciei la Marea Mediterană, dar și de la Marea Egee se vede cel mai bine din aer. Din zecile de focare, autoritățile au reușit să aducă sub control o mare parte. Altele sunt încă active și periculoase, inclusiv în regiunea turistică Antalya.

Mii de pompieri, elicoptere și avioane intervin la stingerea incendiilor. Turcia a primit ajutor și din țările vecine – Ucraina, Rusia, Azerbaidjan și Iran.

Sunt și voluntari care încearcă să elimine flăcările cu orice le stă la îndemână.

În unele zone afectate de incendii, oamenii au început să revină la casele lor unde constată că au pierdut toată munca de o viață.  

„Am construit casa în 1982. Era singura noastră agoniseală din ultimii 39-40 de ani. Acum am rămas doar cu hainele de pe noi. Nu avem ce face. Cuvintele sunt de prisos”, spune un bărbat.

Experții spun că zeci de mii de animale, sălbatice și domestice, și-au găsit sfârșitul în incendiile devastatoare.

Fumul degajat a putut fi observat din satelit și a învăluit inclusiv insule din estul Greciei.

În regiunile de coastă turce de la Marea Mediterană şi Marea Egee, un val de căldură deosebit de intens este aşteptat în zilele următoare.

Realitatea Live

24 Sept. 2021, 05:29
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cristina Vlah
24 Sept. 2021, 05:29 // În Lume //  Cristina Vlah

Liderul guvernării separatiste din regiunea Catalană a Spaniei, Carles Puigdemont, a fost reținut de către poliția italiană din Sardinia, informează Realitatea.md cu referire la agenția Reuters.

Potrivit sursei, Puigdemont venise din Bruxelles spre Alghero, la o expoziție internațională, ca să se întâlnească cu liderul regional al Sardiniei precum și cu ombudsmanul regiunii.

„Când a ajuns la Aeroportul din Alghero, a fost oprit de către poliția de frontieră a Italiei. Urmează să fie adus în fața magistraților Curții de Apel din Sasser, care sunt abilitați dă decidă dacă îl vor elibera sau îl vor extrăda”, se menționează într-un comunicat emis de biroul de presă al liderului Catalan.

Postul de radio din Spania, „Cadena Ser” a anunțat despre această știre, făcând trimitere la enunțul avocatului Gonzalo Boye. Acesta a confirmat reținerea lui Carles Puigdemont într-un tweet.

Spania l-a acuzat pe liderul Catalan de secessionism, după ce în 2017 a fost organizat un Referendum cu privire la independența Cataloniei față de Spania, fapt criticat dur de autoritățile din Madrid. Acel referendum a fost declarat ilegal de către instanțele judecătorești din Spania.

În martie, Parlamentul European l-a lipsit pe Puidgemont de imunitatea parlamentară, de care se bucura odată de devenise membru în 2019. Ulterior, Puidgemont a trăit într-un auto-exil, fiind stabilit în Belgia.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române