Un curs de formare și dezvoltare profesională, dedicat consolidării capacităților funcționarilor publici în domeniul guvernanței pe mai multe niveluri, a fost lansat la Chișinău. Intitulat „Organizarea administrativ-teritorială și guvernarea pe mai multe niveluri – teorie, practică internațională comparativă și contextul Republicii Moldova”, cursul a fost lansat de Institutul de Administrație Publică (IAP), în parteneriat cu organizația CMI – Fundația pentru Pace Martti Ahtisaari. La evenimentul de lansare au participat membri ai mediului academic, comunității de experți locali și internaționali, și autorităților publice locale.
Autorul este Serghei Palihovici, directorul Institutului de Administrație Publică, a vorbit și despre varianta digitizată, adaptată la formatul online.
„Cursul este dedicat consolidării capacităților funcționarilor publici în domeniul guvernanței pe mai multe niveluri, având ca scop principal îmbunătățirea relațiilor de colaborare dintre autoritățile publice centrale și locale. Studiul își propune să ofere participanților cunoștințe solide privind concepte cheie ce țin de împărțirea puterii și delimitarea competențelor, soluționarea litigiilor și relațiile între centru și autonomie. De asemenea, cuprinde exemple de practica comparativă europeană de autonomii teritoriale funcționale”, se menționează într-un comunicat de presă.
Natalia Djandjgava, manager de proiect al CMI, a menționat că acest curs oferă o înțelegere aprofundată a guvernanței pe mai multe niveluri, adaptată la contextul specific al Republicii Moldova, și integrează bunele practici internaționale relevante, ceea ce poate constitui un pilon de sprijin pentru relațiile dintre centru și autonomie în țara noastră.
Cursul este disponibil atât în format online, cât și cu prezență fizică, iar perioadele de înregistrare sunt publicate pe site-ul Intitutului, în secțiunea Formare și Dezvoltare Profesională.
„Programul cuprinde 24 de ore academice și este destinat funcționarilor publici, persoanelor oficiale, dar și altor categorii interesate, inclusiv profesori universitari și masteranzi. De asemenea, a fost elaborat manualul de curs care oferă bază teoretică în procesul de studiu și este disponibil pentru descărcare în limbile română și rusă pe situl Institutului.
Pilotarea cursului, desfășurată în luna noiembrie pe platforma de e-learning a IAP, a avut un succes remarcabil, cu peste 200 de funcționari publici înregistrați. Primii 77 absolvenți ai e-cursului au apreciat calitatea materialelor și relevanța tematicii pentru activitatea lor profesională”, se mai arată în comunicat.
Elaborarea cursului a fost posibilă grație unui Memorandum de înțelegere stabilit între IAP/USM, și CMI. Această colaborare este parte a proiectului „Gagauzia Dialogue” susținut de Suedia, și vizează promovarea unei guvernări incluzive și eficiente în Republica Moldova.