Curs valutar
 • EUR
  21.2850
  0.0954%
 • USD
  18.0497
  -0.1507%
 • RUB
  0.2436
  -0.8621%
 • RON
  4.3249
  0.0994%
 • UAH
  0.6685
  0%

VIDEO Unii îi ridică în slăvi, alții „îi calcă în picioare”! Cum au reflectat jurnaliștii până acum campania electorală

24 Iun. 2021, 16:04
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
24 Iun. 2021, 16:04 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

PAS a fost cel mai des prezentat în context negativ,  BECS a fost reflectat preponderent în context neutru, precum și în context defavorizat sau favorizant, AUR a fost prezentat în mare parte în context favorizant, iar ceilalți concurenți au avut diferite prezentări favorabile sau nefavorabile. Acestea sunt constatările în baza raportului nr. 2 de monitorizare a comportamentului editorial al presei online în perioada și campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate 2021. 

În acest sens, perioada de monitorizare a portalurilor a fost 11-20 iunie 2021. Prezent la conferința de presă, Petru Macovei, director executiv al Asociației Presei Independente (API), a menționat că, pe de o parte, există instituții media care își iau în serios misiunea de informare.

Prin urmare, potrivit raportului, toți concurenții înregistrați în cursa electorală au fost vizați în materialele jurnalistice ale celor 10 publicații, dar în proporții diferite. De menționat că, portalurile au fost selectate în baza următoarelor criterii obiective: relevanță, notorietate/audienţă, limba de difuzare și geografie.

Actualitati.md s-a referit în materialele publicate în perioda vizată în special la activitatea politică/electorală a PSRM și BECS, detaliind întâlnirile, declarațiile, acuzațiile, opiniile reprezentanților blocului, dar în special ai PSRM în raport cu anumite evenimente, dar și cu alți concurenți electorali. În mai multe cazuri, ținta acuzațiilor a fost președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, fără ca poziția acesteia să fie publicată. De asemenea, un număr mare de știri a defavorizat PAS. 

Agora.md a avut cel mai echidistant comportament editorial printre publicațiile monitorizate, reflectând campania electorală și concurenții electorali în mod echilibrat, cu respectarea normelor deontologice și profesionale. Mai exact, 21 din 22 de concurenți vizați în materialele Agora.md au apărut în context exclusiv neutru. Într-un singur caz BECS a fost mai curând defavorizat prin faptul că reacția concurentului lipsește la o acuzație adusă de alt concurent electoral.

În materialele portalului Gagauzinfo.md, contextul apariției candidaților electorali a fost preponderent neutru, majoritatea concurenților apărând doar într-un astfel de context. Au fost totuși atestate câte un caz de defavorizare a PAS și de plasare în context mai curând favorabil a BECS.

Kp.md a continuat să mediatizeze disproporționat și tendențios concurenții electorali, favorizând deschis BECS și discreditând PAS. De departe, cel mai des a fost abordat domeniul politic (în 48 de materiale), cu accent pe activitatea de campanie a PSRM, parte componentă a BECS, publicația promovând clar acest concurent. Știrile s-au bazat pe declarații, în special ale socialiștilor, inclusiv promisiuni și acuzații făcute în cadrul evenimentelor electorale sau în emisiuni, dar și pe atacuri, critici și comentarii în adresa altor concurenți electorali, în special în adresa PAS, dar și a președintei Maia Sandu. 

Totodată, de o atenție sporită a beneficiat diaspora, fiind plasată doar în context negativ. Dintre concurenții electorali a mai fost criticat Renato Usatîi, iar în câteva texte este menționat PDM cu câteva inițiative electorale. Mai rar au fost abordate problema transnistreană, economia, sănătatea, procesul electoral, relațiile externe, problemele sociale ș.a. în context electoral.

În perioada 11 – 20 iunie 2021, Newsmaker.md a prezentat, în general, în mod echilibrat concurenții electorali înregistrați în cursa pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Textele au fost neutre în raport cu protagoniștii, fără ca vreo favorizare sau defavorizare evidentă să fie atestată. 

Doi concurenți au fost mediatizați mai accentuat, BECS sub aspect pozitiv (de 10 ori), și PAS mai des în context negativ (de 22 de ori). La rândul lor, PPDA și PPȘ au fost de câte două ori plasați în contexte mai curând defavorabile, iar PLD și PDCM de două ori și respectiv o dată în context mai curând favorabil. 

De asemenea, potrivit raportului, Realitatea.md a oferit spațiu unui număr mare de concurenți electorali mediatizând activitățile de campanie, declarațiile și evenimentele relevante contextului electoral, abordând subiecte preponderent politice și procesul electoral în ansamblu. „Deși per ansamblu a reflectat echidistant evenimentele electorale, a admis, în special în video-uri, favorizări ale PAS și defavorizări în special ale BECS și PPDA”, menționează analiza.

În perioada de raport, concurenții electorali au fost mediatizați de Sputnik.md preponderent neutru. Totodată, doi concurenți au avut, pe lângă plasări în context neutru, și câteva cazuri de favorizare sau defavorizare. Este vorba, în primul caz, de BECS, cu 3 apariții care mai curând l-au favorizat, și de PAS, care a fost de 2 ori mai degrabă defavorizat.

Publicația Timpul.md a mediatizat în mod neutru doar 3 concurenți electorali, în câte un singur material în care au fost vizați (PDA, PLD și POM). Ceilalți concurenți au apărut preponderent în context negativ, cu excepția AUR, care a continuat să fie promovat deschis și favorizat masiv de către Timpul.md. Alți concurenți au fost defavorizați, inclusiv prin etichetări, acuzații și critici. În acest sens, BECS și PAS au fost cei mai des defavorizați.

În materialele Unimedia.info, PAS a fost cel mai des defavorizat de contextul în care a fost plasat, iar BECS a apărut cel mai des într-un context pozitiv în raport cu alți concurenți. O tendință de plasare în context mai curând favorabil a fost observat și în cazul PPDA, dar și PACE – cu 4 contextualizări favorabile. Nu în ultimul rând, PDM a apărut de două ori în context pozitiv, și niciodată în unul defavorabil. Câteva materiale au avut un caracter publicitar, dar nu este marcată astfel, și au apărut în fluxul general de știri.

API a elaborat mai multe recomandări, care, împreună cu raportul vor fi expediate instituțiilor media vizate. Raportul este realizat în cadrul unui proiect finanțat de National Endowment for Democracy (SUA).

Raportul integral privind Monitorizarea mass-media (presa online) în perioada și campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, îl puteți găsi aici.

 

Realitatea Live

27 Iul. 2021, 21:39
 // Categoria: Societate // Autor:  Cristina Vlah
27 Iul. 2021, 21:39 // Societate //  Cristina Vlah

În Republica Moldova, până în prezent au fost administrate aproape 1 milion de doze de vaccinuri contra Covid-19, informează Realitatea.md. Mai exact este vorba despre cifra de 992 873 de doze.

Per total, sunt 459 911 persoane, care au primit două doze de vaccinuri.

Lider la capitolul vaccinare este municipiul Chișinău, unde au fost administrate 223 334 de doze de vaccinuri. În Strășeni au fost administrate peste 16 mii de doze, în Ungheni 16 467 doze, în Soroca 16 909 doze. În Autonomia Găgăuză au fost administrate 51 644 de doze.

Cele mai puține doze au fost administrate în Basarabeasca – 3610 doze, iar în Taraclia – 4241 doze.

 
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid