Curs valutar
 • EUR
  21.2731
  -0.0475%
 • USD
  17.8788
  -0.2495%
 • RUB
  0.2451
  0.0408%
 • RON
  4.3236
  -0.0139%
 • UAH
  0.6664
  -0.06%

VIDEO Unul dintre consultanții ruși ce îl consiliau pe Dodon s-a întors la Moscova. Surse: A fost declarat indezirabil

04 Iul. 2021, 10:36
 // Categoria: Alegeri // Autor:  Realitatea.md
04 Iul. 2021, 10:36 // Alegeri //  Realitatea.md

Victor Liubimov, unul dintre cei patru consultanți ruși care a venit la Chișinău pentru a consilia socialiștii, comuniștii și Partidul „ȘOR” ar fi fost declarat persoană indezirabilă pe teritoriul R.Moldova, anunță sursele Deschide.MD din cadrul Poliției de Frontieră.

Mai exact, Liubimov a plecat noaptea trecută la bordul cursei Chișinău-Moscova, operată de compania Aeroflot.

Inițial, consultantul rus a venit la Sala VIP al Aeroportului cu un autnomobil cu numerele de înmatriculare „KKL”, folosite de reprezentanții Partidului „ȘOR” și companiile afiliate liderului acestui partid. Însă, observând presa, automobilul a intrat în parcarea multietajată din preajma AIC. Din parcare, Liubimov a apelat la serviciile unei companii de taxi cu care s-a deplasat ulterior către Sala VIP pe unde i-a fost rezervată trecerea.


Întâmplător sau nu, dar la scurt timp după sosirea lui Liubimov la trecerea VIP a AIC, în parcare a apărut un autombobil al Ambasadei Federației Ruse, iar în fața Aeroportului, dintr-un microbuz cu numere diplomatice, câteva persoane au descărcat mai multe bagaje.

Reporterii Deschide.MD, aflați la AIC, au încercat să discute cu Liubimov. Acesta a negat orice implicare în activitățile politice și electorale de la Chișinău, menționând că a venit în R.Moldova în calitate de reprezentant al Camerei de Comerț și Industrie al Republicii Udmurtia (Federația Rusă).

Nu am lucrat pentru nimeni. Ce-i cu voi? Nu am nicio tangență cu alegerile”, a spus el.

Întrebat ce legături are cu Olga Grak, Liubimov a declarat că nu cunoaște o asemenea persoană. El a precizat că activează în cadrul Camerei de Comerț și Industrie, dar și este reprezentant al Rospotrebnadzor (Serviciului federal rus pentru supravegherea în domeniul protecției drepturilor consumatorilor și bunăstării populației – nota red.) și nu se ocupă de alegeri.

Ca reprezentant al Camerei de Comerț și Industrie pe mine mă interesează relațiile economice. Geanta îmi este plină cu vin. Am colectat informația pe care o vom examina în cadrul Camerei de Comerț și Industrie”, a precizat el.

Liubimov a enumerat mai multe vinării pe care, spune el, le-a vizitat în această perioadă și nu a avut nicio întrevedere cu actorii politici de la Chișinău.

Întrebat despre faptul că a fost adus cu un automobil cu numere de înmatriculare ce aparțin companiilor lui Ilan Șor, consultantul rus a negat și acest lucru: „Nu. Eu am venit cu taxi”.

De menționat că Victor Liubimov s-a născut la data de 10 mai 1967. Acesta activează în calitate de director adjunct al Camerei de Comerț și Industrie al Republicii Udmurtia (Federația Rusă). Este membru al Comisiei Electorale Centrale a Udmurtiei și președintele a unei asociații obștești.

Despre activitatea lui Liubimov anterior a vorbit liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi. Politicianul a menționat ca Victor Liubimov este un „polit-tehnolog” și este implicat în campania electorală a lui Igor Dodon. Consultantul rus ar fi staționat în Republica Moldova circa 35 de zile, fiind observat la unele evenimente ale reprezentanților Partidului „ȘOR”.

Amintim că Shamil Alimuradov, Victor Liubimov, Vasilii Smerdov și Timur Alimuradov sunt patru polit-tehnologi ruși care au venit la Chișinău pentru a organiza scheme de fraudare a alegerilor din 11 iulie 2021. Oamenii veniți în ajutor de la Moscova sunt alții decât echipa de la alegerile din toamna anului 2020 condusă de Olga Grak – omul care a condus electorala lui Igor Dodon din 2020 și a lui Ioan Ceban din 2019.

Totuși, cei patru sunt gestionați de aceeași persoană, Olga Grak, doar că de data aceasta experta Kremlinului gestionează campania de la Moscova. Potrivit surselor noastre, Olga Grak ar fi rămas în Rusia din cauza numărului mare pe observatori care urmăresc situația alegerilor parlamentare anticipate din Moldova.

Realitatea Live

02 Aug. 2021, 11:08
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
02 Aug. 2021, 11:08 // Societate //  Valentina Buză

Doi indivizi cu vârstele cuprinse între 28 și 39 de ani, originari din municipiul Chișinău sunt cercetați penal de oamenii legii după ce, timp de două luni au fost „urmăriți” pentru că aveau ca „preocupare” de bază traficul și comercializarea de droguri. Astfel, aceștia au fost prinși în flagrant în timp ce vindeau substanțele narcotice investigatorului sub acoperire.

„În urma măsurilor speciale de investigații, polițiștii au acumulat probe care confirmă activitatea infracțională a suspecților, ultimii fiind documentați în timpul comercializării atât a drogurilor de tip PVP cât și a pastilelor „Ecstasy”. Suspecții activau într-o rețea bine structurată de procurare, transportare, distribuire și comercializare a substanțelor narcotice, în proporții deosebit de mari”.

Potrivit informațiilor, imediat după flagrant au fost efectuate trei percheziții atât corporale cât și a mijlocului de transport cu care se deplasau bănuiții, unde au fost ridicate telefoane mobile, acte de identitate și mijloace bănești, transmise sub controlul ofițerilor.

„Substanțele ridicate au fost transmise către Centrul Tehnico-Criminalistic și Expertize Judiciare pentru efectuarea expertizei, iar bărbații anterior judecați pentru comercializarea drogurilor și-au recunoscut vina. Pe cazul dat a fost pornită o cauză penală pentru „Circulația ilegală a drogurilor etnobotanicelor, sau analogilor acestora în scop de înstrăinare”, iar suspecții au fost reținuți pentru 72 ore, iar ulterior plasați în arest pentru 30 zile”, spune poliția.

Mai mult, potrivit legii penale, persoanele vinovate riscă până la 15 ani privațiune de libertate.

În continuare sunt întreprinse acțiuni în vederea stabilirii și altor persoane care au participat sau au favorizat la comiterea infracțiunii, precum și aderența acestora la infracțiuni anterior comise.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate