Fiecare dintre noi a rătăcit la timpul său prin lume și a străbătut mări şi ţări. Totuși, există un element, care nu se regăsește nicăieri – satul tradițional românesc. Din timpurile îndepărtate ale istoriei, așezările rurale românești au reprezentat cele mai autentice vetre de viețuire ale neamului nostru. Strâns legate de civilizația, cultura și spiritualitatea poporului, ele sunt păstrătoare ale specificului etnic prin veacuri, marcat de datini și obiceiuri de mare frumusețe și originalitate. Matcă de tradiție și valori, satul constituie un mediu de referință în cercetarea istoriei noastre naționale.
Republica Moldova, bucată ruptă din România, păstrează și în zilele de astăzi tradiționalitatea satului autentic românesc. Un exemplu viu al acestui fapt este localitatea Văleni, un sătuc amplasat la sudul Moldovei, lângă graniţa cu România, la câţiva zeci de km de Galaţi.
Un loc desprins din rai, cu coline din aur şi oameni cu suflet mare, satul respectă aceleași tradiții și obiceiuri de odinioară, fiind o davadă vie a faptului că Republica Moldova este România. De acest lucru vă veți putea convinge voi înșivă, vizionând documentarul „Văleni”, care va fi difuzat pe RLIVE vineri și duminică, la ora 20:00.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Proiectul „Descoperă satul românesc de peste Prut!”, realizat de Asociația Profesioniștilor pentru Dezvoltare Durabilă este conceput să răspundă nevoii de întregire a neamului românesc de pe cele două maluri ale Prutului, să promoveze apartenența moldovenilor la statul român, să reafirme identitatea cetățenilor de peste Prut la statul român, și, totodată, să promoveze limba română, tradițiile și obiceiurile de pe cele două maluri ale Prutului.
„Acest proiect este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova. Conținutul acestui material nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.”