O scrisoare în adresa astăzi, 16 august, directorului SGS Moldova SA, Serghei Croitor, companie internaționale de certificare, care are filială în țara noastră a fost expediată de către președintele Platformei DA, Dinu Plîngău, pentru a afla cum a fost posibil să i se ofere certificatul solicitat Uzinei Metalurgice de la Rîbnița, până a avea autorizație de mediu oferită prin decizia Comisiei pentru Situației Excepționale.
„Având în vedere impactul colosal asupra mediului înconjurător pe care îl produc uzinele metalurgice la nivel global, precum și ultimele evenimente care au loc în spațiul mediatic cu referire la problematica emiterii autorizațiilor de mediu pentru Uzina Metalurgică Moldovenească din orașul Rîbnița, în vederea obținerii unor informații adiționale cu referire la acest subiect am studiat pagina web a uzinei, în special la compartimentul Politica de calitate și mediu. În procesul de examinare a numeroaselor certificate expuse ca mari realizări obținute de către combinatul metalurgic, am constatat prezența certificării ISO 14001:2015 cu nr. MD20/90080 din 22 aprilie curent, emis de către compania SGS United Kingdom Ltd. Intuiția mi-a spus ca cel mai probabil de evaluarea uzinei și certificarea acesteia s-a ocupat compania SGS Moldova SA al cărei director sunteți dumneavoastră”, se arată în scrisoarea lui Plîngău, expediată lui Croitor.
Președintele Platformei DA afirmă că, din informațiile apărute în spațiul public, a aflat că Uzina Metalurgică Moldovenească din Rîbnița a primit pentru prima dată în istoria sa Autorizație de Mediu la data de 3 mai curent – prin derogare de la prevederile legislației naționale în baza deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale nr. 19 din 29 aprilie, în schimbul unor cedări în plan energetic.
„În această ordine de idei, ținând cont de faptul că certificarea unei întreprinderi din domeniul metalurgiei, care reprezintă una din cele mai mari surse de poluare a mediului înconjurător, de către o organizației de talie internațională cum este SGS, implică deținerea obligatorie a autorizației de mediu, rog să explicați în ce condiții și după, care criterii a fost certificată Uzina Metalurgica Moldovenească din Rîbnița cu ISO 14001:2015, în lipsa unor documente fundamentale pentru activitatea uzinei”, se mai arată în scrisoarea lui Dinu Plîngău.
În dependență de răspunsul directorului filialei SGS Moldova SA, Serghei Croitor, președintele Platformei DA va face interpelare la compania fondatoare, pentru că ar exista bănuieli rezonabile că au emis certificatul fără a avea autorizație, contrar legislației țării noastre, întrucât uzina a primit autorizație de mediu în luna mai curent, pe când certificatul de calitate a fost acordat de compania SGS în luna aprilie.